Oteller çocukları neden ciddiye almalı?

Geçen yazıdan devam… Şimdi, eğri oturup doğru konuşalım. Türkiye turizmi, çocuk misafirlerin beslenmesi konusunda çok duyarlı değil. Akdeniz ve Ege otellerinin gündeminde, sağlıklı çocuk menüleri diye bir madde yok.

Adil Gürkan Adil Gürkan 09/01/2020 15:51
Oteller çocukları neden ciddiye almalı?

Birçok otelci ve onlara bağlı çalışan mutfak yöneticilerinin önceliği maliyetler. Mutfak yöneticileri menüleri hazırlarken, onları yönlendiren en önemli kriter maliyet.

Böyle olunca, sağlıklı menüler, estetik, lezzet ikinci plana düşüyor.

Sistem, mutfaklardan maliyet odaklı bir performans istiyor. Kendi mantık kurgusu içinde haklılar.  Pazarlarda tek rekabet silahı fiyat olunca başka çözüm de olmuyor.

Ama bu sürecin sonuna geliyoruz.

Sadece fiyat avantajına dayalı rekabet anlamsızlaşıyor. 

Hala belli bir sayıda insan ucuz olanın peşinden gitmeye devam etse de, yeni nesil tatilciler farklı kriterleri dikkate almaya başladılar. Farklı deneyimler istiyorlar. Onlar, kendilerini mutlu edecek tatil deneyimleri için iyi bir fiyat ödemeye hazırlar ve bunu yansıtıyorlar.

Gündemde çocuklara mükemmeli sunmak var

Özellikle genç çiftler, çocukları için keyifli ve heyecanlı tatil deneyimleri talep ediyorlar. Ama bunun yanında, artık çocuk büfelerine de dikkat ediyorlar.

Aileler, çocukları için lezzetli ve sağlıklı menüler talep ediyor. Bunu gerektiği gibi suna otellere de daha çok ilgi duyuyorlar.

Çocuk menüleri gelişiyor ve yaygınlaşıyor. Giderek daha fazla sayıda mutfak yöneticisi çocuklara macera dolu menü seçenekleri sunuyor. Damak zevki, duyarlı ebeveynleri tarafından oluşturulan çocuklar da bunu talep ediyorlar.

Toronto’da kurulmuş olan Octopus isimli danışmanlık şirketinin kurucusu ve Başkanı Guy Rigby “ Otellerin önünde, çocuk menülerinde harika işler yapmak için büyük fırsatlar var. “ diyerek konuya farklı bir bakış açısı sağlıyor.

Tel Aviv’deki Dan Hotels, Dan Gurme Fine Culinary Sanatları Merkezinde,  ailelere ve çocuklara mutfak sınıfları açıyor.

Ailelere ve çocuklara mutfak sınıfları

Dan Otelleri FB Direktörü Haim Spiegel “ Çocuklara pişirme sınıflarını sadece yaz tatillerinde yapıyorduk. Ama artık her Cuma bu sınıfları açmaya başladık.  Gruplar genellikle okullardan geliyor. Arada bir aileler de münferit olarak büyük gruplara katılıyorlar. Bu uygulama çocuklar için gerçek bir macera oluyor. Gelinen noktada bu uygulamaya abone olan çok sayıda abonemiz var.” diyor.

Beau- Rivage Palace in Lausanne ‘da, çocuklar için makarna sınıfları var. Otelin şefleri bizzat sınıfların başına geçiyor ve dersleri yönetiyorlar. Çocuklar makarnalar için farklı soslar hazırlıyor ve bunu aileleri ile paylaşıyorlar.

Hong Kong’da bulunan The Rosewood Hotel çocuklara pasta boyama sınıfları açıyor. Mutfak Şefi Sandro Gamba bu konuda işin başında ve çocuklarla birlikte spontane pasta ve tatlı renklendirme çalışmaları yapıyorlar. Kurslar ücretsiz. Çocuklar pastalara renk veren malzemeleri keşfetmeye bayılıyorlar. Çoğu zaman da o çok sevdikleri renkleri veren ürünleri gördüklerinde şaşırıyorlar.

Maldivlerdeki Soneva Fushi Resort’ta ise, çocuklara, adalarda sebze ve meyve arama turları düzenleniyor. Yerel çiftçilerin bahçeleri ziyaret ediliyor. Çocuklar bu turlarda orman mantarlarını tanıyor. Dondurma yapmayı öğreniyor. Kombucha çayı hazırlıyorlar.

Otel yönetimi bütün meselenin çocukları ciddiye almakla ilgili olduğunu söylüyor. İş Geliştirme ve Yiyecek İçecek Müdürü Remon Alphenaar “ Çocuklar bizim için en az büyükler kadar önemlidir ve biz bunu onlara hissettiririz.” diyor.

Otel Endüstrisi Daha Sağlıklı Çocuk menüleri için uyanıyor

Bu konuda başı çeken gruplardan birisi olan Hyatt, aileleri çocukları için hazırladıkları sağlıklı kahvaltı tariflerini ve bunların fotoğraflarını Facebook’ta paylaşmaya davet ediyor. Bu paylaşım ile aileler bir Hyatt otelinde tatil için çekilişe katılma hakkı kazanıyor. ( Bu yarışma birkaç yıl önce gerçekleşti.)

JW Marriott Otelleri ise, YW Çocuk Menüsü oluşturmak için Beslenme yazarı ve diyetisyen Keri Glassman ile işbirliği yaptı. ( Glassman’ın başlangıç menüsü içinde düşük yağlı yoğurttan yapılmış soslu salata ve havuç dilimleri ve yanında sağlıklı peynir dilimleri ve üzüm oldukça dikkat çekiyordu ).

JW Marriott bu amaçla, yemek büfelerinde çocuklar için ‘ Bu – Şu ve Diğerleri ‘ isimli bir bölüm açtı. Çocuklar bu büfede diledikleri yiyecekleri birleştiriyor, kendi menülerini hazırlayabiliyorlar.  Aynı zamanda da beslenme uzmanı ve animatörler eşliğinde oyunlar oynuyor ve beslenme dersleri alıyorlar.

Bu model, çocuklarda kendi beslenmelerine dikkat etmek için bir hassasiyet yaratıyor.

Çocuklar kendi menülerini yaratıyor

Hyatt otellerinin geliştirmiş olduğu ‘ lezzet yolculuğu’ da bu amaca hizmet ediyor. Çocuklar, elmalardan, patateslerden, şeftalilerden ve taze sebzelerden kendi menülerini oluşturuyor.

Otel endüstrisinin farkına varması gereken bir süreç var; aileler artık çocuklarına yeni oyuncaklar değil, sağlıklı menüler talep ediyor.  Dünyanın birçok bölgesinde yapılan Aile Seyahatleri Zirvelerinde, aileler, en çok bu konuda yenilikler istiyor.

Geçen yıl birçok otel zinciri çocuk menülerinde sıkı bir değişime gitti. Bu menülerde, yağ ve şeker neredeyse yok denecek kadar azaltıldı.

Yemeklerin yerel yiyeceklerden hazırlanmasına özen gösterildi. Mesela Fairmont Otellerinin Meksika’da geliştirmiş olduğu menülerde bal yer alıyor. İlginç olan ise, balın otellerin bahçesindeki kovanlardan elde edilmiş olmasıdır.

Çocuklar için sağlıklı beslenme önerileri

Destination Hotels mutfak şefleri, çocuklara sağlıklı ve dengeli beslenmekten mutlu olmayı öğretmenin önemini biliyorlar. Bunun için bazı önerileri var;

1- Çocuklara sağlıklı mutfak kursları vermeyi gündeme alın. Kursları bitiren çocuklara diploma verin. Evlerinin en güzel köşesine asarlar. Bütün arkadaşlarına da büyük bir gurur duyarak gösterirler.

2- Çocuklar için mevsimin sunduğu sebze ve meyveleri tercih edin. Mevsiminde olmayan yiyeceklerden uzak durun. Otelin çocuk konuklarına hazırlayacağınız menüler için yerel köylü pazarlarını tercih edin. Hatta, ebeveynlerin izni dahilinde çocuklara Pazar turları düzenleyin. Onların alış veriş yapmalarına yardımcı olun.

3- Güneşte kurutulmuş sağlıklı sebze ve meyveleri değerlendirebilirsiniz. Çocuklar için hazırlayacağınız kek, pasta gibi ürünlerde mutlaka sağlıklı meyveler kullanın.

4- Çocuklara sağlıklı yemekleri kabul ettirmek zordur. Onlar genellikle reklamlardan ve akranlarından etkilenip fast food tarzı beslenmeye ilgi duyarlar. Bu nedenle otel sağlıklı beslenme menülerini önceden duyurursa ve çocukları böyle davet ederse, sonuç genellikle olumsuz olacaktır. Restorana gelmeyebilirler. Gelseler de önceden şartlanmış olarak davranırlar. Yemekleri reddedebilirler. Bunun yerine bu işi bir oyun gibi sunun. Geldiğinde tabakları masaya servis edin. Bırakın çocuklar o tabaklardaki yemekleri keşfetmeyi denesin.

5- Çocuklarınızın mutlaka kahvaltı yapmalarını sağlayın. Kahvaltı özellikle çocuklar için günün en önemli yemeğidir. En çok miktar da kahvaltıda yenmelidir. Zira önceki akşamdan bu yana yaklaşık 12 saat kadar aç kalmıştır. Bedenin acil enerjiye gereksinimi vardır. Kahvaltıyı ıskalarlarsa, yorgunluk ve halsizlik baş gösterir. Çocuk metabolizması sabah uyanır uyanmaz hızlanır. Onlar asla aç kalamazlar. Aksi takdirde çocukların kiloları ile ilgili sorunlar yaşanabilir. Kahvaltı yapan çocuklar daha iyi odaklanırlar. Göz ve el koordinasyonu başarılı olur.

6- Çocuklarınız ne yerlerse o olurlar. Yani iyi ve sağlıklı yemeklerle beslenirlerse, sağlıklı ve iyi çocuklar olurlar.

7- Çocukların kendi yemeklerini hazırlayabilecekleri bir alan olmaz mı? Deneyimli mutfakçıların eşliğinde yemek hazırlasalar, pişirseler ve kendilerine servis yapsalar? Bu tür yemekleri daha büyük bir keyif ile yiyeceklerinden emin olabilirsiniz.

8- Haftada bir ya da iki haftada bir çevre çiftliklerden ya da köylerden yetiştiricileri otelinize davet edin. Onlarla sağlıklı sebze ve meyve tedariki konusunda işbirliği yapın. İlaçsız ve hormonsuz üretim yapan seralara turlar düzenleyin. Çocuklar buralarda toprak ve tarım ile tanışsınlar. Toprağa ve üretime saygı duymayı öğrensinler. Bu tür ziyaretlerden sonra çocuk animatörleri onlara bazı testler düzenleyip sebze ve meyvelerle ilgili sorular sorabilirler. Sorulara doğru cevap verem çocuklara minik hediyeler verilebilir.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.