MUÇEV’in sorumluluğundaki Kız Kumu, kaderine terk edildi

Marmaris'te bulunan birinci derece arkeolojik SİT alanı ilan edilen dünyaca ünlü Kız Kumu adeta kaderine terk edilmiş durumda. Turlara ait safari araçları kumların arasına kadar girerken hiçbir denetimin olmaması dikkat çekiyor.

16/04/2024 11:53
MUÇEV’in sorumluluğundaki Kız Kumu, kaderine terk edildi

Muğla’nın Marmaris ilçesi Orhaniye Mahallesi'nde denizin üzerinde 600 metre uzunluğunda, ortalama 3 metre eninde, kırmızı kumlardan oluşan ve turistlere denizin üzerinde yürüdüğü hissini veren dünyaca ünlü Kızkumu'nun geleceği endişe yaratıyor.

Patronlar Dünyası'ndan Kenan Gürbüz imzalı habere göre, Dilek Yolu haline gelen ve binlerce kişinin ziyaret ettiği bölgede yaz aylarında izdiham yaşanıyor. Bölgede ise yeterli koruma tedbirlerinin alınmaması tepki çekiyor.

TAM BİR BAŞIBOZUKLUK

Gazeteci Zeynel Lüle, bayram tatili için geldiği Kız Kumu'nda yaşananları sosyal medyasından paylaşarak tepki gösterdi. Turizm Bakanlığı, Muğla Valiliği, Marmaris Belediyesi ve ilgili kurumları da paylaşımında etiketleyen Lüle şu ifadeleri kullandı:

“Marmaris Orhaniye'de 1'inci sınıf SİT alanı olan kız kumunun ortasına kadar giren turist gezginlerinin araçları. Ve tamirat için karaya  çekilmiş tekne. Tam bir başıboşluk ve sıfır denetim.... Yaşasın turizm..!”

MARMARİS BELEDİYESİ: SORUMLULUK MUÇEV’E AİT

Gazeteci Lüle’nin paylaşımına yanıt veren, Marmaris Belediyesi ise şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Lüle, bahsettiğiniz alanın yetki ve sorumluluğu Marmaris Belediyesi'ne değil MUÇEV'e aittir. MUÇEV yetkililerine ulaşılarak bilgilendirme yapılmış, ilgili birimlerimize de kontrolün sağlanması için bilgi verilmiştir. Belediye olarak da konunun takipçisi olacağız”

Marmaris Belediye ekipleri, geçtiğimiz yıllarda Kız Kumu’na imara aykırı olarak yapılan tekne bakım atölyelerini şikayet üzerine yıkmışTI. Bölge sakinleri de özellikle yaz aylarında yapılan safari turlarının Kız Kumu'na zarar verdiğini belirtirken, hiçbir önlem alınmadığını kaydetti.

İHALE İPTAL EDİLMİŞTİ

MUÇEV tarafından işletilen Kız Kumu, geçtiğimiz aylarda ihaleye çıkartılmış, gelen tepkiler sonrasında ihale iptal edilmişti.

MUÇEV konuyla ilgili, "MUÇEV Turizm Ticaret A.Ş. tarafından Muğla ili Marmaris ilçesi Orhaniye mahallesi Kızkumu mevkii’nde bulunan toplam 2.609,63 m²’lik alanın 22.03.2024 tarihinde saat 11:00’da 5 yıl süre ile İşletme Hakkının Kiralanması İşi görülen lüzum üzerine iptal edilmiştir” açıklaması yapmıştı.

1996’DA SİT ALANI İLAN EDİLDİ

Kız Kumu 1996 yılında birinci derece doğal sit ve üçüncü derece arkeolojik sit alanı haline getirildi. Ayrıca bölgenin nesli tükenmekte olan doğal miras listesine eklenmesi için başvurulduğu ve çalışmaların hızlandığı bilinmekte.

Orhaniye Turgut’tan 2,5 kilometre uzaklıkta yer alan Kız Kumu’na kayık tutarak ve daha sonra ise patika bir yol izleyerek gidilebilmekte ve Baybassos antik kentinden kalan kale kalıntılarına da ulaşılabilmekte.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.