Oteller elektriği indirimli tarifeden istiyor

Çanakkale Turistik Otelciler, Yatırımcılar, ve İşletmeciler Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer artan elektrik enerjisi maliyetlerinin sektöre ciddi bir yük bindirdiğini söyledi.

14/08/2018 14:04
Oteller elektriği indirimli tarifeden istiyor

Aydeğer, turistik konaklama sektörünün ticarethane elektrik tarifesinden %10 civarı daha düşük olan ‘Sanayi Elektrik Tarifesi’ üzerinden faturalandırılmasının hayati önem arz ettiğini belirtti.

"Serbest elektrik dağıtım firmalarının tamamı, artan maliyetler nedeniyle indirimli elektrik dağıtımı antlaşmalarını sona erdirmekte veya sözleşmelerini uzatmamakta, müşteri portföylerini kapatmaktadır. Geçmiş süreçte serbest dağıtım şirketlerinden indirimli elektrik alan turistik tesislerimiz, artık ticarethane fiyat tarifesi üzerinden bedel ödemeye başlamıştır" diyen Armağan Aydeğer, artan elektrik enerjisi maliyetlerinin, konaklama sektörü üzerinde çok önemli bir yük teşkil ettiğini vurguladı. 

Çanakkale Turistik Otelciler, Yatırımcılar, ve İşletmeciler Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

İndirimli uygulama 2009'da kaldırıldı

2009 yılında uygulamadan kalkan 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu 16. maddesine göre Turizm Bakanlığı'na bağlı tesisler, o bölgenin en düşük elektrik, doğalgaz ve su ücretini öder olarak belirtilmekteydi.

55 yan sektöre can veren ülkemizin lokomotif sektörü olan turizm, ülke içi istihdama katkısı % 8 civarındadır. Turistik konaklama alt sektöründeki yatırımların en küçüğü dahil milyon USD seviyesindedir. Yüksek istihdam kaynağı olmanın yanı sıra, bacasız sanayii olarak anılan turizm sektörü; döviz girdisi ve ürettiği katma değer ile ülke ekonomimize ve sosyal hayatına çok önemli bir katkı sunmaktadır.

Elektrik enerji maliyetleri rekabetçi olmalıdır

Turizm sektörünün sürdürülebilir büyümesi ve katma değer gücünün devamı için, önemli giderlerimizden biri olan elektrik enerji maliyetlerimizin rekabetçi olması çok önemlidir. Mevcut durumda, turistik konaklama tesislerinin tabi olduğu ticarethane tarifesi sanayi elektrik tarifesinden %10 civarı daha pahalıdır.

Bu nedenle sanayii kuruluşlarına uygulanan  ‘sanayii elektrik tarifesinin’, bacasız sanayi olarak adlandırılan, ülkemizin önemli döviz ve istihdam kaynağı Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bağlı tesislerimize de uygulanması çok büyük önem arz etmektedir.”

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.