Oteller AVM gibi çalışırken esnaf nasıl para kazanacak

Antalya’da özellikle 5 yıldızlı otellerin adeta alışveriş merkezine (AVM) dönüştüğünü savunan AESOB Başkanı Adlıhan Dere, “Oteller AVM gibi çalışırken, esnaf nasıl para kazanacak” dedi.

21/01/2020 12:00
Oteller AVM gibi çalışırken esnaf nasıl para kazanacak

Antalya'daki birçok turizm tesisinin adeta alışveriş merkezine (AVM) dönüştüğünü savunan Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, turizm tesislerine ait yerleşkeler içinde açılan işletmelere sınırlama getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Turistin dışarı çıkmaya, alışveriş yapmaya ihtiyaç duyacağı ne kadar ürün varsa otelde satıldığından yakınan Dere, “Oteller sadece otelcilik yapmıyor. Antalya’daki oteller AVM gibi çalışırken esnaf nasıl rekabet edecek” diye konuştu.

ÇARŞIDA KAPALI OTELLERDE AÇIK

Antalya esnafıyla otellerin içindeki dükkânları işletenlerin farklı kurallara ve denetimlere tabi olduklarını savunan Adlıhan Dere, Ceren Deniz imzalı haberde, çifte standartlı uygulamalara son verilmesini istedi. Kuaförler ve berberler için uygulanan pazar günleri dükkân kapatma kararının otelleri kapsamadığını söyleyen Dere, “Hepsi kapalıyken otellerdekiler açık olunca haksız rekabet oluyor.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Ticaret Odaları’na bağlı kuaför ve berberler iş yerlerini açmazken, AVM konseptinde çalışan turizm belgeli otellerin içerisindeki berber ve kuaförlerin pazar günü de açık olması akıllarda soru işareti yaratıyor” dedi.

RUHSATSIZ ARAÇ KİRALAMA

Sistemin turistin tatilini otelde geçirmesi üzerine kurulu olduğunu söyleyen Dere, şöyle devam etti: “Dışarı çıkmak isteyen turist alışveriş merkezlerine götürülüyor, komisyon marifetiyle, hanutçulukla alışveriş yaptırılıyor. Dünyanın hiçbir yerinde otellerin içinde araç kiralama hizmeti verilemez.

Bir yere gitmek isteyen turist için taksi çağırılır. Araç kiralamak isteyen de otel dışında kiralar. Ama Antalya’da ruhsatsız, masa başında araç kiralama hizmeti veriliyor. Tüm belediye başkanlarına çağrıda bulunuyorum; bu usulsüzlüğün önüne geçilsin.”

MARKA DENETİMLERİ YAPILSIN

Otel yönetimlerinin bünyelerindeki dükkânları yüksek kira bedelleri ile kiraya verdiklerini belirten Dere, “Bu geliri kaybetmemek için de ‘Turist çarşıdan ne alacak? Çarşıda imitasyon mal var’ bahanesini öne sürüyor. Aslında otellerin içinde de imitasyon ürünler satılıyor.

Kent merkezindeki çarşılarda ve turistik merkezlerde esnafa yapılan sıkı denetimler otellerin içindeki dükkânlara uygulanmıyor. Dışarıda markaların şikâyetiyle emniyet güçleri tarafından iş yerleri incelenirken, otellerin içinde satılanlarla ilgili neden denetim yapılmıyor? Marka denetimleri otellerde de uygulansın” diye konuştu.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.