Sabiha Gökçen Havalimanı yeni sahiplerini arıyor

İstanbul’un Sabiha Gökçen Havalimanı, 4 Milyar Dolarlık dev bir anlaşmayla yeni sahiplerini arıyor.

20/05/2024 12:27
Sabiha Gökçen Havalimanı yeni sahiplerini arıyor

İstanbul’un en işlek havalimanlarından biri olan Sabiha Gökçen, Malezya ve BAE’nin önde gelen yatırım şirketlerinin liderliğindeki bir konsorsiyum tarafından satın alınmak üzere olduğu bildirildi.

Malaysia Airports Holdings Berhad’ın (MAHB) tüm hisseleri için yapılan bu teklif, yaklaşık 4 Milyar Dolar değerinde. Hali hazırda MAHB bünyesinde Sabiha Gökçen, Maleka ve Kuala Lumpur olmak üzere üç havalimanı bulunuyor. Patronlar ünyası'nda yer alan habere göre, Konsorsiyum, Malezya hükümeti destekli Khazanah Nasional, Employees Provident Fund (EPF) ve New York merkezli Global Infrastructure Partners (GIP) gibi güçlü ortakları bir araya getiriyor.

ANLAŞMANIN TAMAMLANMASI HALİNDE, MALAYSİA AİRPORTS MALEZYA BORSASINDAN ÇEKİLECEK

Teklifin onaylanması durumunda, Khazanah’ın MAHB’deki payı %33’ten %40’a, EPF’nin payı ise %8’den %30’a yükselecek. Bu, Malezyalı kuruluşların MAHB’nin %70’ine sahip olacakları anlamına geliyor. Konsorsiyumun geri kalan %30’luk hissesi ise BAE’nin en büyük devlet fonu ve GIP tarafından paylaşılacak.

Gateway Development Alliance liderliğindeki bu konsorsiyum, havalimanı için hisse başına 11 RM (2,3 $) teklif etti. Anlaşmanın tamamlanması halinde, Malaysia Airports Malezya borsasından çekilecek. Bu önemli gelişme, Kuala Lumpur ve İstanbul Sabiha Gökçen havalimanlarını kapsayan geniş bir ağı etkileyecek. 2023 yılında 37,6 milyon yolcu ağırlayan Sabiha Gökçen Havalimanı, pandemi sonrası toparlanma sürecinde önemli bir rol oynamaya devam ediyor.

MAHB VE IC HOLDİNG SABİHA'DA ORTAKLIK KURMUŞTU

MAHB ve IC Holding Sabiha’da ortaklık kurmuştu  2023’ün Aralık ayında MAHB ile IC Holding arasında imzalanan anlaşmayla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yeni dönem başlamıştı. MAHB’ın yüzde 100’üne sahip olduğu Sabiha Gökçen Havalimanı terminallerini işletme hakkında IC Holding ile ortaklık kurmuştu. Aynı zamanda havalimanının yönetimini de IC Holding üstlenerek CEO görevine Serhat Soğukpınar’ı atamıştı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.