Mavi Bayraklar tehlikede mi?

Sorunun bilimsel olarak takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Antalya Mavi Bayrak İl Koordinatörü Lokman Atasoy, Mavi Bayrak kriterlerinde önceliğin temiz su ve güvenlik olduğunu belirtti

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Mavi Bayraklar tehlikede mi?

Antalya İl Balıkçılık ve Su Ürünleri Koordinasyon Kurulu toplantısında Akdeniz kıyılarında yaşanan ve uzmanlar tarafından tehlikeli boyutlara ulaşabileceği yönünde tespitler yapılan denizanası sorununun Mavi Bayrak iptallerine bile yol açabileceği ortaya çıktı. Antalya'da Mavi Bayraklı 196 plaj, 6 marina ve 5 yat limanı bulunuyor.

BİLİM CİDDİYE ALINMALI

Sorunun bilimsel olarak takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Antalya Mavi Bayrak İl Koordinatörü Lokman Atasoy, Mavi Bayrak kriterlerinde önceliğin temiz su ve güvenlik olduğunu belirtti. Denizanası problemi ile ilgili yapılan değerlendirmelerin doğru yorumlanması gerektiğini vurgulayan Atasoy, “Denizanası sorununun yüzeme alanlarına ulaşması, tatilcileri tehdit etmesi elbette Mavi Bayrak için büyük risktir. Bu nedenle bilimsel veriler ciddiye alınmalı” dedi.

PANİK YARATMAYALIM

“Önlem alınmalı ancak panik yaratılmamalı” diyen Atasoy, “Bazı tür denizanalarının belli dönemlerde artışına şahit olduk. Ancak şu ana kadar tehlikeli bir durumla karşılaşılmadı. Eğer bilim insanlarının bu konuda bir öngörüsü varsa elbette harekete geçilmeli. Bazı ülkelerde katil yosunların turizme verdiği zararları izledik. O yüzden senaryolar üzerinden değil, bilimin ışığında önlemler alınmalı” diye konuştu.

TURİZM ZARAR GÖRÜR

Denizanası sorununu panik havası içinde değerlendirmenin Türk turizmine ciddi zarar vereceğini kaydeden Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman ise şu değerlendirmeleri yaptı: “Bu tespitler bir öngörüdür. Yani şu anda bizim kıyılarımızda herhangi bir tehlike yok. Bu olayı abartarak ya da gündemde tutarak turizme zarar veririz. Eğer gerçekten bir risk varsa bu durum bilimsel verileri ile ortaya konmalı.

TOPLUMSAL ETKİ ÖNEMLİ

Daha önce İtalya’da katil yosun konusu gündeme geldiğinde yaşananları gördük. Bu tür açıklamaların sonunda ortaya çıkan toplumsal etki çok yoğun olabiliyor. Çünkü işin içinde sağlık var. Bir yerde kızamık hastalığı olabilir. Fakat siz kızamık salgını var derseniz durum değişir. İşte o nedenle masum gibi görünen açıklamaların çok ağır etkileri ile karşılaşabiliriz. Biz konuyu araştırıyoruz.” (Salim Uzun)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.