Oteller dijital paraya geçti

Kripto paralar artık hayatımızın her alanına girdi. Bitcoin ile ödemeler en çok da turistlik yerlerde yapılıyor. Sultanahmet'teki birçok otel Bitcoin kabul ediyor.

19/01/2020 23:30
Oteller dijital paraya geçti

Kripto paralar son yıllarda bir hayli popüler. Teknolojinin gelişmesiyle beraber hayatımıza giren, klasik para kavramını değiştiren bu ürünler artık gündelik alışverişlerde kullanılmaya başlandı.

Türkiye'nin hemen hemen her ilinde mücevherciden inşaatçıya, restorandan eğlence mekânlarına, eczaneden özel okullara kadar birçok şirket kripto para kabul ediyor. İşyerleri kapılarına 'Bitcoin kabul edilir' yazıları asıyor. Kimi bitcoin'le ilaç satıyor, kimi ev.

CİRONUN % 3'Ü BİTCOIN'LE

İstanbul Maslak'ta bulunan eğlence mekânı 'Esnaf' Bitcoin'le hesap kabul etmeye başlayan ilk eğlence yerlerinden... Kapısına 'Burada Bitcoin kabul edilir' logosunu astıktan sonra bu para birimiyle yaptığı işlerde patlama yaşanmış. Esnaf Maslak'ın sahibi Atilla Bingöl, dijital paranın eninde sonunda iş hayatında olacağını kabullendiklerini belirterek, "4 yıl önce dijital para ile ilgili ödeme sistemlerini işyerimizde başlattık.

İsteyen müşteriden tahsilatı Bitcoin ile yapıyoruz. Müşterilerimiz ilgili fakat bir o kadar da çekingen. Ama yurtdışından gelen müşterilerimizin çoğu hesabı bu şekilde ödüyor" diyor. Bingöl, şu anda cirolarının yüzde 3'ünün Bitcoin'le yapıldığını söylüyor.

OTELLER DE DİJİTAL PARAYA GEÇTİ

İbrahim Acar imzalı habere göre, Bitcoin ile ödemeler en çok da turistlik yerlerde yapılıyor. Sultanahmet'teki birçok otel Bitcoin kabul ediyor. Bunlardan biri olan Türk Art Otel'in yöneticileri, "Gelen müşterilerden oda fiyatını Bitcoin olarak alıyoruz, faturasını da kesiyoruz" diyerek turizmcilerin bu konuya ilgisini anlatıyor. İstanbul'da döviz büroları benzeri kripto para dükkanları da bulunuyor. 

NASIL ÖDÜYORLAR?

Alışverışlerde satın alınan ürünün TL karşılığı kadar kripto para tespit edilerek, elektronik cüzdanlar aracılığıyla para gönderimi yapılıyor. Bu sektörde ilk çıkan para birimi Bitcoin olduğu için altcoinler ödemelerde Bitcoin'in kuruşları olarak işlev görüyor. Örneğin bir eczane sattığı şurubu, 0.00016178 Bitcoin olarak fiyatlandırıp, müşterisinden tahsil ediyor

SPK'DAN DÜZENLEME GELİYOR

Türkiye'de giderek yaygınlaşan kripto parayla ödeme konusunda hükümet de hukuki bir zemin hazırlamaya çalışıyor. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) geçtiğimiz günlerde kripto para birimlerine denetim ve düzenleme getirmek için çalışma başlattığı belirtilmişti. SPK, Türkiye'de kripto para piyasalarını denetleyecek yasal çerçeveyi bu yıl oluşturacak. Merkez Bankası'nın da bu yıl blokzincir tabanlı dijital merkez bankası parasını uygulamaya geçirmesi bekleniyor.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.