Pandemi seyahat sektörünü dönüşüme zorluyor

Tüketici tercihleri evlere yönelirken, pandemi seyahat sektörünü dönüşüme zorluyor.  

15/09/2020 10:16
Pandemi seyahat sektörünü dönüşüme zorluyor

Pandemi seyahat sektörünü altüst etti ve sektörün farklı alanları da bu güçlüğü yaşıyor. Pandeminin vurduğu alanlardan bir tanesi, seyahat kredi kartları. Seyahat ödülleri sunan kredi kartı şirketleri, uçak ve otel rezervasyonu gibi pandemi kısıtlamaları nedeniyle etkilenen alanlardaki ödüllerini gözden geçirmek zorunda kaldı.

Ortak markalı kredi kartlarıyla rezervasyonlarını yöneten oteller, puan kullanım sürelerini uzatmak ve müşterilerin puanlarını diğer hizmetlerde de kullanmalarına izin vermek zorunda kaldı.

Puanlar önceden yanlızca seyahat için kullanılırdı 

Seyahat ve kredi kartı ödülü sitesi The Points Guy’ın kurususu ve CEO’su Brian Kelly, Cnbc’ye yaptığı açıklamada “Normalde puanlarınızı seyahat için kullanmanıza izin verirlerdi.

Puanların market alışverişi ve diğer harcamalar için kullanılmasına izin yoktu. İnsanların doğru kredi kartını seçerken, hangi alanlarda daha fazla harcama yaptıklarına dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

ABD’de ağustosta ortalama otel doluluk oranı %50’nin üzerine çıktı

Pandeminin etkilediği bir diğer alan da oteller. Smith Travel Research’ün son verilerine göre, ABD’de ortalama otel doluluk oranı, ağustos ayının ortalarında %50’nin üzerine çıktı.

Nisan ayı ortalarında bu oran %22’ydi ancak ağustos ayı verileri yine de pandemi öncesi seviyelerin altında kaldı. ABD’nin Maaş Koruma Programı sona ererken, birçok otel sahibi ödemelerin daha uzun sürede yapılmasına izin vermek zorunda kalıyor.

AIRBNB otelleri zorlamaya devam ediyor 

Otel sahipleri birçok zorlukla karşı karşıyayken, tüketiciler ev kiralama yöntemlerine daha da yakınlaşıyorlar. Airbnb bu sistemin en iyi örneklerinden bir tanesi. Finasgündem'de yer alan habere göre Kelly, “Airbnb’ye yönelim, korona virüs öncesi de başlamıştı ve başlarda tüketicinin otel standartlarında temizlendiğinden emin olmadığı bir evde kalmak istemeyeceğini düşünmüştüm” dedi.

“Ancak bu durum, korona virüsün yüzeylerde düşündüğümüz kadar uzun yaşamadığını öğrendikten sonra tersine döndü. Dolayısıyla insanlar kaldıkları yerin temizliğini yapmaktan imtina etmiyor ve açıkçası Airbnb trendinin devam edeceğini düşünüyorum.”

Tüketici alışkanlıklarında bir dönüşüm yaşanıyor

Kısa süreli ev kiralama verilerini ve analizlerini veren AllTheRooms’dan Steve Jankowski, bu sezon kısa süreli kiralamaların oldukça güçlü göründüğünü ve ABD’deki rezervasyonların 2019’daki seviyelerin %89 üzerinde olduğunu söyledi.

Tripadvisor’un CEO’su Stephen Kaufer de tüketici alışkanlıklarında bir dönüşüm gördüğünü söyledi. Kaufer, “açıkça görülüyor ki, pandemi döneminde insanların en büyük endişesi güvenlik. Diğer insanlarla bir arada olmak zorunda olmayacakları evlerde tatillerini geçirmek istiyorlar” dedi.

Oteller de bu dönemi boş durarak geçirmiyor

Ancak oteller de bu dönemi boş durarak geçirmiyor. Marriott, Hilton ve Hyatt gibi dev otel zincirleri sundukları hizmetleri geliştiriyor. Pandemi döneminde en iyi seyahat deneyimini nerede geçirebileceklerine yönelik müşterilere bilgi veren mobil uygulamalar geliştirerek müşteriye avantaj sağlanıyor. Marriott yakın zamanda devamlı müşterilerine yolladığı mailde, ulusal parkların ve plajların yakınındaki otellerin listesini gönderdi.

Kelly, “ben en çok, Hilton’ın istediğiniz odayı seçebilmenizi sağlayan mobil uygulamasını seviyorum. Eski günlerde, üst katlardaki manzaralı odayı isterdik ancak bugünlerde, birçok insan zemin kattaki ya da birinci kattaki odayı istiyor çünkü asansöre binmek istemiyorlar” dedi.

Seyahat sektörü hisselerindeki düşüş toparlanıyor

Seyahat sektörü hisseleri 2020 yılında ciddi bir düşüş göstermiş olsa da, bir kısmı aşı haberleri ve tatil ya da iş seyahatlerinin yavaş yavaş yeniden başlamasıyla ralli yaşadı.

Carival, Royal Carribean ve Norwegian Cruise Line gibi öne çıkan gemi turu şirketleri mart ayındaki düşüşlerinden bu yana %125’lik artış gördü. Dünyanın en büyük otel zinciri Marriott’un hisseleri ise %112 arttı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.