Tahsis ücretleri otellere kepenk kapattıracak

Titreyengöl Sorgun Turizm Otel Yatırımcıları Birliği (TİSOYAB) Derneği Başkanı Hüseyin Aydoğan, 1000 yataklı oteller için istenilen tahsis uzatım ücretinin çok yüksek olduğunu söyledi.

14/05/2018 00:28
Tahsis ücretleri otellere kepenk kapattıracak

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tahsisli alanlarda yapılan otellerin tahsislerin uzatılması torba yasada çıkan kararla yasalaştı. TİSOYAB Başkanı Hüseyin Aydoğan, istenilen bedelin çok yüksek olduğunu belirterek, "Otel yatırımcıları son 2 senedir büyük zorluklarla otellerini açık tuttu. Bazı oteller kapandı. Çok çok kötü geçen 2 sezonun ardından şimdi hükümetin böyle bir yasa çıkarması otel yatırımcılarını ciddi anlamda sıkıntıya sokacak" dedi.

'YANARDAĞ PATLAMASINDAN BİLE ETKİLENDİK'

TİSOYAB Başkanı Hüseyin Aydoğan, şöyle dedi:

"Geçen yıllarda önce uçak faciası yaşadık. Rus turistler birkaç gün içinde ülkemizi terk etti. Ardından Almanya ile politik tartışmalar yaşandı ve başta Almanlar olmak üzere Avrupalı turistler ülkemize gelmedi. Turizm sektörü çok naif bir. Her şeyden etkileniyor. Bizim bulunduğumuz coğrafya, dünyanın en çetrefilli coğrafyalarından.

Dolayısıyla çok dikkatli olmamız gerekiyor. Hoş bazen bizimle hiç alakası olmayan konularda da turizm sektörümüz etkileniyor, mesela birkaç sene önce İzlanda'da yanardağ patlayınca Kuzey Avrupa'da uçuşlar yapılamadı ve bizim otellerimiz yine 1 ay boş kaldı."

'TÜRKİYE'DE OTEL ENFLASYONU VAR'

Konaklama sektörünün en büyük sorunlarından birinin otel enflasyonu olduğunu belirten Aydoğan, "Eskiden belirli bir plan dahilinde yapılan oteller şimdi tamamen plansız ve programsız şekilde yapılıyor. Alt yapısı, üst yapısı hazır mı diye bakılmıyor. Son 10 yılda yatak sayımız inanılmaz arttı. Buna mukabil olarak yatak fiyatlarımız sürekli düşüyor. Eskiden 80 Euro karşılığı Alman markı fiyat verirken, bugün bu rakam 35- 40 Euro. Ayrıca yetişmiş personel bulmakta da büyük sıkıntılar yaşıyoruz" diye konuştu.

'TAKSİTLER CİRONUN YÜZDE 15 İLE YÜZDE 20'Sİ ARASINDA'

Bütün bu sıkıntıların ortasında devlet tarafından tahsislerin uzatılması için çıkarılan fiyatların çok yüksek olduğunu vurgulayan Aydoğan, şöyle dedi:

"Yıllık ödenmesi gereken taksitler bir otelin cirosunun yüzde 15 ile yüzde 20'si arasında. Şu anda kârda gibi görünen otel işletmeleri aslında amortismanlar düşüldüğünde net zararda. Bu fiyatların bir an önce sektörün gerçeklerine uygun olarak yeniden güncellenmesi gerekiyor. Yoksa savaşların, yanardağ patlamalarının durduramadığı sektörü, tahsis ücretleri nedeniyle kepenk kapatacak." (DHA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.