Masa-sandalye acente dönemi bitiyor...

İflas ederek tatilcileri zor durumda bırakan seyahat acentesi dönemi artık geride kalıyor. TÜRSAB, Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla birlikte müşteri memnuniyeti ile denetlenen tur operatörlüğü sistemine hazırlanıyor

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Masa-sandalye acente dönemi bitiyor...

Tatilcileri iflas eden turizm şirketlerinden korumak isteyen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), 1618 sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu'nda değişikliğe hazırlanıyor. 1972 yılında yapılan ve o dönemden bu yana sadece küçük revizyonların yapıldığı kanunu günün koşullarında yenilemek için kolları sıvayan Bakanlık ve TÜRSAB, müşteri memnuniyeti ve mesleki yeterliliği ön plana çıkaran bir kanun hazırlığında. Yurtdışındaki modeli inceleyen yetkililer, tur operatörlüğü sistemini Türkiye'ye getirecek.

1618 sayılı kanundaki en önemli değişiklik bundan böyle A, B ve C grubu olarak sınıflandırılan seyahat acenteleri yerine tur operatörü ve satış acentesi olarak gruplandırılması olacak. Bir masa ve bir telefonla seyahat acentesi kurulmasını engelleyecek yeni sisteme göre operatörlere yıllık lisans verilecek. Turlar hem Bakanlık ve TÜRSAB hem de müşteri memnuniyeti anketleri ile sürekli denetlenecek. Müşteri memnuniyeti anketlerini geçemeyenlerin o yılki lisansları iptal edilecek.

YÜZDE 10 TEMİNAT

Tur operatörleri yıl bazında getirecekleri yolcu sayısının yüzde 5'i ile yüzde 10'u arasında teminat verecek. Böylece tur iptal olduğunda müşteri mağdur olmayacak. Sistemle birlikte 1000 civarında olan acente ayısı 30-40 büyük tur operatörü ve onların satış acentelerin dönüşecek. Bakanlık ve TÜRSAB'ın üzerinde çalıştığı tasarının son şeklini 2012 yılının ilk çeyreğinde alarak uygulamaya başlanacağı öğrenildi.

İNTERNETTEKİ TURLAR DA  DENETLENECEK

Özellikle de internet üzerinden satış yapan acentelerin de denetime alınması amacıyla TÜRSAB bünyesinde bir departman kurulacak. Bu departmanın giderlerini karşılamak üzere ise tur operatörlüğü belgesi sahibi üyelerden taşıdıkları müşteri sayısına göre ya da yıllık belirli bir aidat alınacak.

2 milyon Euro’luk hibe aldı TÜRSAB, seyahat acentelerinin iyileştirilmesi ile ilgili bu projesi çerçevesinde Avrupa Komisyonu'ndan 2 milyon Euro’luk hibe aldı. Avrupa 7. Çerçeve Programı çerçevesinde Avrupa Komisyonu tarafından fonlanan Linked2media isimli projeyle internette seyahat acentaları hakkında yer alan olumlu-olumsuz tüm eleştiri ve verileri toplayarak otomatik bir itibar analizi yazılımı hazırlanacak. Bu kapsamda ilk olarak 10 Kasım'da 1 milyon 440 bin 775 Euro’luk ödeme yapıldı. Geri kalan tutar proje süresi olan 36 ay boyunca ödenecek.

İstihdamı da yetiştirecek...

Turizm sektörüne istihdam yetiştirme işini de TÜRSAB üstleniyor. Bu amaçla Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB arasında Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü imzalandı. Transfer elemanından seyahat acentası satış görevlisi ve yöneticisine kadar tüm elemanlar da sektöre kazandırılarak bir standart oluşturulmuş olacak. (DİLEK TAŞ)

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.