Otelcilikte Sales Blitz nedir?

Büyük otellerde bilenler vardır ama bilmeyenler de çoğunluktadır diye yazıyorum. Sales Blitz bir satış tekniğidir, aktivitedir, satış ofisinde çalışanların çevre şirketlere gücünü göstermesidir, bir şölendir.

Aykut Bakay Aykut Bakay 18/09/2018 15:55
Otelcilikte Sales Blitz nedir?

Blitz, otel satış ofisinin şirketlere karşı uyguladığı kampanya atağıdır. Kısa bir zaman dilimi içinde mümkün olduğu kadar çok firmaya ulaşmak ve maksimum satış yapmaktır. Şirketlerden randevu alıp, birkaç dakika görüşüp diğer potansiyel adresinize devam edilir.

En az 5 kişi en fazla 7 kişiyle yapılır. Grup olarak sinerjik bir şekilde görüşme esnasında tanıtımı yapılacak ürün hakkında bilgi verilir. Sales Blitz günlerine otelin genel müdürü de dahil olmak üzere çalışmalara satış direktörleri, satış müdürleri, departman müdürlerinden veya diğer departmanlar katılabilir, her grubun başında satış ofisinden birisi olması koşuluyla farklı gruplar oluşturulup değişik bölgelerdeki firmalara gidilir.

Sales Blitz hakkında sayfalarca yazı yazabilmek mümkün ve hatta bu konuyla ilgili bir kitap yazmak da mümkündür ama sizi detaylarla sıkmak yerine önemli birkaç başlığı anlatmak istiyorum.

Otelinize potansiyel olacak firmalar çok yoğun, size zaman ayıramadıkları gibi, üstüne üstlük otel sayısı ve rekabet artınca bu iş oldukça zorlaştı. Randevu almak mümkün değil. Otelden arıyoruz diye açıklama yapan otelcilere, artık telefonlar çözümsüz ve olumsuz kapanıyor. Ya da alakasız bir yerlere bağlandıktan sonra telefon kapanıyor.

Otelcilere artık kendini tanıtma şansı kalmadı. Potansiyelimizin büyük çoğunluğu firmalarla. Bir şekilde kendilerine ulaşmak ve tanıtmamız gerekiyor. Değişik ve orijinal fikirler şart… Onların da zamanını almayacak küçük bir bilgilendirme, hediye, yiyecek tadımı, satış grubu olarak şirket ziyaretleri teklifine hayır diyebilme şansları az.

Pazarlama dünyasında, bir ürün veya promosyon için çok kısa, yoğun ve odaklanmış bir kampanyayı tanımlamak için blitz yapılır. Yüz yüze iletişimin en güçlü hareketidir. Sağlam kampanyalar yapıldığında ve lokasyonlar iyi belirlendiğinde de kısa zamanda vermek istediğiniz mesaja kolayca ulaşmak mümkün.

Neden Sales Blitz yapılır ?

- Mevcut satışı arttırmak, şirketlere duygusal baskı yaparak, sağlık kulübünün özel bir programı, oda fiyatları, restorandaki özel bir menü veya event, vs ilgili bir promosyonu tanıtıp satış yapmak. Mesela yeni bir yiyecek tanıtımı yaparken gittikleri yerde ayak üstü yemek tadımı yaptırtabilirler.

- Yeni otel açılışlarında işletmeyi tanıtmak, renovasyon, yeni bir toplantı salonu tanıtımı, yeni genel müdür, aşçı, özel bir mutfak tantımı, yeni bir satış müdürünü tanıtmak gibi.

- İş kayıplarından dolayı işletmeyi yeniden hareketlendirmek, tekrar başlamak, durgun bir işletmeyi harekete geçirmek, oteli yeniden lanse etmek.

- Rekabet; çevre otellerle mücadele etmek, yarış, çabalama rekabeti arttırma.

Sales Blitz karar aşaması

Önemli bir karar çünkü bu zaman sürecinin resmi tatil günü olmamasına ve şirket personelinin çalıştığı bir tarihe denk getirilmesi en önemli detay. Ayrıca hafta arası genellikle Salı, Çarşamba veya Perşembe günler idealdir. Satışı veya tanıtımı yapılmak istenen konu önceden kararlaştırılmalı.

Aynı zaman sürecinde medyada da tanıtım yapılarak, internette arama motorlarında ve otelin kendi internet sitesinde, sosyal medya, otelin iç ve dış bölgelerinde tanıtım afişleri, email mail imza altı bannerlarla da desteklenmesi gerekir. Satışı veya tanıtımı yapılacak konunun, soruya mahal bırakılmayacak derecede eksiksiz belirlenmesi, başarıya ulaşılmasını kolay sağlar.

Hazırlık aşaması

- Şirketlere küçük de olsa oteli hatırlatan hediyeler verilecektir. Hediyelerin seçilmesi, belirlenmesi önceden planlanması, bütçelerinin hazırlanması. Sales Blitz senede bir kez veya maksimum iki kez yapılacağı için harcamaların her sene otel bütçesine sokulmasında yarar var. Satış ofisinin mutlaka bütçesinde olmasında gereken bir harcamadır.

- Hangi şirketlere ulaşılacağı ve iletişim bilgilerinin hazırlanması.

- Otel içinde kimlerin bu bağlantıları sağlayacağının belirlenmesi. Telefon görüşmelerinde ikna kabiliyeti yüksek kişiler veya firmayı tanıyan kişiler belirlenmeli .

- Evrak, tanıtım broşürü ve görsellerin hazırlaması

-Gidilecek bölgelerle ilgili yol haritası, istikamet ve ulaşım bilgilerinin hazırlanması .

- Hızlı ve etkili olunması için zamanlama ve sürelerin tespiti

- Ziyaret sonrası müşteri isteklerinin takibi ve görüşmelerin not edilmesi

* Blitzt’e katılacakların konuyu iyi bilmesi ve öncesinde toplantılar yapılması, blitz e çıkacak ekibin psikolojik olarak da programa iyi motive olması gerekir.

- Sales blitz sadece yıl içinde belirlenen bir tarihte planlanır ve bir veya 2 gün sürer. Bazı oteller sezondan sezona yapsalar da sürekli yapılan blitz çalışmaları firmaları sıkabilir.

- Her takım 5 veya max 7 kişiden oluşur

- Satışı veya tanıtımı yapılacak ürün için satış bütçesi verilir, hedefler belirlenir, satışla ilgili prim sistemi olabilir. Hedefi tutturan takım prim alır.

- Alt yapısı iyi kurgulanmış sales blitz otele çok iyi kazandırır. Hedefe rahat ulaştırır. Aksi takdirde para ve zaman kaybıdır.

- Sales Blitz uygulaması aynı zamanda satış ofisinde çalışanlar için iyi bir eğitim olacaktır.

Sales Blitz uygulamasının amacı

Bu bir satış saldırısıdır, çok fazla kişinin işi veya ürünü kısa sürede görmesini, bilmesini sağlamaktır.

Maksimum miktarda şirkete gidilerek, mevcut müşteri hesaplarınızı daha da sağlam hale getirecektir

Bir çok yeni müşteri ile daha yakın çalışmanızı iletişimde olmanızı sağlayacaktır.

Yurt dışında otellere sadece sales blitz organizasyonu yapıp kazanç sağlayan birçok firma vardır.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.