OPET-İNCESU ÖRNEK KÖY PROJESİ'NDEN HABERLER

Prof. Dr. Volkan Altıntaş Prof. Dr. Volkan Altıntaş 31/12/2019 23:40

Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı İncesu köyümde OPET Örnek Köy Projesi ile ilgili çalışmalar olanca hızıyla devam ediyor. Köyümdeki bu heyecanı uzaklardan da olsa hissetmek ve bu güzel çalışmanın son detaylarını sizlerle paylaşmak istedim. Bu paylaşımı İncesu Köy Kurulu Başkanı Sabriye Tuncel ile gerçekleştirdik. İşte güzel köyümden içten bir sohbet ve yürekle emeğin buluşmasında gelinen son nokta…

 

İncesu / Opet Örnek Köy Proje çalışmasında, İncesu olarak bütün köy bir arada ortak hareket ediyor ve çok güzel çalışmalara imza atıyorsunuz. Bize biraz çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Öncelikle, göstermiş olduğunuz duyarlılıktan dolayı teşekkür ederim. İşler gayet yolunda ve emin adımlarla, yavaş yavaş ilerliyor.

Herşey 2010 yılı İncesu Kültür ve Sanat Festivali kapsamında ki “Akademisyenler Buluşması” etkinliğinde şekillenmeye başladı. İncesu’yun gelişip, kalkınmasını kendisine görev sayan Arısoy ailesinden Hatice Arısoy araştırma ve incelemelerine hız verir, ben köyüme ne yapabilirimi düşünürken gazetedeki haberden yola çıkar.

Haberde Opet’ in uygulamış olduğu; Örnek Köy Projeleri’nden bahsedilmektedir ve hemen bir mektupla Nurten ÖZTÜRK hanımla iletişime geçer.

Nurten Hanım Hatice Arısoy’un mektubundan çok etkilenir ve hemen geri döner. Köyü tanıtıcı materyalleri ister. Daha sonra da köyü ve köylüleri yerinde görmek için 29 Ekim 2010 tarihinde ziyaretimize gelirler.

Bizler İncesulular olarak gelen konuklarımızı oldukça sıcak ve samimi karşıladık. Köyü gezdirip, tarihi ve kültürü hakkında bilgilendirme konuşmaları yaptık. Onlar da bize, köyün tarihi bir dokusunun bulunmadığı fakat halkın çok sıcak ve istekli olduklarını yapılacak olan bir esere sahip çıkacaklarını anladıklarını belirterek iyi izlenimlerle köyden ayrıldılar.

8 Kasım 2010 tarihinde bizi İstanbul’ a çağırdılar. Köyden bir heyet, İstanbul’da yaşayan İncesulular ve Hatice Arısoy ile birlikte Opet’ in İstanbul’ daki merkezlerinde bir toplantı yaptık. Bu toplantıda “oldukça heyecanlı ve isteklisiniz ancak bu yol uzun ve meşakkatli köy halkı bu projeye destek çıkacak mı? Bizimle birlikte çalışmaya var mısınız?” dediler. Biz de hep bir ağızdan köylüleri temsilen varız dedik. Projeye dahil edilmiş olmanın verdiği sevinçle İstanbul’dan ayrıldık.

Kurban Bayramında, halkın yoğun olduğu bir günde gönüllülük esmasına göre Köy Kurulunu oluşturduk. Kurul, “Her ev, cadde ve sokak uygulama alanı – her İncesulu da proje uygulayıcısı” sloganından hareketle çalışmalarına başladı. Haftalık olağan toplantılarımızda Opet’ in bize sunduğu Yol Haritası ışığında çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Çalışmalarımızda Süleyman Demirel Üniversitesi işbirliği ayağını gerçekleştirdik. Valilik ve Kaymakamlık nezdinde tanıtımlarımızı yaptık. Köy halkının sosyo – ekonomik kalkınmışlığını ölçüp – değerlendirmek için anket uygulaması gerçekleştirdik. Bu sırada da köy halkını, proje hakkında bilgilendirdik. Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile halkın öncelikli talepleri doğrultusunda kurslar düzenledik ve devam etmekteyiz…

Sizce bu çalışmanın orta ve uzun vadede İncesu’ya katkılarının neler olacağını düşünüyorsunuz?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki katkı sağlayacağı kaçınılmaz bir gerçek. Kısa vadede köyümüz çevre ve fiziki görünüm bakımında güzelleşecek, değişecek. Uzun vade de ise köy halkı birlik ve beraberlik duyguları ile bağlılığını pekiştirecek. Kalkınma projeleri ile ekonomik açıdan gelişecek. Çeşitli kurslarla, halk bilgilenecek ve bilinçlenecek.

Kısaca her yönü ile örnek bir toplum, örnek bir yerleşim yeri olarak, tarihte yerini alacaktır.

Bir bayan olarak bu örnek projeye başkanlık ediyor olmak nasıl bir duygu? Sizce yerel halk bu sürecin başlangıcından bu yana gerekli desteği, size veriyor mu? Acabalarla isteksizliklerle karşılaşınca neler hissediyorsunuz?

 Köyümü çok seviyorum. Köyüme kalıcı ve yararlı bir şeyler yapabilecek olmanın heyecanını yaşıyorum. Bu göreve laik görülmem, beni fazlasıyla onurlandırdı, umarım güzel çalışmalar yapacağımıza inanıyorum.

 Anket çalışmaları sırasında gördüm ki köy halkının geneli bu projeye destek veriyor.

 Haklı olarak köy halkından bazılarının kafalarında bir takım belirsizliklerden dolayı çekince ve anlamını bilemediği, karamsarlıklar da yok değil. Acabalar var.

 O an için üzülüyorum. Fakat bu olumsuzluklar beni yıldırmıyor, her toplumda farklı düşünen kişiler olacaktır. Bu durumu, gayet normal karşılıyorum. Bu olumsuz düşünen kişilerin, zamanla, çalışmalarımız gün yüzüne çıktıkça, düşüncelerini değiştireceklerine inanıyorum.

Turizm Aktüel olarak bizlerin bu süreci yakından izlediğimizi bilmenizi isteriz. Okuyucularımıza, böylesine kenetlenmiş bir köy halkının sözcüsü olarak son olarak paylaşmak istedikleriniz nelerdir?

İncesu’yu ve projemizi dünya çapında tanıttığınızdan dolayı, Turizm Aktüel’ e sonsuz teşekkür ederim. İlgi ve duyarlılığınıza da teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Kararlıyız, usanmadan çalışacağız. “Başarı; başardım diyebilenindir” özdeyişinden hareketle, amacımıza ulaşabileceğimize umutla bakıyorum.

Senin deyiminle “ Neden Olmasın” diye başladık. Büyük mesafe katettik.

Umutluyuz, heyecanlıyız, istekliyiz ve başaracağız…


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.