Oteller birbirinin personelini çalar hale geldi

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan L'Oceanica beach Resort Hotel Yönetim kurulu Başkanı Mustafa Kılıç, turizmde personel sıkıntısının had safhada olduğunu, otellerin birbirlerinin personelini çalar hale geldiğini söyledi.

02/10/2023 13:39
Oteller birbirinin personelini çalar hale geldi

Kılıç, Turizmdays.com’a yaptığı açıklamada, 2023 yılı istedikleri gibi başlayamadıklarını ama Haziran ayından itibaren turizmin istedikleri kıvama geldiğini belirtti. Güzel bir sezon geçirdiklerini anlatan Kılıç, ‘’Bizim için en iyi sezon olan 2019 yılının çok üzerinde bir sezon geçirdik. Yüzde 30’a yakın hem ciroda hem de turist sayısında 2019 yılını geçtik’’ dedi.

Personel sıkıntısı had safhada

Bu yılın en büyük sıkıntısının personel sıkıntısı olduğunu vurgulayan Mustafa Kılıç şunları söyledi:

"Personel sıkıntısı çok ciddi bir sıkıntı. Bunun bir an evvel düzelmesi lazım. Bunu nasıl düzelteceğimizi bilmiyorum. Bu işe devletin el atması lazım. Yabancı personel getirmemiz için bizlere biraz daha tolerans tanınmalı.

Türk gençleri genellikle turizmde çalışmak istemiyor. Herkes müdür olmak istiyor. Çalışan 3 kuruş para alınca ‘ben gidiyorum’ diyerek ayrılıyor. Ya da yandaki Otel biraz fazla verince personel hemen oraya gidiyor. Oteller birbirlerinin personelini çalar hale geldi. Bunun böyle olmaması lazım ama maalesef yapılıyor.

Misafir portföyü çeşitlendi

Kemer ve Çamyuva bölgesine genellikle Rusça konuşulan ülkelerden turistler geliyordu. Bu yıl ise 44 ülkeden misafir ağırlar hale geldik. Gelen misafir portföyü çok çeşitlendi. Japonya’dan Hindistan’a, Arnavutluk’tan Irak’a kadar 44 ülkeden turist geliyor.

Eğer Rusya ve Ukrayna savaşı biterse, barış gelirse Türkiye turizmde ve ekonomide ayrı bir sınıf atlar. Bu yılın en büyük sıkıntılarından biri de enerji. Enerji fiyatları çok ciddi arttı. Personel maliyetleri çok arttı. Bu yıl bankalar kredi vermediği için finans gücü iyi olan müesseseler daha rahat etti.

Finansa ulaşmak çok kolay değildi. Gelecek yıl da ne olacağı belli değil. Finans durumu iyi olmayan işletmelerin durumu daha zor olacak. Yatırımlara dikkat etmek lazım. Uzun soluklu krediler yok. Krediler olmayınca turizm yatırımları azalır. Hiç kimse riske girmek istemez.’’


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.