Otelerde Yiyecek İçecek Departmanı'nın önemi

Otelde konaklayan bütün misafirlerin her türlü yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılayan Yiyecek İçecek Departmanı'nın yapısı, otel işletmelerinde gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır.

16/07/2019 08:59
Otelerde Yiyecek İçecek Departmanı'nın önemi

Erdal Kurt-Director of Venues/Raffles Hotels & Resorts

Otelde konaklayan misafirlerin zamanının büyük bölümünü bu departmana bağlı venuelerde geçirdiği düşünüldüğünde (Özellikle resort otellerde bu süre daha da uzuyor) bu departmanın misafir memnuniyeti, sadık misafir oluşturma (Repeat guest) upselling (Gelir getirici satış) gibi bir çok konuda, ne kadar önem ve değer arz ettiğini daha net bir şekilde görebiliriz.

Özellikle günümüzde, mevcut birçok otel işletmelerinin hizmet niteliği ve kalitesi bu departmanın göstermiş olduğu performans ile doğru orantılı bir şekilde değerlendirilebilmektedir. Çoğu zaman misafirin hangi otelde, ne kadar süre konaklayacağı gibi, misafirin kolay kolay karar veremeyeceği konularda bile, bu departmanın göstermiş olduğu performans veya hizmet kalitesi misafirin son kararı konusunda belirleyici bir rol almaktadır.

Misafirin otel tercihini değiştirebilecek kadar önemli 

Misafirin otel tercihini değiştirebilecek kadar önemli olan bu departmanın iyi bir şekilde yönetilmesi, gelen konuklara daha kaliteli ve  konforlu  vakit geçirmelerinin sağlanması bu departmanın iyi bir şekilde yönetilmesi ve organize edilmesi ile mümkün olabilir. İyi organize edilmiş bir ekip çok verimli sonuçlar ortaya çıkarabilir ve böylelikle işletmeye de maksimum düzeyde fayda sağlamış olur.

Kurumsallaşmış  otellerde,  Yiyecek ve içecek departmanının planlaması, bütçelenmesi, organize edilmesi, görev dağılımı gibi bir çok konuyu bu departmanın en başındaki kişi, yiyecek içecek direktörü veya müdürü, organize eder ve takibini yapar. Yetki ve sorumluluklarını yukardan aşağıya doğru etkin, yeterli deneyim ve bilgiye sahip olan kişilere dağıtır ve karar sürecine onları da katar.

Yetki ve sorumluluk verilen kişiler, gerçek anlamda liyakat sahibi olmalı

Yetki ve sorumlulukları verdiği kişilerin gerçek anlamda liyakat sahibi olmaları bu departmanda başarıyı yakalamanın en önemli ve vazgeçilmez unsurlarından birisidir. Liyakat sahibi olmayan, yeterli eğitim, bilgi, beceri ve deneyimi oluşmamış, etkin bir iletişim kuramayan kişilere verilen yetki ve sorumluluk başarıyı getirmeyeceği gibi departman içindeki saygıyı, güveni ve motivasyonu olumsuz bir şekilde etkileyebilir, dolaysıyla da bu durum konuklara olumsuz bir şekilde yansıyabilir.

Hiçbir kişiye çok tecrübeli veya çok iyi bir eğitim aldığı için bu yetki verilmez. Yetki verilecek kişilerin yukarıda da değindiğim gibi yeterli tecrübe, yetenek, eğitim ve iletişime sahip olması bu işin olmazsa olmazı olmalıdır. Bu ortak özellikleri barındıran kişilere verilen yetki ve sorumluluk bu işin başarı anahtarını oluşturur.

Departmanın en önemli başarı kaynağı, konukların memnuniyeti

Uzun zamandan beri bu departmanda tecrübe sahibi, görev alan bir kişi olarak şunu da rahatlıkla söyleyebilirim ki, bu departmanın en önemli başarı kaynağı konukların memnuniyeti olmalıdır. Elbette günün sonunda otel işletmesi ticari bir kuruluştur ve birinci derecede ki amacı kar elde etmektir ve belirlenen bir çok hedefe ulaşmaktır ama gerçek anlamdaki kazanç uzun sürede kazanılan misafir güven ve sadakatidir.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.