Kültür turizmi, geleceğimizdir...

Rose Hotels Yönetim Kurulu Üyesi, ATSO Meclis Başkan Vekilli ve AKTOB Yönetim Kurulu Üyesi Yeliz Gül Ege, Rhodiapolis Antik Kenti ziyareti sonrasında, kültür turizminin önemini vurgulayan açıklamalarda bulundu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kültür turizmi, geleceğimizdir...

Halil ÖNCÜ –KEMER

Kemer Turistik Otelciler birliği ( KETOB ) ‘nin Antalya’nın Kumluca ilçesi, Sarıcasu Köyü yakınında bir tepe üzerinde yer alan Rhodiapolis Antik Kentini ziyaret eden Yeliz Gül Ege, “Öncelikle Sayın Bakanımız Ertuğrul Günay’ın Rhodiapolis Antik Kenti'nin gün yüzüne çıkması için verdiği desteğe teşekkür etmek istiyorum. Böyle bir farkındalığı bizlere yaşattı.  Çünkü bizler tarihimize çok fazla sahip çıkamıyoruz. Sayın Bakan, Kemer ziyaretlerinde bize 'Sizler 40 km. ilerideki Rhodiapolis antik kentini gördünüz mü?' diye sordu. Hiçbir turizmci maalesef bu soruya evet diyememişti. Keşke içimizden bir turizmci parmak kaldırsaydı da, onu ödüllendirseydik. O zaman adeta yer yarılıp içine düşmüştük. Bu da biz turizmciler adına üzücü bir durumdu" dedi.

“Çocuklarımıza tarihi dokundurarak anlatmalıyız”...

Yeliz Gül Ege, tarihi okulda soyut olarak okuduklarını ancak somut bir şey ile karşılaşmadıklarını belirterek, "Kemer Turistik Otelciler Birliği ( KETOB ) önceki haftalarda bölgeye bir gezi düzenledi. Onlara da çok teşekkür ediyorum. Bu geziye seve seve katıldım. Giray Ercenk hocamızın yol gösterici ve detaylı açıklamaları ile Rhodiapolis’i daha iyi tanıdık. Rhodiapolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsa Kızgut’dan Rhodiapolis’in hikayesini yerinde öğrendik. Bizler tarihimizi hem kitaplardan soyut olarak okuduk. Bu dönemlerde somut bir şeylere dokunmadık ve görmedik. Aslında tarih, içinde yer alarak ve ona dokunarak anlaşılıyor. Eğitim düzenimizde de çocuklarımıza bunu mutlaka yaşatmalıyız” diye konuştu.

“Sayın Bakanımız Kültür turizmi konusunda çok hassas”...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın kültür turizmine büyük önem verdiğini ifade eden Yeliz Gül Ege, "Bu geziden sonra bu düşüncelerimi turizme nasıl taşıyabiliriz diye düşündüm. Bunu ilk düşünen tabii ki de ilk insan ben değilim. Sayın Bakanımız bu konuda çok istekli ve arzulu. Bakanımız bu konuda sektörden tam destek görmeli. Ülkemizin herhangi bir bölgesinde yaşadığınızı düşünürseniz, aracınıza binerseniz en fazla 100 km. sınır içerisinde mutlaka bir tarihi bölgeye, esere, ören yerine rastlarsanız.

Türkiye’de bu konuda inanılmaz bir miras var. Bu el değmiş olabilir, el değmemiş olabilir. Niteliğinden bahsetmiyorum ama, mutlak suretle bir mirasa ulaşırsınız. Bu miraslar da Anadolu’da hüküm sürmüş uygarlıkların yaşadığı yerler. Zaten farklı kültürleri bu topraklar ağırlamış. Dolayısıyla bizlerinde şu anda farklı kültürleri ağırlıyor olmamız nedeniyle bu karışını çok iyi yapmalıyız. Bunu gelen insanlara çok iyi anlatmalıyız. Ülkemizin tamamı onların sadece denize girip, ayak bastıkları andan itibaren ciddi paralar ödemeleri gereken çok özel yerler.

 

Bu bize öyle bir miras ki; gez gez bitiremiyorsunuz. Halen kazılmayan, bilinmeyen çok gerçek ve çok tarih var. Köylünün halkın tarihe bakış açısını, çocukların ilköğretimde aldıkları eğitim ile birlikte basamak basamak ilerleterek geliştirmemiz gerekiyor. Eğer bunu yapamazsak, turizmin tıkandığı noktada yeni bir açılım yaratmamız mümkün değil” dedi.

 

“İç pazarda kültür turizmini canlandırmalıyız”...

Kültür turizmi konusunda Bakanlığın, Elmalı’yı ele aldığını ve Elmalı evlerinin hayata geçirilmesi için çalışmalara başladığını, bunun yanı sıra Üçağız köyünün de yeniden restore edildiğini belirtti. Yeliz Gül Ege, iç turizmde kültür turizmini özendirmek gerektiğini de belirterek, "Gezerek, dolaşarak, dokunarak ve hissederek o tarihi o zaman korumaya alabilirisiniz. O zaman o tarihe tarih gözüyle bakabilirsiniz. Çünkü tarih yaşanmışlıktır. Bu yaşanmışlıkla daha önce oraya ayak basan bir kişinin ayak bastığı yere sizde ayak basarsınız. Bir gezi ile ben bunu hissettim. Birçok ülkeden turist bu anı her zaman yaşarken, iç turizmde bizim insanımız bunu ne kadar yaşamaktadır. Bu bakımdan iç pazarı da buna özendirmek iyi bir metot olacaktır.

Bu sayede köylerin de ayaklandırılması mümkün. Çünkü bu eserlere ulaşmak için bu köy yollarını kullanmak zorundasınız. Bu arada bu vesile ile köylerde keşfedilmeyi bekleyen gelenek ve göreneklerimiz de gün yüzüne çıkacaktır. Köy evleri sadece Safranbolu evlerinden oluşmuyor. Şu anda bölgemizde Bakanlık, Elmalı’yı hareketlendirmeye başlıyor. Üçağız köyü yeniden ele alındı ve yapılandırıldı. Bunun gibi nice değerler var”

 

“Turizmciler vakit buldukça kültür gezileri yapmalı”...

Yeliz Gül Ege, turizmcilerin vakit buldukları sürelerde muhakkak kültür turları yapmaları gerektiğini de ifade ederken, “Tüm turizmci arkadaşlarımız vakitleri olduğu sürece bu tür gezilerde bulunsunlar. Çocuklarımızın tarihe dokunmalarını sağlamalı, eğer gidemiyorsak en azında çocuklarımızı müzelere götürmeliyiz. Bu bilinçlenmeyi yapmalıyız. Çok geç sayılmaz. 2015 yılında turizmin döngüsüne bakacağız. Bundan sonra ki döngülerde mutlaka turizmin içinde Kültür en iyi şekilde yerini almalı. Aksi taktirde sıkışıp kalacağız” diye konuştu.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.