Rus pazarını İspanya’ya kaptırıyoruz...

2012 yılının ilk sekiz aylık dönemini turist sayısı bakımından yüzde 3.6 büyüme ile kapatan İspanya, Türkiye'nin hakim olduğu Rusya pazarındaki ağırlığını da arttırıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Rus pazarını İspanya’ya kaptırıyoruz...

Ağustos ayında Rusya'dan İspanya'ya giden turist sayısı yüzde 47.5 artışla 220 bin sınırına dayanırken sekiz aylık dönemde İspanya'nın Rus pazarından aldığı turist sayısı 2011 yılına göre yüzde 37 oranında arttı.

TÜRKİYE'NİN YÜKSELİŞİ SINIRLI KALDI

Ağustos ayında Türkiye'ye gelen Rus turist sayısında ise yüzde 10 artış yaşandı. Sekiz aylık dönem hesap edildiğinde ise Türkiye'ye gelen Rus turist sayısında çok küçük bir artış meydana geldiği görülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, sekiz aylık dönemde Türkiye'ye gelen Rus turist sayısında yüzde 1 düzeyinde bir artış yaşandı.Şimdi sorulması gereken asıl soru ise şu İspanya'nın Rus pazarındaki bu hızlı yükselişi Türkiye'nin Rusya'daki tahtını zorlar mı?

"Türkiye 3.5 milyon Rus turisti ağırlarken İspanya'nın ağırladığı sayı henüz 1 milyona bile ulaşmış değil" diyerek bu sorunun anlamsız olduğunu savunanlar olabilir. Ancak unutulmaması gereken Türkiye'nin de henüz çok değil 10 yıl önce Rus pazarında benzer seviyelerde olduğudur. Gelin tabloya beraber bakalım:

- 2000 yılında Türkiye'ye gelen Rus turist sayısı 676 bin

- 2001 yılında Türkiye'ye gelen Rus turist sayısı 757 bin

- 2002 yılında Türkiye'ye gelen Rus turist sayısı 946 bin

İspanya'nın elde ettiği bu büyümede, fiyatları aşağı çekmelerinin önemli oranda etkisi olduğu belirtiliyor.

AKDENİZ'DE FİYAT REKABETİ ÖNE ÇIKIYOR

Kriz nedeniyle fiyatlarını düşüren Yunanistan ve Arap Baharı sonrası oyuna yeniden dahil olmak isteyen Mısır ve Tunus'un da fiyat bazlı rekabeti öne çıkarttıkları ayrı bir gerçek.

"Arap Baharı" öncesinde 2.2 milyonu Rus, toplamda 15 milyona varan turist sayısı ile önemli bir başarı elde eden Mısır, 2011'de yaşadığı düşüşün ardından bu yıl yine atakta.

Türk otelcilerin aklındaki soru ise şu: Türkiye'deki ortalama oda fiyatı 100 dolarken Mısır'daki 30-40 dolarlık fiyatlarla nasıl rekabet edeceğiz?

Sonuç olarak Türkiye'deki turizmcileri 2013 yılı ve sonrasında ciddi bir rekabet bekliyor. Özellikle küresel krizle birlikte fiyat bazlı tercih kullanan Avrupalı tüketicilerin sayısındaki artışı da hesaba katarsak önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin işinin giderek zorlaşacağı da aşikar.

Konuştuğumuz turizmcilerin ortak görüşü ise fiyat bazlı rekabet yerine kaliteli hizmetin öne çıkartılması gerektiği yönünde. Türk turizminin hizmet kalitesi konusunda şüphe yok. Ancak bunu tüketiciye anlatmakta göstereceğimiz başarı, önümüzdeki yıllarda sergileyeceğimiz performansı da doğrudan etkileyecek. (Yenialanya.com)

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.