Otelcilik Meslek Yasası en çok kimi koruyacak?

Bir yatırımcı düşünün; milyon dolarlık yatırım yapıyor ve yatırımını emanet edeceği yöneticiler ve çalışanları işinin ehli değil. İşte o zaman, bütün bu emek, yatırım ve milli servet heba olmaya mahkûmdur.

15/05/2019 10:11
Otelcilik Meslek Yasası en çok kimi koruyacak?

Orhan Genceli-TUROYD Yönetim Kurulu Üyesi

Günümüz yatırımcı profili maalesef milyon dolarlık yatırımlarını, eş dost akraba yada ucuz olacak diye daha yetişme sürecini tamamlamayan çalışana emanet etme cesaretine sahip kişilerden oluşuyor. 'Sen şu müdürsün' deyip kendi işletmesini dinamitleyen bilinçsiz müteşebbisler ile her gün karşılaşmak mümkün.

Oysa yetişmemiş yönetici, ekibini de yetiştiremez. Çünkü otel yönetmek bir ekip işidir. Maestro iyi değilse, bundan zincirleme olarak tüm çalışanlar olumsuz etkilenir. Hal böyle olunca da, turizm otelcilik okuyan ve otelciliği meslek edinmeyi düşünen yeni nesil, önünde gördüğü kötü örnekler sebebiyle hızla okudukları okulları bırakıp başka bölümlere yöneliyor. Özel üniversitede bile, son sınıfa gelmiş birçok öğrenci, harcadığı emeğe ve yaptığı masraflara rağmen, okullarını terk etmektedirler.

Turizm ülkelerin ekonomik kalkınmasında en önemli sektörlerin başındadır

Unutmayacağımız en önemli konu şudur: Turizm, ülke ekonomimizin sıkıntılar yasadığı dönemlerde büyük bir döviz girdisi sağlayarak, cari açıklarının ve işsizliğin azaltılmasında önemli rol oynamıştır. Turizm ayrıca, ülkelerin ekonomik kalkınmasına da en önemli sektörlerin başındadır.

Bugün birçok meslekte, kuaför yada gözlükçü dükkanı açmak istersen, ustalık belgeleri yada diplomaya talep edilmektedir. Oysa günümüzde otel yatırımcısı olmak, bunlardan daha kolaydır. Milyon dolarlık otel yatırımınızı, bir diploma yada belgeye ihtiyaç olmadan gerçekleştirebilirsiniz. İşte o otel ehil kişiler tarafından yönetilmeyince, sadece bir bina olarak kalır ve bu da yatırımcıyı zarara uğratır. Hatta yatırımcıyı iflasa kadar götüren kötü neticeler de olabilir.

Nedir bu Otelcilik Meslek Yasası?

Otelcilik Meslek Yasası; yatırımcıyı daha yatırımı düşünme aşamasından ehil eller ile ilerlemeye mecbur kılacak, doğru yere doğru yatırımın olmasını sağlayacak, genel müdür,  departman müdürleri ve tüm alt çalışanların nitelik ve niceliklerini önceden belirleyecek ve yatırımın uzman ellerde yönetilmesi ve doğru pazarda, doğru müşteri kitlesine, doğru maliyetle, doğru satış politikalarının oluşturulup yönetilmesini sağlayacak oluşumu sağlayan yasa olacaktır.

Belirli nitelikte olmayan ve gerekli sertifika yada diplomaya sahip olmayan kişiler ise, meslekte yer almayacaktır.

Şimdi size soruyorum: Bu otelcilik meslek yasası, en çok kimi koruyacaktır?

Şimdi size soruyorum; bu otelcilik meslek yasası en çok kimi koruyacaktır? Cevabı çok basit: Ülke ekonomisini, turizm sektörünü, yatırımcıyı ve otelciliği gerçekten meslek edinen tüm çalışanları koruyacak.

Mevcut Bakanımızın turizmin içinden biri olması, çok büyük avantaj. Yeni yasanın taslak çalışmaları, özellikle Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) tarafından devam ettiriliyor. Ama, konuya TÜROB ve diğer STK'ların da ivedilikle destek olması gerekmektedir.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.