Müdürler sınıfta kalınca, müzeler de müdürsüz kaldı...

Kültür Bakanlığı’nın açtığı sınavda 72 kişiden 17 kişi başarılı olunca, Ayasofya, Topkapı Sarayı ve Arkeoloji müzeleri müdürsüz kaldı. Bakanlığın 38 müze müdürü kadrosunda açık var

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Müdürler sınıfta kalınca, müzeler de müdürsüz kaldı...

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul’daki müzelerine atayacak müdür bulamıyor. Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Arkeoloji müzeleri vekâleten yönetiliyor. Bunun nedeni ise, müdür adaylarının bakanlığın açtığı sınavdan yeterli puanı alamamaları. Bakanlığın açtığı “müze müdürlüğü” sınavına giren 72 kişiden sadece 17’si baraj olan 70 puanı almayı başardı. Halen müzelerinde vekâleten görev yapan çok sayıda müdür adayı da sınavdan başarısız not aldı.

Topkapı Sarayı Müzesi’ne vekâlet eden Ayşe Erdoğdu bu sınavı geçmeyi başaramadı. 80 sorudan 55’ine doğru cevap veren Erdoğdu, 25 soruyu yanlış cevaplayarak 68 puanda kaldı. Erdoğdu dışında vekâleten müze müdürü olarak görev yapıp sınava giren 10 kişi daha sınavı kazanamadı.

Bakanlık hülle yaptı...

Bakanlık İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdür Vekili Zeynep Kızıltan ile Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdür Vekili Melih Arslan için hülle yolunu seçti. Kızıltan Kütahya’ya, Arslan da Yozgat’a “Kültür Müdür Yardımcısı” olarak gönderdi. 1 ay görev yapacak olan vekil müdürler daha sonra müzelerine müdür olarak atanacaklar.

‘Başka çaremiz yok’...

Kültür müdür yardımcılığı kadrosu bir üst kadro olduğundan 1 ay görev yaptıklarında müze müdürlüğü kadrosuna hak kazanmış olacaklar. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay müdür bulmakta zorlandıklarını belirterek, “Sınav açtık lakin sınavı kazanamadılar. İstanbul’da birçok müze vekil müdürlerle yönetiliyor. Maalesef çözüm bulmakta zorlanıyoruz. İki müdür yardımcısı arkadaş alanlarında başarılı ve tecrübeli oldukları için önce kültür müdür yardımcısı sonrada müdürlüğe hak kazanma yolunu seçtik. Başka çaremiz yoktu” dedi.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 38 müze müdür kadrosunda açık var. Her yıl milyonlarca turistin gezdiği Ayasofya, Topkapı Sarayı ve Arkeoloji müzeleri vekâlet müdürlerle yönetiliyor.

 

Vekâletle görev yapıyorlar...

Arkeoloji Müzesi’ne Zeynep Kızıltan, Topkapı Sarayı Müzesine Ayşe Erdoğdu, Ayasofya Müzesi’ne ise Haluk Dursun vekâlet ediyor. Diğer yandan Yıldız Sarayı, İslam Bilim ve Teknoloji Eserleri, Müzik müzeleri de vekâletle yürütülüyor. Anadolu’da pek çok müze de vekâletle görev yapılıyor.

Sınavda başarısız olan vekil müdürler:

 

Ayşe Erdoğdu: Topkapı Sarayı Müze Müdür vekili  68 puan

Mustafa Akaslan:  Isparta Müze Müdür vekili  67 puan

Nihat Erdoğan:  Mardin Müze Müdür vekili  66 puan

Fariz Demir:  Niğde Müze Müdür vekili  66 puan

Ömer Eren:  Edirne Müze Müdür vekili  66 puan

Seher Türkmen:  Alanya Müze Müdür vekili  65 Puan

Ömer Faruk Türkan:  Akşehir Müze Müdür vekili  63 puan

Yaşar Yıldız:  Bodrum Sualtı Müze Müdür vekili  63 puan

Elmas Kaya:  Rize Müze Müdür vekili  63 puan

Oya Arslan:  Adana Müze Müdür vekili  63 puan

Mustafa Demirel:  Antalya Müze Müdür vekili  63 puan

(Milliyet)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.