Ruanda ile yapılan turizm anlaşmasının arkasındaki sır ne?

Türkiye ile Ruanda Cumhuriyeti arasında turizm iş birliği anlaşması imzalanması sosyal medya gündemine oturdu. Ekonomist Özgür Demirtaş ‘neden?’ diye sordu, Turizm Bakanlığı cevapladı. Dün Resmi Gazete’de yayınlanan ilanla Türkiye ile Ruanda Cumhuriyeti arasında yapılan turizm iş birliği anlaşması yürürlüğe girmişti.

31/05/2024 13:17
Ruanda ile yapılan turizm anlaşmasının arkasındaki sır ne?

Anlaşmaya göre, iki ülke turizm sektöründe yatırım ve girişimleri teşvik etmek amacıyla turizm alanında faaliyet gösteren profesyonellerin ve diğer kurumların faaliyetlerini geliştirip destekleyecek. Ayrıca iki ülke de ülkelerindeki yatırımcıları turizm yatırım olanakları konusunda bilgilendirecek.

Anlaşmaya göre Türkiye ve Ruanda, turizm alanında bilgi ve istatiksel veri paylaşımdan bulunacak ve turizm tesislerinin niteliğinin geliştirilmesi ve standardizasyonu konusunda deneyimlerini paylaşacak.

SOSYAL MEDYA TEPKİ GÖSTERDİ

Yapılan anlaşma sosyal medyanın diline düştü.

Anlaşmanın ardından sosyal medya kullanıcıları tepki gösterirken, anlaşmanın İngiltere'nin Ruanda'ya göçmenleri göndermesiyle ilgili olduğunu ileri süren yorumlar yapıldı:

"Bence İngiltere'nin Ruanda'ya gönderdiği göçmenler turist statüsünde...Gerisi malum zaten"

"İngiltere> Ruanda> Türkiye Sığınmacı turizmi"

"İngiltere'nin kaçakları yolladığı ülke ile neden turizm anlaşması yapıyoruz?"

“NİYE İMZALANIYOR?”

Ekonomist Özgür Demirtaş da sosyal medya hesabından paylaşım yaparak anlaşmanın neden imzalandığını sordu:

"Türkiye Ruanda ile niye Turizm anlaşması imzalıyor? Ciddi ciddi soruyorum. Yetkili ve konu hakkında bilgisi olan insanlar Türkiye'ye yararının ne olduğunu yazabilirler mi? Eğer yararı yok ise anlaşma niye imzalanıyor?"

“AMAÇ TURİST ÇEKME DEĞİL SOFT POWER”

Demirtaş’ın bu paylaşımının ardından Turizm Bakanlığı’ndan telefon aldığı ve bilgi verildiğini açıkladı:

“Şimdi beni Turizm Bakanlığı Başdanışmanı Tayfun Topal arayıp bilgilendirdi. Ruanda ile yapılan anlaşma Turist çekme amacı taşımıyor. Daha çok Soft Power dediğimiz, ABD ve Avrupa ülkelerinin sıklıkla kullandığı bir yöntemi içeriyor. Türkiye’nin turizm konusunda sahip olduğu deneyim paylaşımı ve verilecek eğitimleri yani Türkiye’nin bölgedeki etkisinin (şimdi olmasa bile ileride) artırılması amaçlanıyor”

İNGİLTERE RUANDA'YA DÜZENSİZ GÖÇMENLERİ GÖNDERMİŞTİ

1 Mayıs'ta İngiltere düzensiz göçmenleri Ruanda'ya göndermeye başladı haberleri Avrupa basınında yer almıştı.

İngiltere, düzensiz göçmenlerin Ruanda'ya sınır dışı edilmesine imkân tanıyan tartışmalı yasanın kabul edilmesinden bir hafta sonra, Doğu Afrika ülkesine ilk sığınmacıyı gönderdi. İlk sınır dışı işlemi "gönüllü sınır dışı programı" kapsamında gerçekleşti. Gönüllü program, Londra'nın birkaç ay içinde başlatacağı zorunlu sınır dışı programından farklı bir uygulama.

Sınır dışı adımı, iktidardaki Muhafazakârların, İşçi Partisi karşısında ağır kayıp yaşamasının beklendiği yerel seçimlerden sadece iki gün önce gerçekleşti. Birleşmiş Milletler'in yanı sıra insan hakları örgütlerinin sert tepkisine neden olan tartışmalı yasa, Londra'nın belgesiz göçmenleri Ruanda'ya sınır dışı etmesi ve sığınma başvurularının kabul edilmesi halinde dahi Ruanda'da kalmalarına imkân tanıyor.

Bu kişilerin İngiltere'ye dönmelerine izin verilmeyecek. Sunak hükümeti, zoraki sınır dışı işlemlerine temmuz ayında başlamayı planlıyor. Times gazetesinin aktardığı hükümet kaynaklarına göre de İngiltere'den ayrılmayı kabul etmesi karşılığında 3,000 sterlin (3 bin 750 dolar) kadar para alacak.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.