Palazzo Donizetti, Türkiye'nin gururu olacak...

Yılların izlerini taşıyan eski bir bina… Pera’nın değişiminin en büyük tanığı. Yaşanmışlıklar en büyük mirası. Ruhunu kaybetmeden yenilendi ve otel oldu. Adınıysa, bir dönem ağırladığı yabancı bir konuktan aldı…

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Palazzo Donizetti, Türkiye'nin gururu olacak...
İSMAİL DEMİRDÖKEN - CEMAL USTAOĞLU

Palazzo Donizetti Hotel, tüm görkemi, gizemi ve anılarıyla bir dönemin tanığı olarak, İstanbul’un geleceğindeki yerini aldı. Turizm Aktüel, Palazzo Donizetti Hotel’i, Genel Müdürü Fikret Odabaş aracılığıyla, sizlere tanıtıyor…

Öncelikle, Palazzo Donizetti’nin oluşum serüveninden bahsedelim. Nasıl hayat buldu Palazzo Donizetti Hotel?
Otelimiz, Pera bölgesinde mevcut olan eski bir binanın yenilenerek, tekrar hayat bulmasıyla ortaya çıktı. ‘Bu binaya hayat verelim ve bölgeye kazandıralım’ fikrinden yola çıkılıyor ve sonuç olarak İstanbul, Palazzo Donizetti Hotel’le tanışıyor.



Otelinizin ismiyle devam eldim. Enteresan bir isim. Eminim ilginç de bir hikayesi vardır. Neden Palazzo Donizetti ?
Otelin oluşum aşamasında, doğal olarak isminin de ne olacağı düşünülüyor, araştırılıyor.  Her şey tamam da, peki otelin ismi ne olacak? Bu, çok önemli bir konu. Bir araştırma yapılıyor ve Palazzo Donizetti olmasına karar veriliyor. Neden mi? Donizetti Paşa, Osmanlı İmparatorluğu zamanında, 2’nci Mahmut döneminde ordudaki bandonun yenilenmesi ve bandoya daha Avrupai bir tarz kazandırılması için,  İstanbul'a davet ediliyor. Bandonun başına geçiyor ve 1 ay sonra ilk konserini veriyor. Mecidiye ve Mahmudiye marşlarını besteliyor bu marşlar milli marş olarak çalınıyor.

Sultan Abdülmecit döneminde, Giuseppe Donizetti’ye “Paşa” unvanı veriliyor. Donizetti Paşa’nın bu bölgede oturduğu biniyor. Hatta, söylenenlere göre,  Donizetti Paşa bu binada yaşamış. İşte otelimize verilen ‘Donizetti Paşa’ ismi, buradan geliyor. Yani, tarihle derin bağları olan bir isim bu. Palazzo Donizetti Hotel’e gelen misafirlerin, otelin isminin içeriğini daha iyi anlayabilmeleri için, Donizetti Paşa’nın yağlı boya tablosunu yaptırıyoruz. Lobiye asacağız. Yine katlarımıza, Donizetti Paşa’nın marşlarının notalarının olduğu tablolar asılacak. Otelimiz, bu yönüyle müze niteliği taşıyacak.

Otelin açılışından bu yana, sektörden ne gibi tepkiler alıyorsunuz?
Palazzo Donizetti, sessiz sedasız açıldı. Ancak aynı dönemde, Pera Palace Hotel’in de açılışı gerçekleşti. Zaten İstanbul’un en çekici bölgelerinin başında gelen Beyoğlu, Pera Palace Hotel’in açılışıyla dikkatleri daha da çok üzerine çekti. Bölgeye olan bu yoğun ilgiden, Palazzo Donizetti Hotel de payını aldı. Birden dikkat çektik ve fark edildik.  

Palazzo Donizetti Hotel’in tarihi bir bina olması, içinde 105 yıllık  olan ama hala sorunsuz çalışan bir asansörün bulunması, odaların ve lobinin yüksek tavanları, binanın tarihi dokusuna uygun dekorasyonu, ziyaretçilerin, yerli-yabancı turistlerin, acentelerin dikkatini çekti ve çok da beğenildi.

Palazzo Donizetti Hotel’in farklı bir tasarımı var. Otelinizin mimari özelliklerinden bahseder misiniz?
Palazzo Donizetti, genel hatlarıyla yüksek tavanları ve Neo-klasik mimarisiyle öne çıkıyor. Otelde kullanılan mobilyaların bir kısmı, müzayedelerden elde edilmiş Neo-klasik tarzı yansıtan mobilyalar. Eski bir bina içinde yine bu havayı yansıtan mobilyalar, bir bütünlük yaratıyor. Bu da, konuklarımızın hoşuna gidiyor. Açıkçası, bu konuda çok beğeni alıyoruz.



Palazzo Donizetti Hotel’in hizmet ilkeleri nelerdir?  
Hedefimiz, misafirlerimizi malikânelerindeymiş gibi ağırlamak. Otelimizin sloganlarından biri de; “Pera’daki malikâneniz”. Binaya dışarıdan bakıldığında, malikâne havası var. Biz de bu özelliğimizi vurguluyoruz.  Amacımız, insanlara bir malikânede yaşıyor hissi vermek. O farkı ve ayrıcalığı hissettirmek. Ben, bu hedefimizde başarılı olacağımıza inanıyorum. Ekibimizi, bu hizmeti verebilecek nitelikteki  çalışanlardan oluşturduk. Otelimizde 77 oda var. Personel sayımız ise, 110.
 
Pera bölgesine gelen misafirler, kültürel turizmine hitap eden, eğitim ve kültür düzeyi yüksek bir kesimdir. Onları malikânede yaşatıyoruz ama, aynı zamanda lokasyon olarak eğlencenin, kültürün, tarihin odak noktasında da ağırlıyoruz. Bu konsept, bizi vazgeçilmez kılmaya yetiyor.  Şehrin kalbinin attığı yerde, İstanbul’un ritmini yakalarken, aynı zamanda bir malikane ayrıcalığında ağırlanmak, bizim misafirlerimizin sahip olduğu bir ayrıcalıktır.

Palazzo Donizetti Hotel, Pera bölgesine ne kattı? Otelinizi vazgeçilmez kılan nedir?
Pera’ya hareket getirdiğimizi, rahatlıkla söyleyebilirim. Palazzo Donizetti Hotel ile Pera Palace’ın karşılıklı birer tarihi kale gibi yükselmesi, bölgeye farklı bir tarz ve ambians kattı.  Ben bunu Şubat 2010’dan beri yaşıyorum. Bu iki otel, bölgeye artı değer ve hareketlilik kattı. 
Palazzo Donizetti Hotel’i vazgeçilmez kılan pek çok özelliği var. Otelimizin iki girişinden birinde  North Shield Pub, diğer tarafta Kalamata Rumeli Meyhanesi var. Aynı zamanda, Asmalı Mescid’le iç içeyiz. Meyhaneye bağımsız veya otelin içinden geçebiliyorsunuz ya da pubınıza otelin içinden olduğu gibi dışından da geçiş yapabiliyorsunuz. Bu iki değerli markayla birlikte olmak da, bize artı değer katıyor. Ayrıca, mayıs ayında 7’nci katımızda,  muhteşem Haliç manzarasına sahip bir restaurant açıyoruz. Bu restaurant da, Pera bölgesine bir artı değer getirecek diye düşünüyorum. Eşsiz manzaramıza ekleyeceğimiz kalitemizle, fark yaratacağız.



Otelinizi daha çok kimler, neden tercih ediyor?
Misafirlerimiz, genelde tarih ve kültür turizmi yapan, orta ve üstü yaş grubunda A+ diyebileceğimiz, tarihi ve kültürel dokuya önem veren bir kitleden oluşuyor. Bölge olarak, konsolosluklara çok yakınız ve onlarla da çalışıyoruz. Örneğin; Londra Belediye Başkanı ve Komitesi, otelimizde kaldı. Misafirlerimiz, odalarına çıktıklarında kendilerini bölgedeki evlere komşu gibi hissediyorlar. Camdan baktıklarında, Asmalı Mescid’in havasını soluyabiliyorlar.



Son olarak, eklemek istedikleriniz neler olabilir?
Palazzo Donizetti’yi en iyi noktaya taşıyacağız. İstanbul’un ve Türkiye’nin gururu olacağız. Avrupa’dan, Amerika’dan Orta Doğu’dan üst düzey misafirleri ağırlayacağız. Bölgenin, önümüzdeki yıllarda kongre merkezi olacağını varsaydığımızda, her bir otelin değeri artacak. Ama bizim değerimiz, daha da çok artacak. Çünkü biz,  eski ve görkemli bir oteliz. Palazzo Donizetti ve Pera Palace, bu bölgede liderlik yapacaklar.

Fikret Odabaş, kimdir?
1975 yılından beri, turizm sektöründe çalışıyorum. Turizm Otelcilik Lisesi’ne devam ederken İstanbul Hilton’da çalışmaya başladım. 26 yıl burada görev yaptıktan sonra, 2002 yılında emekli oldum Ama aktif çalışma hayatım devam etti. Tüm meslek hayatımı İstanbul Hilton’da geçirdim. İstanbul Hilton’da görev yaptığım 26 yılı 26 gün gibi geçirdim. Orada çalışmaktan çok büyük keyif aldım. Daha sonra, Konya Hilton un açılışında Yiyecek İçecek Müdürü olarak görev aldım. Ardından, Tülin Turistik İşletmeleri Genel Koordinatörlük görevini 2 yıl  yürüttüm. Daha sonra, Pera Palace Hoteli’n açılışında Yiyecek İçecek Müdürü olarak görev aldım. 22 Kasım 2010’dan bu yana da, Palazzo Donizetti’de Genel Müdür’lük yapıyorum.


 

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.