Rehber, turizm sektöründe en ağır ve yıpratıcı görevlerden birisini yerine getirir

Ağır ve yıpratıcı olduğu kadar son derece önemli olan rehberlik hizmetini yürüten rehber, sahip olduğu bilgi birikimiyle, gezdirdiği turistleri mutlu olarak yolcu ettiğinde, onları bir bakıma ülkemizin kültür ve turizm elçisidir.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 16/02/2024 22:15
Rehber, turizm sektöründe en ağır ve yıpratıcı görevlerden birisini yerine getirir

Son günlerde medyada seyahat acentaları ile rehberlik kanunlarında yapılması öngörülen değişikler gündemde yer almaya başlayınca, turist rehberlerinin turizm sektöründeki önemini anlatmak istedim.

Hava alanlarının geliş peronları önünde, günün her saatinde yaz kış ellerinde isimler yazılı bir kartonu ya da bir acente tabelasını çıkanlara görünür halde tutan, her milletten turisti ülkemizde, gülen yüzle ‘hoş geldiniz’ diyerek karşılayan ilk insan, turist rehberleri, turizm sektörünün çalışanları arasında başta gelir.

"Rehber, iyi bir tatil eşlikçisidir"

Tatile çıkmak konusu ailelerde kadınlar ve çocukların yıl boyu gündemde tuttuğu konu olur. Araştırmalara başlanır. Nerede tatil yapmalı, çocuklarla nerede hangi otelde rahat edilir, bisikletle doğayı keşfe çıkabilir, doğada yürüyüş yapabilir, müze ve tarihi yerleri ziyaret edebilir, nasıl bir tatili daha hesaplı hale getirebilir derdine düşülüp, internette destinasyonlar ve tur operatörlerinin sayfalarında gezinmek, fuarlarda standları dolaşıp broşür derlemek, eve gelip yüzlerce sayfalık tur katalogları ile birbirinden renkli destinasyon broşürlerini karıştırmak, küçük puntolarla basılmış fiyatları incelemek, erken rezervasyon indirimlerini takip etmek.

Bütün bunları yapan tatilciler, bir seyahat acentasının bürosunda satın aldığı bir tura katılmak için yola çıkar. Tatile doğru yola çıkan turistin aylardır hayalini kurduğu, broşürlerden, internet siteleri ve sosyal medyadan bilgi edindiği tatil beldesine ulaşır. Kendisini karşılayan karşılayan rehberle tanışmak ve sorularına cevap alabilmek iyi bir tatilin müjdesi olur. Tatilin gerçekleşmesini, acentanın programı doğrultusunda sağlayan rehberler, ülkemizin kültür, doğal ve turizm değerleri hakkındaki bilgisiyle, aktif, araştırıcı, iyi bir yabancı dil ile grup üyeleriyle etkili ve güzel iletişim kurarak onlara eşlik ederler.

"Bodrumlu Herodot, ilk tercüman ve rehber olarak kabul edilir"

Müzeler ve ören yerleri, doğal ve kültürel gezilerde, sanat, folklor gibi zenginliklerimizin yanında günümüz insanının yaratıcılığı ve yaşamını da tanıtırlar. Rehberler ayrıca, yaylacılık, dağ ve doğa yürüyüşü, su sporları, avcılık, kayak, mağaracılık, ornitoloji, paraşütçülük, botanik, bisiklet ve at turları gibi alternatif turların geçekleşmesine de yardımcı olan kişi olarak tanımlanıyor.

Tarihte, Mısırlı rahipler ilk rehberler olarak zikredilse de, tarihçi ve coğrafyacı Bodrumlu Herodot, gezdiği yerlerin insanını, coğrafyasını, kültürünü, adetlerini ve geleneklerini aktarmasıyla ilk tercüman ve rehber olarak kabul edilir. Amasyalı Strabon, Evliya Çelebi, İbn-i Batuta, Marco Polo, Xuanzang gibi tüccar, din adamı seyyahlar gezdikleri, şehirler, karşılaştığı insanlar ve yaşam hakkında bilgiler aktarmışlar.

Nasıl rehber olunur?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği rehberlik kursunda, genel kültür, yabancı dil dallarında yapılan giriş sınavlarından sonra, 6 ay boyunca, tarih, sanat tarihi, arkeolojiden, dinler tarihi, folklor, turist sosyolojisi ve, psikolojisi, ilk yardım gibi konularda teorik dersler alıp, 1 aylık Türkiye gezisiyle uygulamayı gördükten sonra, bitirme sınavı sonunda kokart alır.

Tecrübeli bir rehberin yanında bir tura katıldıktan sonra, rehberliğe adım atar, her tur yeni insanlar, yeni bir tecrübe olur bir rehber için. Gezdirdikleri turistlerden de çok şeyler katar deneyimine. Her millettin farklı tatil anlayışı ve davranışları,meraklarının olduğunu öğrenir.

Türkiye’de 39 farklı dilde 10 binin üzerinde profesyonel turist rehberi var

Günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açtığı bölgesel ve ülkesel kursların yanında üniversitelerin iki yıllık ön lisans ve dört yıllık lisans programları ile de turist rehberi yetiştirilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kokartlı, büyük çoğunluğu üniversite mezunu olan, en az bir, çoğunlukla birkaç yabancı dili çok iyi düzeyde konuşan, Türkiye’yi adım adım tanıyan 39 farklı dilde 10 binin üzerinde profesyonel turist rehberi çalışmaktadır.

Müze ve ören yerlerimizde tanıtıcı levhalar, videolarla  bilgi alınabilmekte ancak, sorulan sorulara cevap verebilmeleriyle, bazıları günümüze ulaşan mitolojik hikayeler anlatmalarıyla rehberler tura zenginlik katar. Turizm sektörünün ara elemanları arasında rehber, en ağır ve yıpratıcı görevlerden birisini yerine getiriyor.

"Rehber, ülkemizin kültür ve turizm elçisidir"

Ağır ve yıpratıcı olduğu kadar son derece önemli olan rehberlik hizmetini yürüten rehber, sahip olduğu bilgi birikimiyle, gezdirdiği turistleri mutlu olarak yolcu ettiğinde, onları bir bakıma ülkemizin kültür ve turizm elçisidir. Sezon dışında da, yörelerimiz ve beldelerimizin yurtdışında ve yurt içinde fuarlar vb etkinliklerde tanıtma ve pazarlama çalışmalarında, seyahat acetntalarında Seyahat Danışmanı olarak bölgesel ve ülkesel turist rehberlerimiz çalışır.

Turistin havaalanında karşılanıp, gezdirilmesi, tatilin bitiminde memnun olarak ülkesine ‘bir daha görüşmek üzere, diyerek havaalanında uğurlanmasına kadar beraber olan, turist rehberlerinin önemi turizm sektörü için çok büyüktür.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.