Otelcilik sektörünü yeniden şekillendiren 10 yeni trend
Otelcilik endüstrisi son yirmi yılda muazzam değişiklik ve aksamlar geçiriyor.

Orhan Genceli-TUROYD Yönetim Kurulu Üyesi
En önemli trendler sektörü sürekli olarak yeniden şekillendirmekte ve konukseverlik yakın gelecekte nereye gidiyor? 2018 sonbaharında yapılan bir araştırma, sektör oyuncularının dikkate alması gereken geçmişteki yaşanan zorluklar ve yeni fırsatlar hakkında önemli ip uçları vermektedir.
1. Sanal topluluklar
Sosyal ağlar ve özellikle de TripAdvisor gibi platformlar müşterileri üzerinde derin bir etkiye sahiptir. Bu, daha fazla şeffaflığa ve genel olarak, otelciler ve konaklama sağlanan hizmetlerin kalitesinin artmasına neden olmuştur.
2. Ekonomik paylaşım
Airbnb, otel endüstrisinde önemli bir aksaklığı temsil etmekte ve rekabet ortamını her zamankinden daha zorlaştırmaktadır. Bu, Airbnb'de satılan konaklama yerlerinin geleneksel otellerle aynı kurallara ve düzenlemelere uyması gerekmediği gerçeğiyle daha da güçlendirilmiştir.
3. Online Seyahat Acenteleri (OTA)
Konaklama endüstrisi üzerinde en az üç ana etkiye sahipler.
Birincisi, dağıtım kanallarını değiştirdiler ve dolayısıyla otelcilerden değer aldı.
İkincisi, Booking Holding ve Expedia şirketinin sahip olduğu marka çokluğu, bu şirketlerin neredeyse otel markalarının yerini almasıdır.
Üçüncüsü, gezginler ve sosyal medya fenomenleri ile sağlam ilişkiler kurulmaktadır. Artık, otelciler bu müşterilere erişmek için ödeme yapmak zorunda kalıyor, böylece eskisine oranla i daha düşük bir kar marjı yaratıyorlar.
4. Dijital misafir deneyimleri
Özellikle uygulamalar (Aplikasyonlar), otelcilerinin müşterilerine sağladıkları hizmetleri yönetme şekilleri bakımından giderek daha fazla önem kazanıyor ve şimdi misafir döngüsünün ve deneyiminin birçok yönünü kontrol edebiliyorlar.
5. Küresel turizmin patlaması
Düşük maliyetli uçak şirketleri ve charter seferleri, daha fazla insanın dünyayı makul bir fiyata seyahat etmesini sağlamaktadır. Ayrıca, bazı gelişmekte olan piyasalar GSYİH artışını hızlı bir şekilde görerek vatandaşlarının dünyayı dolaşmasını sağlamıştır. Güney Kore, Çin, Hindistan ve diğer ülkelerden gelen müşteriler, artık büyük bir potansiyel gezgin kitlesini oluşturuyor. Elbette talepleri, teklifler üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
6. Deneyim ekonomisi
Müşteriler aşırı kişiselleştirme, benzersiz deneyimler vb. talep etmektedirler. Bu deneyimi tasarlayan destinasyonlar, Tur operatörleri ve otellerin daha çok tercih edildiği aşikârdır.
7. Varlık yönetim Uygulamaları
Özellikle Başta Dubai olmak üzere birçok destinasyonda Emlak ve diğer gayrimenkul satışları sebebi ile yeni bir turizm sektörü meslek icat oldu. Özellikle otel ve büyük gayrimenkul şirketleri bu alana odaklanmaya başladılar.
8. Profesyonelleşmek
Yukarıda belirtildiği gibi, otelcilik endüstrisinin artan karmaşıklığının ardından yeni iş profilleri ortaya çıkmıştır. Buna paralel olarak, niceliksel yeterliliklere duyulan ihtiyaç (öngörme, bütçeleme vb.) De artmıştır.
9. Y ve Z Jenerasyonu
Bu yeni nesillerin eski nesillere göre farklı gereksinimleri ve talepleri vardır. Eski nesiller oteller ve araç kiralama yaparken. Genç nesiller Airbnb ve Uber'i tercih ediyor.
10. Sürdürülebilirlik
İnsanlar çevresel ve sosyal konulara karşı giderek daha hassas hale geliyor. Bunun “markalaşmada göz önünde bulundurulması gerektiği gibi, doğanın korunması ve geri dönüşümün ön planda olmasını tercih ve dikkat eden tüketiciler oluşmaya başladı. Artık gösteriş için yapılan çevreci şovların tüketici farkındadır ve asla satınalma yapmamaktadır.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: