Kültür ve Turizm Zenginliklerimiz

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 31/12/2019 23:40

Ülkemiz,  kültür ve tabiat varlıkları açısından son derece zengin bir potansiyele sahiptir Özellikle arkeolojik zenginliklerimiz, başka bir ülkeyle kıyaslanmayacak kadar emsalsiz bir hazine niteliğindedir, Bu üstün kültürel değerlerimizi ve zenginliklerimizi bilimsel araştırmalarla ortaya çıkarmak, korumak, tanıtımını yapmak ve gelecek nesillere aktarmak öncelikli hedef olmalıdır. Ayrıca kültürel çeşitliliği güvence altına alan sanatın geniş toplum kesimleriyle buluşmasına imkan sağlayan ve sanat üretenleri desteklemek büyük önem arz etmektedir.

 

Turizm sektöründe yıl boyu talep yaratacak aktivitelerin ve kültürel etkinliklerin oluşturulmasına ağırlık verilmesi, iç ve dış turizm talebinin bölgelere ve ürünlere dengeli bir şekilde dağılımının sağlanması, talep çeşitliliği paralelinde arz çeşitliliğinin de yaratılması gerekmektedir.

 

Bu amaçla, doğal, kültürel ve tarihi varlıkların korunması, geliştirilmesi, bozulmamış doğa, temiz çevre, özgün kültürel kimlik, konukseverlik, coğrafi konumumuzun sunduğu zengin turizm ürünleri gibi, ülkemizin ayrıcalıklı özelliğinin vurgulanmasına, ileri teknolojiden yararlanılarak iletişim ağının genişletilmesine, turizm sektörünün dünya turizm pazarlarındaki rekabet gücünü artırmaya yönelik birleştirici, yönlendirici ve destekleyici uygulamalara önem verilmelidir. Bu bağlamda, ekonomimizin ödemeler dengesinde önemli rol oynayan turizm potansiyelinin tanıtılması söz konusu gerçeğin önemli bir parçası olarak ortaya çıkmaktadır.

Uluslararası turizm pazarlarında ülke tanıtımının en önemli öğelerinden birisinin de enformasyon hizmetinin verilmesi gereğinden hareketle, bilgi almak için başvuran turistlerin çok çeşitli konularda  doğru ve yeterli bilgilendirilmesi zorunluluğu karşımıza çıkmaktadır.

 

Bu nedenle, marka olma yolunda büyük mesafeler kat etmiş İstanbul, Antalya, Kapadokya, Bodrum, Marmaris, Nemrut, İshakpaşa sarayı Efes başta olmak üzere yörelerimizin, bölgelerimizin sahip olduğu kültürel, doğal ve tarihi zenginliklerimizi, gerçekleştirilen ulusal ve uluslar arası opera, tiyatro gibi sanat etkinlikleriyle birlikte yansıtan nitelikli tanıtıcı broşür, harita, rehber, afiş, internet sayfalarının gibi yayınların yapılması çok büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, valilikler, kaymakamlıklar, Belediyeler, vakıflar, dernekler ve birlikler çeşitli yayınlar üretmektedirler.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ülkemizi tanıtan birçok dilde broşür, kitapçık, afiş gibi tanıtıcı yayınlar yapılmakta ve yıllardır üretilen bu yayınlar nitelik ve nicelik açısından sahip oldukları kaliteleri uluslararası düzeyde almış oldukları çeşitli ödüllerle kanıtlanmıştır. Diğer yandan bu amaçla yörelerimizin tanıtımı için başta valilikler, kaymakamlıklar, belediyeler başta olmak üzere, dernek, vakıf gibi çeşitli kuruluşlarca broşür, rehber, afiş gibi yayınlar hazırlatılmakta nitelik ve nicelik açısından bir çoğu gittikçe artan kalite düzeyleri olmasına karşın, bu kaliteyi yakalamayanların da bulunduğu gözlenmektedir.

 

Yörelerimizi tanıtan yayınlarda verilen bilgiler ile kullanılan malzemelerin kalitelerinin artırılması ve Bakanlıkça takip edilen strateji ve önceliklere uygun olarak bir bütünlük halinde üretilmesini sağlamak amacıyla,   yerel imkanlarla hazırlanan yayınlara bilgi ve teknik yardım ve maddi verileceği bir işbirliği,  Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 2006 yılında kurulmaya başlanılan kalkınma ajansları yapmalı ve kalkınma ajansları kanalıyla yerel düzeydeki tanıtım çalışmaları etkinleştirilmelidir.

                                                                                            


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.