Rus turist için ucuz destinasyon kalmadı

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOP) Başkan Yardımcısı Artur Muradyan, "Ruslar için ucuz destinasyon kalmadı. Mısır’da bile fiyatlar artık Türkiye’ye yakın durumda. Türkiye fiyatları Birleşik Arap Emirlikleri ile karşılaştırılabilir hale geldi" dedi.

25/05/2023 12:25
Rus turist için ucuz destinasyon kalmadı

Rusya’dan gelen turist sayısında beklenen artış olmadığı gibi mayıs ayında gelenlerin geçen yıla göre yüzde 10’un üzerinde düşmesinin nedenleri tartışılmaya devam ediyor. Rusya’daki durum Türkiye’nin turizmde kaynak pazarı olması nedeniyle önemli. Ama Rusya’daki durum mevcut ve yükselen pazarlar açısından da önemli.

Rusya Tur Operatörleri Birliği  (ATOP) Başkan Yardımcısı Artur Muradyan, OTM-2023 çevrimiçi/online fuarının açılışında yaptığı konuşmada Rusya’da Türkiye ve diğer pazarlardaki durum ile ilgili bilgi verdi.

“Ruslar için ucuz destinasyon kalmadı"

“Ruslar için ucuz destinasyon kalmadı. Mısır’da bile fiyatlar artık Türkiye’ye yakın durumda. Türkiye fiyatları Birleşik Arap Emirlikleri ile karşılaştırılabilir hale geldi. Yaz aylarında Türkiye’de iyi bir 5 yıldızlı otel fiyatı Maldivler’deki bir otel kadar. Bu daha önce hiç olmamıştı” diyen Muradyan, özellikle havayollarının tur operatörleri ile daha  önce yüksek fiyat üzerinden yaptığı blok anlaşmalar nedeniyle bütün destinasyonlar için fiyatların yüksek olduğunu, anlaşmalar nedeniyle fiyatların düşme olasılığının da olmadığını söyledi.

Fiyat artışlarının nedeni havayolları

ATOR Başkan Yardımcısı Artur Muradyan’ın Türkiye ve diğer destinasyonlara ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

“ Fiyat artışlarının nedeni ülkemizdeki sınırlı hava trafiği nedeniyle açık hatlarda kendini çok rahat hisseden, Rus turistlerden büyük kazanç sağlayan yabancı havayollarının politikasıdır. Buna Türkiye ve Orta Doğu’dan havayolları da dahil.

Daha önce imzalanmış blok satışlar nedeniyle yabancı oyuncular arasındaki rekabetin kızışması ve uçak bileti fiyatlarının düşmesi sözkonusu değil. Tur operatörleri hava yolları ile yüksek fiyattan blok sözleşmeler imzaladı. Bu kapasitelerin yüzde 70-80’ini kapsıyor.

Önceki yıllarda, pandemi mevsimleri hariç, hava taşımacılığında yaz fiyatı kışa göre 2-2,5 kat daha düşüktü. Şimdi kış sezonunda olduğu gibi aynı fiyatla yaza geçtik.

Türkiye

Türkiye’ye çalışan tur operatörleri aldıkları blok koltukları dolduramadığı için fiyatlar düşebilir. 2023 sezonunda Türkiye’ye yapılan uçuşlarda hava yolculuğunda önemli bir azalma olmayacak.

Tur operatörleri, uçuş programlarını optimize etmek için havayollarıyla anlaşmaya çalışacak. Türkiye’ye tur satışları, otelcilerin sunduğu mevcut fiyatları ciddi şekilde yavaşlatıyor.

Geçen yılı başarılı yaz sezonunun iyi geçmesi üzerine Türk otelciler psikolojik sınırını aşan fiyatlar belirlediler. Türkiye’de orta segment tatil yapması zor. Daha önce 80-100 bin ruble arasında tur satın alınabiliyordu şimdi 200 bin rubleye mal oluyor. Bu fiyatlar Ağustos ayında daha da artacak.

BAE

Havayollarının BAE’ye uçuşlarda blok ulaşım o kadar iyi gitmedi. Bu nedenle Mayıs ayında bu rotadaki fiyatlarda düşüş oldu ve ucuz turlar ortaya çıktı.

Rusya pazarındaki rekor düzeyindeki yaz talebini gören BAE otelcileri da fiyat artırıyor.

Türkiye ve BAE fiyatlar pahalı hava taşımacılığı nedeniyle vahim.

Tayland

Pandemi nedeniyle kapalı olan Tayland’ın Mayıs 2023’teki açılması Rusya’dan buraya akış başladı. Tayland’ın yalnız Rusya’ya değil tüm dünyaya açıldığı için konaklama tesislerinde yer sıkıntısı yaşandı.

Tayland’da turist akışındaki böyle bir hızlı artışa kimse pek hazır değildi. Talep bu kadar yüksek olunca oteller fiyat artırdı.

Gürcistan

Gürcistan’a hava uçuşlarının başlaması sürprizlere neden olabilir. Gürcistan Rusya’dan en çok turist alan ilk 5’e girebilir.

Ancak, bu ülkeye seyahat konusunda Gürcü yetkililer üzerinde siyasi baskı var. Bu da trafiğiyavaşlatıyor”.

Bu ülkede Rusya’ya yönelik protesto gösterilerinden Ruslar rahatsız. Gürcistan’a olan talep yavaşlayacak. Ayrıca, bağlantılı uçuşların fiyatları düşmeye başlasa da Gürcistan artık çok pahalı” (turizmgazetesi)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.