ITB'den açıklama: Neden erteleme değil de, iptal?

Geçen hafta sonu, dünya turizm sektörü, beklenen, ama yine de şaşırtan bir iptal kararı ile bir sarsıldı.. Dünyanın en etkili fuarı, 54 yıllık mazisinde ilk kez iptal edildi.

Adil Gürkan Adil Gürkan 03/03/2020 12:53
ITB'den açıklama: Neden erteleme değil de, iptal?

Minicik bir virüs Berlin’i ve fuar yönetimini diz çöktürdü.

ITB Berlin resmi twitter hesabında paylaşılan binlerce tweet, iptal kararını doğru buluyordu. Sadece, iptal kararının gecikmesi eleştirilere konu oldu.

Yüzlerce katılımcı, hazırlıklar için erken gelmeyi tercih ettiler ve dramatik biçimde birkaç saat içinde de tekrar ülkelerine dönmek zorunda kaldılar.

Ttrweekly.com isimli turizm haber ve yorum sitesi konu hakkında bir haber yaptı ve ITB Berlin PR Müdürü Julia Sonnemann’a sorular sorarak, sektörün merak ettiği süreç ile ilgili resmi cevaplarını derledi.

ITB Berlin iptal açıklamasını 28 Şubat 2020 saat 18.27’de aldı ve duyurdu. 54 yıllık fuar ilk kez iptal edildi. Bu karar, Almanya’nın federal ve Berlin’in yerel sağlık otoritelerinin tavsiyeleri üzerine alındı.

Karar doğru ama zamanlama çok yanlış oldu

ITB Berlin’in iptal kararına destek veren bir tweet şunları belirtiyordu:

“ Bu kararın çok daha erken verilmiş olması gerektiğine inanıyorum. Herkes Avrupa’da yaşamıyor. Ben 24 saatlik bir seyahatin ardından Berlin’e geldim. Şimdi görüyorum ki, bir hiç için gelmişim. Şirketim zaman, lojistik ve parasal olarak çok büyük bir yatırım yaptı. Sonuç olarak hiç de şık olmayan bir sonuç ortaya çıktı. Hepsi kayboldu.”

ITB Berlin bu tweeti atana dönüş yaptı ve şu mesajı iletti:

“ Hayal kırıklığınızı çok iyi anlıyoruz. Almanya Sağlık Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı iptal kararını ortaklaşa aldılar ve bize deklare ettiler. Messe Berlin olarak yerel sağlık otoritelerinin talep ettiği şartları sağlamakta çok zorlanacaktık.”

ITB Berlin Messe, gelen sorulara verdiği bir başka cevapta ise şunları söyledi:

“Fuarın yapılması ile ilgili bütün veriler ve ekspertiz bilgileri bu iki Bakanlıkta idi. Fuar bölgesinin yetkili sağlık kuruluşu olan Charlottenburg-Wilmesdorf Sağlık Yönetimi fuarın açılabilmesine onay vermek için gerekli taleplerini çok aşırı noktalara çekti.”

Bu konuda atılan binlerce tweet genellikle aynı konuda hassasiyet belirtiyordu. Kararın verilmesinin son dakikaya bırakılması şirketleri her anlamda zor durumda bıraktı. Buna karşılık, iptal kararı sonuna kadar doğru olarak kabul edildi.

Bir yorumda ise şu ifade vardı:

“Bu karar en doğrusu ve duyarlısı idi. Karşılaşılan risk bu güne kadar hiç benzeri olmayan türden. Bu tehlikeye karşı hep birlikte ve çok kararlı biçimde dik durmak zorundayız. ITB Messe’ye, sektörü koruduğu için teşekkürler.”

Ama şimdi ortada ciddi bir ‘bela’ var

Son dakika iptali ile ortaya çıkan finansal tazminat beklentileri, ITB Berlin’i zora sokacak gibi görünüyor. On binlerce katılımcı, kayıt ve diğer masraflarını geri istiyor.

Bu konudaki taleplere verilen cevaplardan birisinde ITB Berlin şu bilgiyi verdi:

“İptal süresinin kısa olması ve katılımcı sayısının yüksekliğine bağlı olarak sizlerden biraz sabırlı olmanızı rica ediyoruz. Bütün talepleri inceleyeceğiz. Bunun da en az 10 gün ile iki hafta sürebileceğini bilgilerinize sunarız.”

Sürecin an itibarıyla, az da olsa kolaylaşan bir boyutu var. Havayolları uçuş iptallerine binaen, ya bilet ücretlerini iade etmeyi kabul ediyorlar, ya da Berlin uçuşunun bedelini geri dönüş bileti ile dengeliyorlar.

Buna mukabil, Berlin’deki otellerin ödemeleri iade etmek noktasında çok da cömert olmayabileceği endişeleri artıyor.

Bu işletmelerin yüzde 90’ı küçük ölçekli oda kahvaltı işletmeleri ve bu ödemeleri iade etme yoluna giderlerse, onların da krize girmesi kesin gibi görünüyor.

Bir yıl boyunca heyecanla bekledikleri bir haftalık para kazanma fırsatı, tepe taklak oldu. Rezervasyon yaptıranlar, paralarının tamamını ya da en azından bir kısmını kurtarmak gibi bir beklentiye girmemeliler. Böyle bir olasılık var.

ITB’ye öfke büyüyor

Bazı tweetler ise, fuar katılımcılarına fazla sakin ve sabırlı davranmamayı tavsiye ediyor. Geri ödemelerle ilgili bir gecikme ya da belirsizlik durumunda, aktif tepki göstermeyi öneriyor. Aksi takdirde haklar yanabilir.

Bir başka tweet ise şu ifadeleri kullanıyor:

“Berlin otelleri bizim rezervasyonlarımızı iptal edecek mi, ve no show ücreti uygulayacak mı? Bunu merak ediyoruz. Zira no show tazminatı toplam ücretin neredeyse yüzde 90’ına tekabül ediyor.”

“Son birkaç haftada, Dünya çapında bir çok etkinlik iptal edildi.  Bunların arasında en çarpıcı olanı, Barselona’daki Mobil Dünya Kongresi idi. Evet, süreci anlıyoruz. Güvenlik ve insancıllık kardan önce gelir. Zaman her şeyi çözer. Bekleyip göreceğiz.”

Asya’dan gelen yorumlar daha hırçın

Kıtanın önde gelen tur operatörlerinden Luzi Matzig, Facebook hesabından ateş püskürüyor: “Bu kararın doğru olduğunu düşünmüyorum. Eğer, biz turizm liderleri abartılmış virüs korkusu yüzünden seyahat etmeyi bırakıyorsak, ülkelerimize gelmesini istediğimiz turistlere kötü örnek oluyoruz demektir.”

TTR Weekly, Asya’nın önde gelen turizm ve otelcilik gruplarına, yaşanmakta olan süreç ile ilgili olarak da bazı sorular sordu.

PATA CEO’su ve Başkanı Mario Hardy, kuruluşun yaşanan olumsuzluklardan çok az etkilendiğini belirtti

“Biz İTB’de stand kiralamadık. Sadece bir seminer ve bir de öğle yemeği düzenlemiştik. Bunların masraflarını da, ortaklık anlaşmamız gereği ITB üstlenmişti.”

“Ben dahil olmak üzere, Bangkok’tan üç, Londra’dan da bir çalışanımız ITB’ye seyahat edecektik. Herhangi bir no show ödemeden otel rezervasyonlarımızı iptal ettirdik. İptal ettirdiğimiz uçak biletlerimizin ücretlerinin bir bölümünü geri aldık. Özetleyecek olursak, PATA olarak bu iptalden minimum zararla çıktık.

“Bununla beraber, herkesin bizim kadar şanslı olmadığı da açık. İptalden önce Berlin’e uçan ve ITB’de stand açan ya da etkinlik organize eden arkadaşlarımız var. Bunların birçoğu yaptıkları ödemeleri geri alamadılar.”

PATA gibi, bu iptalden hiçbir zarar görmeden sıyrılan bir başka turizm grubu ise, Güney Doğu Asya’nın Mekong Turizm Koordinasyonu Ofisi. Grup Executive Direktörü Jens Thraenhart yaptığı açıklamada, “ITB’de bir stand kiralamamıştık. Konaklama masraflarımızı ise, ITB üstlenmişti. Kendimizi şanslı görüyoruz. Hiçbir kaybımız yok.”

Kısa ve özlü bir açıklama da, halen Berlin’de olan Asian Trails CEO’su Laurent Kuenzle’den geldi. “Şu aşamada bir yorum yapamıyorum. ITB’den ya da diğer turizm tedarikçilerinden duyduğum net bir açıklama yok. Biz sadece ITB ile çalışmıyoruz. Avrupa’da anahtar konumda müşterilerimiz var ve yılın bu döneminde onlara Sales Calls yapıyoruz. Bu çalışmalara aksatmadan devam edeceğiz. Gelecek hafta durumun netleşeceğini sanıyoruz.”

ITB Berlin adına Julia Sonnemann açıkladı

Geri ödemelerin akibeti ve bundan sonra sürdüreceğiniz politikalar hakkında aydınlatıcı bilgiler verebilir misiniz?

“Etkinliğin iptalinde ne Messe Berlin GmbH’ın ne de katılımcı ve ziyaretçilerin bir sorumluluğu yoktur. Masraflara gelince; kira bedelleri ve giriş ücretleri ile diğerleri arasında bir sınıflandırmaya gidilecektir.

Bu konuda Messe GmbH sözleşmesindeki maddeler bağlayıcıdır.

The General Terms and Conditions for Trade Fairs and Exhibitions of Messe Berlin GmbH apply, in particular Section 9.1. page 19:https://www.itb-berlin.de/media/itb/itb_dl_en/itb_exhibitors/itb_exhibitor_registration/Stand-registration-complete.pdf 

İptalin zamanlamasına bağlı olarak, öncelikle ITB Berlin ve alt markalarını ilgilendiren sorular gözden geçirilmeli. Bu konuda anlayış rica ediyoruz. Yeni bilgiler elde ettiğimizde bütün müşterilerimizi haberdar edeceğiz.

Fuarın iptalinin Messe Berlin’e finansal maliyeti nedir?

“Dikkate almamız gerekeN bir zarar olacağını düşünüyoruz. Ama bu sadece bizimle sınırlı kalmayacak. Hem Berlin, hem de Dünya turizmi bundan büyük zarar görecek.”

Berlin otellerinin tavrı ile ilgili olarak size ulaşan bir bilgi var mı? Rezervasyon ücretleri iade edilecek mi? Ya da gelecek yıl için balans yapılması mümkün mü?

“Bu konunun muhatabı biz değiliz. Müşterilerimize, otelleri ya da havayolu şirketleri ile doğrudan iletişim kurmalarını öneriyoruz.”

ITB Berlin kararı iptal olarak açıkladı. Fuarın bu yıl başka bir tarihte yapılabileceği seçeneği var mı? Yoksa turizmciler 2021’i mi bekleyecek?

“ITB Berlin’i 2020 içinde başka bir tarihe erteleme opsiyonunu elbette düşündük. Berlin sergi alanları Almanya’nın en yoğun kullanılan fuar alanlarıdır. 180 ülkeden gelecek olan 10 bin katılımcısı ile böylesine büyük olan ITB Berlin için hiçbir boş slot yok, maalesef.”

 “Daha da ötesi, standların kurulumu ve sökülmesinin ne kadar uzun sürdüğünü gözünüzde canlandırın. Bu işlemler gerçekten de çok zordur. Daha önce de söyledim, Messe Berlin’in sıkışık takvimi bizlere alternatif tarihler için şans tanımıyor.”

“Ve hepsinden önemlisi, ITB Berlin’in her yıl tarih aralığı özellikle Mart ayının başına denk getirilir. Zira Yaz mevsimi katılımcılarımızın ana sezonudur. Buna bağlı olarak iş anlaşmalarını tam da Berlin Fuarı zamanı bağlarlar. Şimdi, binlerce müşterimiz ve servis sağlayıcımız ile iletişime odaklanmış durumdayız. Birinci önceliğimiz, uzun vadede, ITB Berlin’in küresel liderlik pozisyonunu korumak.”

WTTC Yönetim Kurulu Başkanı'ndan cesur uyarılar

WTTC Başkanı hem seyahat sektörünü hem de hükümetleri uyardı: “Lütfen coronavirüse karşı aşırı tepkiler vermeyin. Seyahatleri durdurmak coronavirüsün yayılmasını önleyecek bir çare değil."

WTTC CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Gloria Guavera, sınırları kapatmanın ve topluca seyahat yasakları koymanın virüs atağına verilecek mantıklı bir karşılık olmadığını söylüyor.

Başkan bu açıklamayı, bir otel konuğunda coronavirüs tespit edilmesinin ardından,  Tenerife’de karantina altında tutulan 1000 İngiliz tatilci haberinin üzerine yapmıştı. Tenerife’deki karantina kararı alındığında, virüs İtalya, İsviçre ve İran'a sıçramıştı.

Meksika bundan yıllar önce H1N1 virüsü ile mücadele etmişti

Daha önce Meksika Turizm Bakanı olan Guavera, böylesine büyük çaplı ve viral hadise ile başa çıkma konusunda kendisinin oldukça başarılı bir uzman olduğunu vurguladı. Meksika bundan yıllar önce H1N1 virüsü ile mücadele etmişti.

“Hükümetlere ve diğer karar vericilere sesleniyorum. Lütfen şu aşamada seyahat ve ticareti durdurmayın.  Sınırları kapatmak, seyahat yasakları koymak ve aşırı politikalar uygulamak coronavirüs yayılmasını önleyecek doğru önlemler değildir.

“Geçmişte de buna benzer seyahat yasakları ve aşırı önlemler uygulandı, ama bir çözüm olmadı.  Hükümetleri gerçek verilere dayalı somut önlemler almaya davet ediyoruz. Alınacak önlemler global akışları, seyahatleri, ticareti vurmamalı.”

Şu ana kadar virüsün yayıldığı ülke sayısı 33

WTTC’nin analizine göre Dünya’da şu ana kadar 33 ülkede coronavirüs vakası bildirilmiş. Bu da Dünya genelinin yüzde 16’sına tekabül ediyor.

“Genellikle ölümler ön plana çıkarılsa da, vakaların büyük bir çoğunluğunda iyileşme tespit edilmiş. Covid-19’dan ölüm vakaları, 2003’deki SARS ve 2012’deki MERS virüslerine göre çok daha düşük oranda ölümle neticeleniyor.”

“ Her şeye rağmen hayat devam ediyor. Milyonlarca insan, uçak, gemi, tren ya da araç ile günlük seyahatlerine devam ediyor. Verilere göre, 2.3 milyon insan yolcu gemileri ile seyahat etti ya de etmeye devam ediyor. Buna rağmen çok vahim sayılabilecek oranda virüs vakasına rastlanmamış.”

“ Evet, virüs nedeniyle ölümler var. Bir tane bile olsa önemsemeliyiz. Ama bu gün panik zamanı değil. Covid-19 ile ilgili büyük bir endişe var, bunu anlıyoruz. Ama şunu akıldan çıkarmamak gerekir ki, covid-19 nedeniyle ölüm oranları dehşete kapılmamızı gerektirecek oranlarda değil.  Çok düşük. Keza, akıllı ve çok dikkatli seyahat edenlerin ve gerekli hijyen önlemlerini alanların virüs kapma olasılığı da çok düşük.”

Başkan Guavera, basın açıklamalarını, sosyal medyada patlayan panik paylaşımlarının üzerine yapmıştı. Son birkaç gün içinde, seyahat acentelerinin, müşterilerinin korkuları ve şikayetleri ile ilgili paylaşımları korkutucu boyutlara varmıştı.

Seyahat sektörü pamuk ipliğine bağlı

Özellikle gemi seyahatleri ile ilgili olarak belirtilen korkular arasında, gemide karantinaya alınmak, eve dönmekte zorlanmak, işinden uzak kalmak, ailelerin parçalanarak bir kısmının tedavi için alıkonulması gibi riskler var.

Keza insanlar, gittikleri destinasyonlarda, virüs nedeniyle etkinliklerin iptal edilmiş olma riskini de dile getiriyorlar.

Sosyal medyada dillendirilen başka seyahat riskleri arasında, seyahat edilen şehir ya da tatil beldelerinde hiçbir eğlence faaliyetinin olmaması nedeniyle sıkılmak olasılığı da var.

Maske takmış insan kalabalıklarının arasında gezinmenin de can sıkıcı olacağı ifade edilerek, seyahate karşı yorumlar yapılıyor.

2020 turizm ve seyahat için zor bir düello yılı olacak.

Kaynak-- www.ttrweekly.com

www.travelmole.com

Çeviren Adil Gürkan


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.