Pegasus'tan rötara kiralık uçakla önlem
Rötarların 2015’te 15 milyon TL ek maliyet yarattığını açıklayan Pegasus CEO’su Mehmet Nane, “Daha fazla yatırımla havalimanında boş beklettiğimiz 2 uçak kiraladık” dedi.

Yurtiçinde yüzde 29.8, yurtdışında yüzde 12.8 pazar payına ulaşan Pegasus Hava Yolları, 2015 yılını yüzde 34 büyüme ve 3.2 milyar TL ciroyla kapattı. Şirketin yeni CEO’su Mehmet Nane, 2016’da sektörün yüzde 8 büyüyeceğini öngörerek Pegasus cirosunun bu rakamın iki katı artmasını beklediklerini söyledi. Carrefoursa’daki Genel Müdürlük koltuğunu bırakarak Mart 2016 itibarıyla Pegasus’a geçen Nane, ilk kez basınla buluştu.
Geçen yıl başta İstanbul’daki Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere yoğun trafik ve pist çalışmaları yüzünden gerçekleşen rötarların şirkete 15 milyon TL ek maliyet yarattığını açıklayan Nane, bu yıl rötar önlemi aldıklarına dikkat çekti. Nane, “En yoğun sezonda dahi rötarların en fazla yüzde 5’i bizden kaynaklanıyor. Telafisi geçen yıl 15 milyon TL’ye mal oldu. Bu yıl mağduriyetleri engellemek için o maliyetin üstünde bir bütçeyle yatırım yaptık. 2 uçak kiraladık ve havalimanında boşta tutuyoruz. Yedek uçaklarla iptal ve gecikme önlemi aldık” diye konuştu.
AVRUPALI BİLETİ KESTİ
Bu yıl yüzde 15-16 olacağı öngörülen büyümenin iç pazardan geleceğini kaydeden Nane, “Bu, 2015’te elde ettiğimiz rakamın yarısı. Bunun en önemli nedeni Avrupa’dan ve Rusya gibi kuzey ülkelerden gelen yolcu sayısının azalması. Terör saldırıları, kur, Rusya krizi gibi etkenler seyahati etkiledi. Diğer yandan yurtdışında son dakika bilet alımlarında artış var” diye konuştu. Pegasus’un 2016’nın ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 büyüme yakaladığını da ifade eden Nane, 3’üncü havalimanında en erken 3’üncü etap açıldığında uçuşa başlayabileceklerini kaydetti. Nane, “2018’de açılacak ilk etap en fazla Atatürk Havalimanı’nın kapanması ile ortaya çıkacak boşluğu doldurabilir. Eğer bizi büyütecekse buradan uçmaya başlarız” dedi.
‘EK HİZMET SAĞLAYIP TURİZM DENEYİMİ YARATACAĞIZ’
“Önümüzdeki dönemde özgürlük temalı projelerimiz olacak” diyen Mehmet Nane, Pegasus’un yolculara oturacağı koltuğu, yiyeceği yemeği ve içeceğini seçme özgürlüğü tanıdığını söyledi. 2006’dan bu yana her 100 yolcunun 69’unu 100 TL’nin, 26’sını ise 50 TL’nin altı fiyata seyahat ettirdiklerini belirten Nane, şöyle devam etti: “Seçim hakkını daha ileri götürerek ‘Pegasus 2.0’ diyebileceğimiz bir pakete sokuyoruz.
Yolcularımızın gittikleri yerde kaldığı otel, araç kiralama gibi hizmetler almasını sağlarken fiyat planına ek olarak otel seçme gibi çeşitli ek hizmetler entegre edip bir turizm ve tatil deneyimi satacağız.” Bu yıl uçuş noktalarına Azerbaycan ve Amman’ı eklediklerini kaydeden Nane, “Antalya, İzmir ve Ankara’dan yurtdışına ve içine gitmek için Sivil Havacılık’ta sonuçlanmasını beklediğimiz başvurular var. Sadece Antalya’dan 18 direkt uçuş başvurumuz var” diye konuştu.
DOLULUKTA YÜZDE 1.3 KAYIP
Pegasus, 2016 ocak-nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 15.6 artışla 7.2 milyon yolcu taşıdı. Pazar payı yüzde 21.6’dan yüzde 23.5’e yükseldi. Toplam doluluk oranı yüzde 1.3 azalarak yüzde 75.9’a indi. Yurtdışında yüzde 4.9 düşüş, yurtiçinde yüzde 0.6 artış oldu.
‘SEKTÖRÜN ALTYAPISI BÜYÜYEMEDİ’
Vergilerdeki düşüşle havayolu seyahatinin uculadığını ve bunun sektörün önünü açtığını ifade eden Nane, “Ancak altyapı maalesef aynı hızla büyümedi ve rötar gibi sorunlar yaşanıyor” dedi. (HT)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: