Rus turist sayısı 4 milyonu aştı...

Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 4 milyonu aştığı belirtilirken, yılsonu itibarıyla bu rakamın 4 milyon 300 bin olması öngörülüyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Rus turist sayısı 4 milyonu aştı...

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşavirliği'ne atanan Alper Özkan, Türkiye'yi 2013 yılında toplam 4 milyon 300 bin Rus turistin ziyaret edeceğini ifade etti.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşavirliği'ne yeni bir isim atandı. Daha önce Moskova'da Kültür ve Turizm Müşavir Yardımcısı olarak görev yapan Alper Özkan, 4 yıllık aranın ardından bu kez müşavir olarak Moskova'ya geri döndü. Yeni görevinde ilk röportajını Rusya'nın Sesi'ne veren Özkan, Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 4 milyonu aştığını, yılsonu itibariyle bu rakamın 4 milyon 300 bin olmasını beklediklerini söyledi.

-"RUSYA'YI ALMANYA'NIN ÖNÜNE TAŞIYACAĞIZ"-

Türkiye'nin Rusya'da önemli bir marka olduğunu ifade eden Alper Özkan, hedeflerini RS FM'e anlattı. Özkan, Rusya'yı Almanya'nın önüne geçirerek, Türkiye'ye en fazla turist gönderen ülkeye dönüştürmek istediklerini vurguladı. Türkiye'nin Rusya'da turizm anlamında çok önemli bir marka olduğunu söyleyen Özkan, "Tatil denince akla ilk gelen ülke %60'lara varan oranda hâlâ Türkiye'dir. Burada gerçekten kamunun, bizim devlet olarak yaptığımız şeylerin ve burada gerçekten çok büyük emek vermiş olan Türk kökenli tur operatörlerimizin büyük etkisi olduğuna inanıyorum.

Önümüzdeki dönemde de ben burada 3 veya 4 yıl görev yapacağım ve önemli hedeflerimiz var. Bildiğiniz gibi, Rusya Türkiye'ye giden turistler açısından şu anda ikinci sırada. Ama bunu biz değiştirmek istiyoruz. Benim hedefim burada özellikle görev dönemimin sonuna kadar Almanya'nın önüne geçerek Rusya'yı Türkiye'ye en çok turist gönderen birinci ülke konumuna getirmek" dedi.
 
-PUTİN'İN TURİZM YILI ÖNERİSİ ÖNEMLİ-
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kasım ayında Saint Petersburg'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede, Türkiye ve Rusya'da karşılıklı turizm yılı ilan edilmesini önermişti. Bu konudaki görüşlerini dile getiren Moskova Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşaviri Alper Özkan, "Putin'in bu konuyu dile getirmesi çok önemli. Rus yetkililerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz" dedi. Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bildiğiniz gibi turizm ilişkilerimiz çok yoğun olarak devam ediyor. Rusya'dan Türkiye'ye turist akışı olurken, sağlanan vize kolaylığının ardından yüzde 20'lere, yüzde 30'lara varan oranlarda -çok fazla sayıda olmasa da, Türk vatandaşının Rusya'ya geldiği biliniyor. Bu seyahatler daha çok iş amaçlıyken şu anda turizme dönüş var. Dolayısıyla böyle bir beklentinin Rus tarafından olması ve Sayın Putin tarafından dile getirilmesi bizim için çok önemli. Bu konuda buradaki Turizm Federal Ajansı Başkanı Sayın Ratkov'la ön görüşmelerimiz vardı. Detayları konuşacağız ve bu üst düzeyde verilecek karar."
 
-ALTERNATİF TURİZME ODAKLANACAĞIZ-
 
Türkiye, 2013 yılında 4 milyon Rus turiste ev sahipliği yapmayı hedeflerken, Antalya'nın yüzde 100 dolulukla devam ettiğine dikkat çeken Alper Özkan, turizmi yılın farklı zamanlarına yayma ve alternatif turizm ürünlerini pazarlamayı politika olarak belirlediklerini kaydetti.
 
Özkan: "Kapasite anlamında Türkiye'de gerçekten çok ciddi bir kapasite hala kullanıma hazır durumda beklemektedir. Temmuz ve ağustos aylarından, "piks' dediğimiz en yüksek sezonlarda zaten Antalya tam yüzde 100 dolulukla devam etmektedir. Onun üzerine daha fazla bir şey koymanın imkanı çok fazla olmamakla birlikte, bizim politika olarak turizmi yıla yayma ve alternatif turizm ürünlerinin pazarlanması, tanıtılması anlamında yaptığımız faaliyetlerle biz özellikle Temmuz ve Ağustos ayı dışında bulunan aylarda doluluk oranlarını artırma ve hatta kış aylarında kış turizmini, sağlık turizmini, medikal turizmi Avrupa'ya, Rusya'ya ve hatta Amerika'ya göre daha ucuza verebildiğimiz hizmetleri satabilme anlamında daha çok potansiyelimiz olduğunu düşünüyorum."
 
-RUS TURİST SAYISI 4 MİLYONU AŞTI-
 
Alper Özkan, Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 4 milyonu aştığını, yılsonu itibarıyla bu rakamın 4 milyon 300 bin olmasını beklediklerini söyledi. Rus turistlerin güvenliği için alınan önlemlerden bahseden Özkan, tedbirlerin arttırıldığının altını çizerken şunları kaydetti:
 
"Geçen sene 2012 yılında mesela Rusya'dan Türkiye'ye yaklaşık 3 milyon 600 bin kişi gitti ve bu sene daha yıl bitmemiş olmasına rağmen 4 milyonu aştık. Böyle bir bilgi vermiş olayım, bu çok önemli bir şeydir bizim için. Yıl sonuna doğru yaklaşık 4 milyon 300 bin gibi bir rakama ulaşmayı bekliyoruz açıkçası. Bu çok ciddi bir rakamdır. Tabi bu kadar rakamlı bu kadar büyük bir potansiyel Türkiye'ye gidince ister istemez bazı olaylar yaşanabiliyor. Bu, dünyanın her yerinde böyle. Ancak bizim burada federal turizm ajansıyla birlikte kurduğumuz biliyorsunuz, çok ciddi ilişkiler var.
 
Bu ilişkiler çerçevesinde onların beklentileri ve bizim beklentilerimiz çerçevesinde çok ciddi toplantılar yapıyoruz ve bunun sonunda da eylem planları oluşturuyoruz. Bu anlamda söylediğiniz güvenlik konusunda çok ciddi Türkiye'de ilgi kurum ve kuruluşların, iç işleri bakanlığından tutun valilikler bütün bu kullanılan servis araçlarının kontrolünden, şoförlerin çalışma saatlerine kadar çok ciddi denetimler yapılıyor.
 
Tur operatörlerinde mesela çok büyük bir kısmı araçlarına kamera sistemi yerleştirdi. Bunlar 23 saat, şoförlerin davranışlarına kadar izleniyor. Bu gibi birçok önlem alıyoruz, almaya da devam edeceğiz. Çünkü bizim için önemli olan, özellikle Rus vatandaşların ülkemizde rahatça dinlendikten sonra sağ salim ülkelerine varmalarıdır." (ANKA)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.