Sayın Bakan her şeyi bildiği için, bize hiçbir şey sormuyor

İsviçre merkezli Türk tur opreratörü Bentour, yeni sezon kataloğunu, Antalya Kemer’de bulunan Mirage Park Resort'ta düzenlenen basın toplantısıyla tanıttı. 800’e yakın acentanın katıldığı toplantıda Bentour’un gelecek planları da açıklandı.

02/12/2019 22:21
Sayın Bakan her şeyi bildiği için, bize hiçbir şey sormuyor

Hakan Metin

Basın toplantısına; Bentour’un CEO’su Deniz Uğur, Onursal Kurucu Başkanı Kadir Uğur, Yield ve Satış Geliştirme Direkörü Dieter Reiser, Satış ve Pazarlama Direktörü Christian Hauk ile Antalya Temsilcisi Ufuk Erbinel katıldı.

Avrupa’daki tek Türk tur operatörü olma özelliği taşıyan ve Türkiye’ye yurtdışından getirdiği 150 binden fazla turist sayısıyla ve HolidayCheck'e göre yüzde 99.6 müşteri memnuniyeti ile sektörde önemli yeri olan İsviçre merkezli Bentour, yenilenen kataloğunu Kemer Mirage Park’ta tanıttı.

Bentour’un Onursal Kurucu Başkanı Kadir Uğur, 50’yi aşkın yılda Türk turizmine hizmet etmenin haklı gururunu yaşadıklarını belirterek; yeni yazdığı kitabını da konuklara tanıttı. Bentour olarak işlerini en iyi şekilde yaptıklarını söyleyen Kadir Uğur, “Herkes kendi işini yapsın dedik. Biz de bir tur firması olarak işimizi en iyi şekilde yapıyoruz. Dimdik ayaktayız ve yaşıyoruz” diye konuştu.

Türkiye'nin reklamının iyi yapılması lazım

Kadir Uğur sözlerini şöyle sürdürdü: “Üç dört senedir yazdığım bir şey var. Türkiye'nin reklamının iyi yapılması lazım. Türkiye'nin reklamı iyi yapılmıyor. Türkiye'nin reklamını iyi yapmak için 20 milyon yetmez. Bu rakamı daha da arttırarak 150-200 milyon harcamak lazım. Ülkenin her tarafından ses gelsin ve herhangi bir imaj sorunumuz da kalmasın. İmaj sorunumuz niye kalmasın diye soracak olursanız da, şu cevabı verebilirim:

Gazeteler şu anda zaten zor durumda. Zararları var. Bugün ben Spigel Dergisi’ne  beş milyon yatırdığımda, Spiegel Dergisi negatif hiçbir şey kullanmaz. Bunu da yaşadık zamanında.  Turizmin ilacı reklamdır. Tarlaya her sene gübre atmazsan, verim alamazsın. Her sene reklam yapmazsan da, bu da tam tersi olur.

Avrupa’da Türkiye reklamı görmedim

“Türkiye'nin şu anda turist profili değişti. Otellere baktığınızda daha çok Arap turist var. Batı Avrupalı turist göremiyorsunuz. Eskiden tam tersiydi. Şimdi Batı Avrupalı turisti göremiyorsunuz. Batı Avrupalı turistin profili ihtiyar. Bu sayı da oldukça yüksek. Çoğu 50 yaşın üzerinde. 

Benim dediğim bu 150-200 milyonluk reklam bütçesini, aslında Bakan Ersoy hazırladı. Parayı da otelcilerden alacak. Güzel bir proje ama, biz bunu nasıl kullanacağız? Açık konuşayım; ben şimdiye kadar Avrupa'da herhangi bir reklam görmedim.

Reklamların sırf online olması bize kaybettirecek

Diyorlar ki, online yapılıyor. Online görünmeyen bir reklamdır. Nasıl yaparsan yap, kalıcı değil. Reklamın kalıcı olması lazım. Bu halen ortada yok.  Online reklamı genç kuşaklar için yaparsın. Ancak onlar kullanıyor. Genç kuşakların gittiği oteller hangisi? 2 - 3 yıldızlı oteller.  Bizde daha çok, 4 ile 5 yıldızlı otel var. Biz Avrupa'da 5 ve 4 yıldızın reklamını yapmıyoruz. Online bu iş olmaz. Bunu ben problem olarak görüyorum.

Reklamların sırf online olması bize kaybettirecek. Batı Avrupa'da zaten kaybediyoruz. Kış turizmi için, Batı Avrupa'dan gelen 5 milyon turiste ihtiyacımız var. Bakanlığın reklam politikasını gözden geçirmesi lazım.  Fuar ve basın reklamlarının bir kez daha gözden geçirilmesi gerekiyor. Online ilanlar dışında reklam yapılması lazım. Bu 5-10 yıl daha devam eder. Sonrası ne gösterir bilemiyorum.”

Sayın Bakan her şeyi bildiği için, bize hiçbir şey sormuyor

Bakanlığın fuar politikalarını da eleştiren Kadir Uğur, “Fuar meselesine gelince. Sayın Bakanımız Mehmet Ersoy, ‘Her memlekette bir tane fuar yapacağım’ dedi. Tamam, fuarların birçoğu sıkıntılı, kabul. Ama çok önemli olan fuarlar var. Mesela bir Stutgart fuarı var. 250 bin kişi geliyor. ‘Ben buradan çekiliyorum diyorsunuz! Bu fuardan  çekilemezsiniz!  Burası tüketici fuarı. Biz buradan müşteri alıyoruz, yapma etme. Biz de Bentour olarak oradan 400 metrekare bir alan aldık. Galata Kulesi'ni ortaya oturttuğumuz bir Türkiye standı yaptık.

Almanya Stuttgart'ta düzenlenecek olan CMT Turizm Fuarı, 11-14 Ocak 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu fuarda otelciler standın hazırlanmasına çok destek veriyorlar. Yaklaşık 20 otel katılacak ve 200 Bin Euro civarında bir masrafımız olacak.  Elips şeklinde bir standımız olacak. Bakanlıktan da bu konuda yardım istedik.  ‘Birebir Galata Kulesi yapıyoruz’ dedik. Fakat bir ses çıkmadı. Zaten bize sorulan bir şey de yok şu anda. Meslekte 52 yılını kutlayan birisi olarak her yıl bakanlarla konuşup, tartışırdık. Sayın Bakan, her şeyi bildiği için, bize hiçbir şey sormuyor. Buradaki görünüş ile oradaki görünüş apayrı.

Fiyatları arttırdık, vergileri koyduk… Bakalım neler olacak?

Turizm sektörünün önümüzdeki seneki durumuna gelince; fiyatları arttırdık vergileri koyduk. İki  türlü vergi koyduk!  Bir tanesi reklam bütçesi için, ki onu doğru buluyorum. Ama kapıdan giriş için koyulan vergiyi çok yüksek buluyorum. Batı Avrupa'daki tüketicinin henüz bu vergiden haberi yok. Çünkü basında bununla ilgili haber çıkmadı. Basına yansıdığı zaman tepkilerinin ne olduğunu göreceğiz.

Stuttgart, Utrecht, Berlin Fuarları dışındaki diğer fuarlar, fazla bir şey getirmiyor. Buna katılıyorum. Avusturya Viyana Fuarı’na 10 bin kişi gelmiş. Oraya harcayacağınız parayı gazete ilanına verseniz, daha çok müşteri çekersiniz. Kıymetli fuarlara katılım çok azaldı. Verimli olan bu fuarlara katılımı arttırmalıyız. Biz Avrupa'dan her sene 150 ile 200 bin arasında turist getiriyoruz. Borcu olmayan bir  firmayız.  Çıkın piyasaya sorun, hiçbir hotel ‘Bu adamın firmasının bize 5 kuruş borcu var’ diyemez.

Otel ve uçak şirketlerinin ödemelerini peşin yaptık. Ondan dolayı hiçbir şirkete borcumuz yok. Herkes kendi işini yapsın dedik ve biz tur operatörü olarak işimize devam ediyoruz. Dimdik ayaktayız” diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.