Pandemi ona itibarını geri verdi... Misafir Kral'dır!

Uzun yıllardır hizmet sektöründe olanlar bilir, bizler sektöre başlarken beynimize kazınan en önemli motto 'Misafir kraldır!- guest is king! ' cümlesiydi.

Nermin Yurtoğlu Nermin Yurtoğlu 08/07/2020 14:31
Pandemi ona itibarını geri verdi... Misafir Kral'dır!

Pandemi döneminin tek kazananı, iade-i itibarı;

Tüketici Kral'dır!

Uzun yıllardır hizmet sektöründe olanlar bilir, bizler sektöre başlarken beynimize kazınan en önemli motto 'Misafir kraldır!- guest is king! ' cümlesiydi.

Evet, genel tanımıyla 'Tüketici', hizmet sektöründeki tanımıyla 'Misafir', kral'dı yani misafirin beklentilerini dinlemek, güzleryüzle karşılayabilmek, misafiri el üstünde tutarak hizmet vermek  herşeyden daha önemliydi.

Misafirliğini bilsin neticede kuralları işletme belirler dönemine geçildi

Sonrasında ise, ne olduysa oldu misafirin beklentisinden çok, işletme sahiplerinin 'Zaten kazanıyorum ama neden daha fazla kazanmayayım?  ya da ' Daha az maliyet ve iş gücüyle daha fazla nasıl kazanç sağlayabilirim? dönemi başladı.

Kısaca ' Guest is King ' mottosundan 'Guest is guest' misafir misafirdir, misafirliğini bilsin neticede kuralları işletme belirler dönemine geçildi.

Bu süreçte işletmelerde misafir görüşleri fazlaca dikkate alınmamaya, sadece alınıyor 'muş'  gibi yapılmaya başlandı.

Doğa ve çevre katliamı pahasına açılan devasa büyük otellere, mutfağı müşteri kapasitesinin yarısı kadar olan yetersiz restoranlara, daha da kötüsü, her nereye giderseniz gidin standartlaşmış menülere, kalitesiz malzeme ile yapılan

lezzetsiz ürünlere, özensiz sunumlara, eğitimsiz personele, hijyene ve temizlik kurallarına uyuluyormuş gibi yapılıp çoğu işletmede asla kontrollerin yapılmadığı, her yerde rahatlıkla sigara ve türevi zararlı ürünlerin içildiği mekanlara bir anlamda tüketici mahkum edilmişti.

Tüm sektörlerde tüketici tekrar 'Krallığını' ilan etti

Doğal ürünlerin çoğu gerçekten doğal ve hatta sağlıklı bile değildi.

3 yıldızlı otellerden farklı olmayan 5 yıldızlı otel büfeleri, yiyecek içecek hizmetleri bu işten anlayan anlamayan herkes için hepimiz için' bu işte bir yanlışlık var' raddesine getirmişti.

Bu durum, tüm dünyada başgösteren Covid-19 pandemisine bir de ekonomik kriz beklentileri eklenince değişti ve yeni normalleşmeyle birlikte minimum 3 aylık kaybını telafi etmek isteyen tüm sektörlerde tüketici tekrar 'krallığını' ilan etti.

Ancak bu krallığın kurallarında bu kez aşırı gösteriş yerine sadelik, az ama sağlıklı tüketim, yüzde 100 hijyen, şatafat yerine ergonomik doğal bir yaşam,ekosisteme saygı yer alıyor.

Pandemi sürecinin kazananı kuşkusuz 'misafir yani tüketici' oldu 

Kısaca pandemi sürecinin kazananı kuşkusuz 'misafir yani tüketici' oldu. Tüketicinin iade-i itibar elde etmesiyle tekrardan hepimiz misafir kraldır mottosuna dönmüş olduk.

Krizlerden ders çıkartmak önemli ise belki de tüm sektörler için Covid-19 Pandemisinden çıkartılacak en önemli ders merkezinde insan, doğal yaşam ve doğru beslenme üçlüsünün olmadığı hiç bir işin süreklilik sağlayamayacağı olmalıdır.

Dünya üzerindeki en önemli değişimler, özden yani içten dışa doğru gerçekleştiğine göre; özünde, merkezinde, çalışanından misafirine kadar 'insan' olan hizmet sektörü de tüm krizlerden yine özünden uzaklaşmadan insanı merkezine alarak kurtulabileceğinin farkına varmalıdır. 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.