Yalnızca oteller değil turizmin imajı da yanıyor

Sigorta Acenteleri Derneği (SAB) Başkanı Ayhan Çakas, yakın dönemde otellerde çıkan yangınları anımsatarak, otel paket sigortasının zorunlu olması gerektiğini söyledi.

19/06/2018 02:10
Yalnızca oteller değil turizmin imajı da yanıyor

Zorunlu olması halinde turizm sektörünün de bundan faydalanacağını vurgulayan Çakas, “Konuyla ilgili hazırladığımız dosyayı İTO Sigortacılık Meslek Komitesi’ne takdim etmek üzereyiz” dedi.

İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Meclis Üyeliği’ne seçilen Doğan Şen’in dernek başkanlığını bırakmasının ardından yapılan seçimde Sigorta Acenteleri Derneği’nin (SAB) yeni başkanı Ayhan Çakas oldu. Ayhan Çakas ve dernek üyeleri yeni dönemdeki ilk icraatlarını otel paket sigortası üzerine yapmaya hazırlanıyor.

Otellerde yangına karşı alınan tedbirler yeterli mi?

Bu sebeple açıklamada bulunan Çakas, son günlerde can kayıplarının ve maddi zararların meydana geldiği otel yangınlarının ardından turizm işletmelerinde alınan tedbirlerin yeterlilik durumunu gündeme getirdi.

Turizm sektörünün canlanmaya başladığı yaz aylarına girerken otel yangınları turizm sektörünün korunmaya ihtiyacı olduğunu gözler önüne serdi. İzmir’in Konak ilçesinde 7 Mart 2018 tarihinde çıkan yangında otelde kalanlar pencerelerden park halindeki araçların üzerine atlayarak kurtulmaya çalışırken çeşitli yerlerinden yaralanmışlardı.

Turizm sektörünün imajı da zedeleniyor

Türkiye’nin en önemli turistik bölgelerinden biri olan Sultanahmet’teki otelde 27 Nisan 2018 tarihinde çıkan yangında bir turist hayatını kaybederken yaralanan bir itfaiye eri de kurtarılamayarak şehit olmuştu. Benzer örnekleri sıralamak mümkün. Özellikle turizmin yoğun olduğu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde her yıl can kayıpları, yaralanmalar ve maddi hasarların meydana geldiği birçok vaka görülüyor.

Üstüne üstlük turizm sektörü de bu yaşananlardan dolayı zarar alıyor. Otel müşterilerinin canlarını kurtarmak için pencereden atlamasının ya da ülkemize gelen misafirlerden birinin kaldığı otelde çıkan yangın sonucu hayatını kaybetmesinin turizm sektörünün imajı açısından da zedeleyici bir yanı var.   

‘SİGORTANIN ZORUNLU OLMASI TEDBİRLERİ ARTIRIR’

SAB, bu konuya kalıcı çözüm getirmek için bir dosya hazırladı. Bu kapsamda açıklamada bulunan Çakas, “Otel ve konaklama işletmelerinin zorunlu sigorta kapsamına alınmasını talep ediyoruz. Böylelikle güvenlik ve koruma tedbirlerinin yerine getirilmesini sağlanacak” diye konuştu.

“‘Zorunlu Sigorta Takibine İlişkin Yönetmeliğik’ kapsamında yapılan denetimlerde sigortasını yaptırmadığı tespit edilen gerçek ve tüzel kişiler, ruhsat, lisans veya işletme izni veren mercilere derhal bildirilir” bilgisini veren Çakas, “Bu maddedeki esas amaç, işletmelerin gerekli önlemleri almasını sağlamak. Çünkü işletmenin sigorta zorunluluğu, sigortacıların özellikle yangın konusunda risk analizi yapmasını sağlayacak. Böylece çıkması muhtemel yangınlar da engellenmiş olacak” dedi.

Çakas sözlerine şöyle devam etti: “Hizmet ve finans sektöründe belirleyici bir öneme sahip olan sigortacılık, kamu veya milli kaynaklarda oluşabilecek zararları en aza indirme işlevini de görüyor. Otel paket sigortasının zorunlu hale gelmesi, güvenlik veya koruma tedbirlerini desteklemekle birlikte turizm sektörüne de katma değer sağlayacak.”

‘İSPANYA’DA 800 TÜRKİYE’DE SADECE 13 SİGORTA ZORUNLU’

Çakas, “Avrupa’da 18. yüzyılın yarısından itibaren uygulanan zorunlu sigortalar; çok geniş bir ürün yelpazesine sahip. Fransa’da 100, İspanya’da 800 civarında ürün bulunuyor. Türkiye’de ise zorunlu sigorta ürün sayısı sadece 13” sözleriyle sektörün gelişiminde zorunlu sigortanın kilit rol oynayacağını ifade etti. Birçok riskli sektörde sigorta yaptırmanın mümkün olmadığını ifade eden Çakas, şunları söyledi:

“Türkiye’nin birçok bölgesindeki acente meslektaşlarımız, sahada olmanın getirdiği avantajla otel paket sigortasının zorunlu hale getirilmesi gibi taleplerini bizlerle paylaşıyor. İşletme yetkilileriyle birebir temas halinde olan meslektaşlarımız, riskin yeteri kadar anlaşılamadığını aktarıyor. Riskli kabul edilen birçok sektörde sigorta yaptırmak mümkün olmuyor.”

SEKTÖRÜN BÜYÜMESİ İÇİN ZORUNLU SİGORTA

Sigorta sektörünün büyümesi için tüm kesimlere görev düştüğünü anımsatan Ayhan Çakas, “Sektörün büyümesinde zorunlu sigortalar çok büyük önem arz ediyor. Biz de SAB olarak, otel paket sigortasının zorunlu olması için hazırladığımız dosyayı İTO Sigortacılık Meslek Komitesi’ne takdim etmek üzereyiz.

Başta Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü olmak üzere yetkililerin konuyu en kısa zamanda değerlendirerip gerekli çalışmayı yapmasını bekliyoruz” dedi. 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.