Müberra Eresin: Krizlere karşı dayanıklılığımızı koruyoruz
Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB) turizmcileri buluşturan geleneksel öğle yemeği, The Marmara Taksim'de düzenedi. Toplantıda yaptığı konuşmada sektör gündemini değerlendiren TÜROB Başkanı Müberra Eresin, "Turizm sektörü olarak bizler, geçmişte olduğu gibi bugün de krizlere karşı dayanıklılığımızı koruyoruz. Sektörümüz; ekonomiye, istihdama ve kalkınmaya sağladığı katkıyla, cari açığın kapatılmasında lokomotif rolünü sürdürmeye devam edecektir" dedi.
TÜROB Başkanı Müberra Eresin'in toplantıda yaptığı konuşma şöyle:
Küresel jeopolitik gerilimlerin gölgesinde, özellikle son dönemde Orta Doğu’da yaşanan gelişmelerin etkilerini hep birlikte hissediyoruz. Bu süreç yalnızca bölgesel değil, küresel ölçekte ekonomik dengeleri de ciddi şekilde etkilemektedir. Turizm sektörü olarak bizler, geçmişte olduğu gibi bugün de krizlere karşı dayanıklılığımızı koruyoruz. Sektörümüz; ekonomiye, istihdama ve kalkınmaya sağladığı katkıyla, cari açığın kapatılmasında lokomotif rolünü sürdürmeye devam edecektir.
Ancak mevcut tabloda; enerji fiyatlarındaki hızlı artış, enflasyonist baskılar, döviz kurlarındaki sınırlı hareketlilik ve havayolu arzındaki daralma gibi gelişmeler sektörümüz üzerinde ciddi bir baskı oluşturmaktadır. Buna ek olarak rezervasyonlarda gözlemlediğimiz “bekle-gör” eğilimi, önümüzdeki döneme ilişkin belirsizlikleri artırmaktadır.
60 Milyar TL’lik Turizm Destek Paketi için Bakan Ersoy'a teşekkür
Bu noktada açıklanan 60 Milyar TL’lik Turizm Destek Paketi, sektörümüzün finansal dayanıklılığını güçlendiren önemli bir adımdır. Bakanımıza bu vizyoner yaklaşım için teşekkür ediyoruz. Bununla birlikte, destek mekanizmalarının daha hedefli, daha dengeli ve segment bazlı kurgulanmasının sektörümüzün sürdürülebilirliği açısından kritik olacağına inanıyoruz.
Özellikle şehir otelleri gibi farklı dinamiklere sahip işletmeler için, yalnızca finansmana erişim değil, maliyet yapısını doğrudan dengeleyen, daha adaletli dağılımı sağlayacak çözümler ön plana çıkarılabilmelidir.
"Bugün atacağımız adımlar, Türk turizminin önümüzdeki 10 yılını da şekillendirecek"
Bugün atacağımız adımlar, yalnızca mevcut süreci yönetmekle kalmayacak; Türk turizminin önümüzdeki 10 yılını da şekillendirecektir. Özellikle istihdamın korunması ve işletmelerimizin finansal açıdan devamlılığını sağlamak üzere Sayın Kültür ve Turizm Bakanımızın liderliğinde bir dizi çalışmalar yürütüyoruz. Bu düzenlemeleri yalnızca bir destek değil, Türk turizminin rekabet gücünü artıracak bir yatırım olarak görüyoruz.
Kısa süre önce “Çevresel ve Kültürel Sürdürülebilirlik Programı” adını alan GSTC süreci, bilindiği üzere sektörümüz için zorunlu ve stratejik bir belgelendirme programıdır. Bu süreçte işletmelerimizin karşılaşabileceği aksaklıkların, belgelerinin iptal olması da dahil olmak üzere ağır idari ve mali yaptırımlara yol açma riski hepimizin bilgisindedir.
"Yapılan düzenlemeyle belgelerin her yıl yenilenmesi zorunluluğu kaldırıldı"
Ancak, sektörümüzden gelen talepler doğrultusunda, Sayın Bakanımızın tensipleriyle belgelendirme kriterlerinde çok kritik güncellemeler yapılmıştır. Bu kapsamda; diğer bakanlıkların yetki alanına giren ve operasyonel süreçleri zorlaştıran kriterler artık sertifika için zorunlu birer engel teşkil etmeyecektir.
Bir diğer önemli yenilik ise sürdürülebilirliğin sürekliliğini korurken işletme yükünü hafifleten denetim periyodu olmuştur. Yapılan düzenlemeyle belgelerin her yıl yenilenmesi zorunluluğu kaldırılmış, yenileme süresi 3 yıla çıkarılmıştır. Sektörümüzü zorlayan bu tip taleplerimize anında çözüm yaratarak, bürokratik yükleri hafifleten ve sürdürülebilirlik yolculuğumuzu daha verimli kılan Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a sektörümüz adına şükranlarımı sunuyorum.
"Formula 1 Türkiye Grand Prix’sinin yeniden İstanbul’a kazandırılması son derece stratejik bir gelişmedir"
Formula 1 Türkiye Grand Prix’sinin yeniden İstanbul’a kazandırılması, Türkiye’nin küresel marka değerinin güçlenmesi açısından son derece stratejik bir gelişmedir. Bu önemli gelişme, yalnızca kısa vadeli talep yaratmakla kalmayacak; Türkiye’nin uluslararası algısını uzun vadeli olarak şekillendirecek ve küresel ölçekteki marka değerini artıracaktır.
TÜROB olarak bu sürecin en güçlü paydaşlarından biri olmaya devam edeceğiz. Formula 1 Türkiye Grand Prix’sinin yeniden ülkemize kazandırılmasına öncülük eden başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanımıza, Gençlik ve Spor Bakanımıza ve tüm paydaşlara sektörümüz adına şükranlarımızı sunuyoruz.
"Tanıtım faaliyetlerimizi sürdürüyoruz"
Tanıtım faaliyetlerimizi Kültür ve Turizm Bakanlığımızın öncülüğünde; TGA, İTO ve TUGEV iş birliğiyle çok yönlü ve stratejik bir anlayışla sürdürüyor, artık klasik bir pazarlama faaliyeti olarak değil, küresel rekabet stratejisinin bir parçası olarak ele alıyoruz. Bu kapsamda Kazakistan Almatı’da gerçekleştirdiğimiz workshop’un yanı sıra; IBTM Barselona, ILTM Cannes, Fitur Madrid ve ITB Berlin fuarlarında etkin şekilde yer aldık.
TGA organizasyonuyla New York’ta düzenlenen B2B çalıştaya katılım sağladık . Önümüzdeki dönemde IMEX Frankfurt başta olmak üzere önemli organizasyonlarda da aktif şekilde yer alacağız. Ayrıca TÜROB olarak desteklediğimiz ve 24–25 Eylül 2026 tarihlerinde gerçekleşecek İstanbul Turizm Fuarı (ITF)’yi de hatırlatmak isterim. ITF’nin sektörde önemli bir buluşma noktası olacağına inanıyor ve sizleri bu platformda yer almaya davet ediyoruz.
"Yakın coğrafyamızda yaşanan gelişmelerin en kısa sürede barışla sonuçlanmasını temenni ediyoruz"
Türk turizmi, her koşulda büyüyen değil; her koşulda kendini yeniden tanımlayan bir sektördür. Bu dönüşüm gücüyle daha rekabetçi, daha sürdürülebilir ve daha güçlü bir yapıya ulaşacağımıza inanıyoruz.
Hedeflerimiz doğrultusunda, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere tüm kamu, yerel yönetimler ve özel sektör ile birlikte kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.
Sözlerimi tamamlarken;
Birliğimize ve sektörümüze her zaman yakın ilgi ve desteğini esirgemeyen Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a, şahsım, kurumum TÜROB ve tüm üyelerimiz adına şükranlarımı sunuyorum. İstanbul’un ulusal ve uluslararası arenada tanıtılması yönünde çok kıymetli çalışmalara imza atan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Sayın Şekib Avdagiç’e ve Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Bahadır Yaşık beye tüm üyelerimiz adına teşekkür ederim.
TGA, İBB ve TUGEV’e; sponsorlarımız Türk Hava Yolları, Ecolab ve Perapole.com’a; kurumsal iş ortaklarımız Verus, Deloitte, Revomat ve Gastronometro’ya teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bugün bizleri bu nezih ortamda ağırlayan The Marmara Group Operasyonlardan Sorumlu Başkanı Ata Eremsoy ile The Marmara Taksim Genel Müdürü Erkan Öğüt ve kıymetli ekiplerine; bu özel menüyü hazırlayan mutfak ve servis personeline de ayrıca teşekkür ederim.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: