Murtaza Kalender: THY’den sonra Türkiye’nin yurtdışında tanınan ikinci markası olacağız

Türkiye’nin önde gelen seyahat acentelerinden TravelShop Turkey’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kalender, 2023 sezonuna dair görüş ve beklentileriyle, firmasının 2023 hedeflerini, Turizm Aktüel’e anlattı. Kalender, “Türkiye’nin Türk Hava Yolları’ndan sonra, marka değeri en yüksek ikinci markası, TravelShop olacak” dedi.

28/03/2023 13:35
Murtaza Kalender: THY’den sonra Türkiye’nin yurtdışında tanınan ikinci markası olacağız

2022 sezonunu değerlendirerek, 2023 sezonuna dair görüş ve beklentilerinizi bizimle paylaşır mısınız?

2022 yılı 2023 yılıyla ters orantılı bir yıl oldu. 2022 yılının başında hiç kimse sezonun çok iyi geçiceğine inanmıyordu. Bu yüzden de birçok kişi hazırlıksız yakalandı. Hem personel bakımından, hem donanım açısından hazırlıksız yakalandık. Dolayısıyla bu beklenmeyen artış, pek çok turizmciyi personel bulma konusunda zorladı. Ama sezonun iyi geçmesi, çekilen sıkıntıları unutturdu. Turizm sektörü 2022 yılında beklentilerin üzerinde bir sezon geçirdi.

Şimdi önümüzde 2023 sezonu var. Beklenti açısından geçen yılın tam tersi bir durum yaşıyoruz. 2022 yılının son çeyreğinde herkes, 2023 sezonundan beklentilerini açıklamaya başladı. Herkes çok iyi bir sezon beklediğini ifade etmişti.  Ama ben biraz daha temkinli yaklaştım. Çünkü daha geçen yıldan bu sezon tatil fiyatlarının 3-4 kat artacağı belliydi.

Şimdi bir de fiyat artışlarının üstüne, ülkemizde yaşanan deprem ve seçim süreci eklendi. O nedenle 2023 sezonuna yaklaşırken biraz temkimli davranmış olabilirim ama yine de 2022 yılına göre yüzde 2023’te yüzde 25 civarında bir büyüme bekliyorum. Oran bu yani. Büyümenin %50 olması çok da mümkün değil.

Firma olarak 2023 yılındaki büyüme planlarınız nelerdir?

Firma olarak 2023 yılında büyüme hedeflerimizi sürdürmeyi planlıyoruz. Birçok ülkede temsilcilik vererek, ülkemize katma değer sağlıyoruz. 2023 yılı da güzel olacak inşallah. Özellikle turistik bölgelerde seyahat etmeyi engelleyecek bir durum olmazsa, bu sezonun da iyi geçeceğine inanıyorum.

TravelShop’u ana hatlarıyla anlatır mısınız? Firmanız ne zaman kuruldu, ne gibi faaliyet alanlarınız var?

TravelShop Turkey, 2006 yılının başında kuruldu. Yaklaşık yüzden fazla ülkeden müşteri alıyor. Özellikle kültür turları, MICE ve düğün turizmine yönelik faaliyetlerimiz var. Geçen yıl Türkiye’ye 20 binden fazla yolcu getirdik. Bununla birlikte TravelShop Turkey, uluslararası platformlarda büyük bir workshop etkinliği yapıyor, konferanslar yapıyor, çalıştaylar yapıyor.

TravelShop Turkey Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak ben aynı zamanda, Uluslararası Ekoturizm Derneği’nin (TIES) Başkan Yardımcılığı’nı yürütüyorum. 206 ülkede üyemiz var. Aynı zamanda, Uluslararası Destinasyon Düğün Profesyonelleri Derneği’nin (IADWP) Avrupa'dan ve Asya'dan Sorumlu Başkanlığı’nı yürütüyorum.

Firma olarak ülkemizde gerçekten ciddi anlamda katma değer kazandırıyoruz. Yapmış olduğumuz özellikle kültür turlarıyla neredeyse 81 kentimize müşteri gönderiyoruz. Yani 81 ille iletişim halindeyiz. Bir de bizim yapmış olduğumuz işin katma değeri daha yüksek. Çünkü kültür turu düzenlediğimiz için, yaklaşık 56 sektöre direkt katma değer kazandırıyoruz, iş hacmini yükseltiyoruz.

TravelShop Turkey olarak, ciddi büyüme hedeflerimizin olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’nin Türk Hava Yolları’ndan sonra, marka değeri en yüksek ikinci markası, TravelShop olacak. Üstelik bu hedefe ulaşmak için öyle uzun bir süre de beklemeyeceğiz. 2025 yılı içerisinde bunu gerçekleştirmiş olacağız.

2025 yılında Türk Hava Yolları'ndan sonra Türkiye’nin en tanınan markası TravelShop olacak. THY’den sonra yurtdışında en çok tanınan Türk markası olacağız. Çünkü THY’den başka tanınan ve bilinen bir Türk markası yok. Biz kendimize bu hedefi koyduk ve 2025 yılında THY’den sonra Türkiye'nin ikinci büyük markası olarak ülkemize hizmet edeceğiz,  katma değer sağlayacağız.

Grubunuza bağlı iki tane otel var. Biri Kapadokya’da faaliyet gösteriyor, diğeri Tokat’ta bulunan Tarihi Deveciler Han’da hizmete girecek. Bu oteller hakkında bilgi verir misiniz?

Tokat'taki otel, Fatih Sultan Mehmet'in konakladığı yer. Tarihi İpek Yolu'nun geçmiş olduğu güzergahta yer alıyor. 650 yıllık bu han, dönemin en lüks otellerinden birisi olarak nitelendiriliyor.

Ayrıca, Osmanlı Devleti döneminde gümrük olarak kullanılan bir binaymış. Biz de bu 650 yıllık hanı, tarihi dokusunu kaybetmeden ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz. Şu anda burada 55 oda var. Ama biz daha butik tarzda bir tesis düşünüyoruz ve daha konforlu olsun istiyoruz. O nedenle 25 odaya indireceğiz. Otelimizin içinde ayrıca, yöresel yemekleri servis edeceğimiz 2 ayrı restaurant olacak.

Kapadokya’da da ufak, güzel bir butik otelimiz var. Şu anda da doluluk oranı gayet güzel gidiyor. Butik otel konseptli yatırımlarımıza devam etmek istiyoruz. Öncelikle ülkemizde, sonra da yurtdışında yeni butik oteller açmayı planlıyoruz.

Tokat turizmini geliştirme yönde önemli adımlar atıyorsunuz. Biraz da bunlardan bahseder misiniz?

Biz Tokat'ta gastronomi ve eko turizmi birleştirmek istiyoruz. Yani o kadar basit ki, elmayı dalından koparıyorsun, ekolojik oluyor. Onu yersen, gastronomi oluyor. Domatesi biberi bahçeden toplayacağız ekolojik, otelde pişireceğiz gastronomi olacak. Dolayısıyla Tokat'a güzel bir katma almayı hedefliyoruz. Çünkü Tokat tarihiyle, kültürüyle, coğrafi özellikleriyle önemli bir şehir. 900 yılda 900 adım diye bir tarihimiz var. Tokat'ta çok bakir bir bölge kalmış.

Bir de devletimizle iş birliği içinde, Tokat Havalimanı’nı uluslararası charter uçuşlarına açmayı planlıyoruz. Şu anda, uluslararası çapta 2-3 tane büyük tur operatörü ile görüşüyoruz. İnşallah sezonda en azından haftada bir bile olsa charter’ları Tokat'a indirmeyi planlıyoruz.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.