Kültür Başkenti İstanbul, dünyanın 2010'daki yeni yıldızı...

Türkiye'de birçok tartışmaya neden olan İstanbul Kültür Başkenti projesi, şehrin popülerliğini artırdı. Birçok yabancı yayın organı hazırladıkları 2010 için gezilecek yerler listesine İstanbul'u da dahil ederken, gazeteler de tanıtım yazıları yayımladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kültür Başkenti İstanbul, dünyanın 2010'daki yeni yıldızı...

İngiliz Independent gazetesi, internet sitesi üzerinden yaptığı bir yarışmada ödül olarak kazanan kişiye iki kişilik gidiş-dönüş uçak bileti de dahil İstanbul'da bir haftasonu seyahati vereceğini duyurdu. Bir diğer İngiliz yayın organı olan The Times da seyahat acentelerinin, 2010'un yıldızının Türkiye olacağı konusunda hemfikir olduklarını belirtti. Guardian gazetesi de Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde İngiltere’den İstanbul’a “Tuna Ekspresi” ile trenle yolculuk yapılabileceğini önerdi. 

 

İlk kez 1980'lerde gündeme gelen Avrupa Kültür Başkenti unvanı, Avrupa Birliği tarafından "Avrupa’ya katkı sağlayan kentlere" veriliyor. 2010 yılı için İstanbul'un yanısıra Almanya'nın Essen ve Macaristan'ın Pecs kentleri Kültür Başkenti ilan edildi. Chicago Tribune gazetesi, bu üç yer arasından en tanınan ve ziyaret edilen kentin İstanbul olduğunu belirtti. Gazete, konuyla ilgili yayımladığı bir yazıda, "İstanbul, her yıl düzenlenen müzik ve dans festivallerine bu yıl da bir dizi gösterişli özel organizasyon ekleyecek" dedi.

 

Kültür Başkenti organizasyonları çerçevesinde U2'nun 6 Eylül'de Türkiye'deki ilk konserine vereceğine de dikkat çeken Chicago Tribune, İstanbul Boğazı'nı da "Ortadoğu ve Avrupa kültürlerinin birleşme noktası" olarak nitelendirdi. ABD'nin bir diğer etkili yayın organı Wall Street Journal (WSJ) da U2'nun yanısıra Eric Clapton'ın da Temmuz'da İstanbul'da bir konser vereceğini yazdı. Avrupa Kültür Başkentleri hakkında yayımladığı makalede en geniş yeri İstanbul'a ayıran WSJ, ayrıca ziyaret etmeyi düşünenlere bazı ipuçları da verdi ve şunları söyledi:

 

"Yıl boyunca, gece geç saatlerde yemek yemek ya da eğlenmek isteyenler, kentin sanat mekanı olan Beyoğlu'na gidebilirler. Verilen özel turistik ruhsatlar, buradaki birçok restoranın sabah saat 4 ile 7 arasında da alkol servisine devam etmesine izin veriyor." WSJ ayrıca, taksilerde gece tarifesinin kaldırılmasının da kentte ulaşımı eskiye kıyasla çok daha kolaylaştırdığını da ifade etti.

 

ESAS KUTLAMALAR 16'SINDA...

 

İstanbul, 1 Ocak'tan itibaren Kültür Başkenti unvanını almış olsa da esas start 16 Ocak Cumartesi günü yapılacak olan kutlamalarla verilecek. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla yapılacak kutlamalar, İstanbul'un yedi farklı noktasında gerçekleştirilecek. Sokak konserlerinin yanısıra Boğaz'da ve Haliç'te ışık gösterileri yapılacak. İstanbul'u 2010 yılı içerisinde ziyaret edilmesi gereken 31 yer arasında gösteren New York Times gazetesi de 16 Ocak'ta yapılacak organizasyonlara geniş yer verdi.

 

Gazetenin internet sitesinde, "Kalabalık İstiklal Caddesi boyunca yükseğe asılan Avrupa Birliği mavisi ışıklar, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'u taçlandırıyor" denildi.

 

ORTADOĞU'DA DA YANKI BULDU...

 

İstanbul'un 2010 Kültür Başkenti olması Ortadoğu basınında da yer aldı. Abu Dhabi'de yayın yapan İngilizce gazete The National, okurlarına bu yıl İstanbul'u ziyaret etmelerini tavsiye etti. Gazete, "Her ne kadar Türkiye dev birlik AB'ye henüz katılmamış olsa da bu yılın Avrupa Kültür Başkenti olarak tanınması, bu rüyasının da bir gün gerçekleşebileceği anlamına geliyor" dedi.

 

"Boğaz'ın Üzerinde Kıtaların Öpüşmesi" başlıklı yazıda, İstanbul'un Avrupa, Asya ve Çok Eski olmak üzere üçe bölünmüş bir şehir olduğunu belirterek, turistlere gezmeye alışılagelmişin aksine İstiklal Caddesi'nden başlamaları önerisi yapıldı. Yabancı medyanın göstermiş olduğu büyük ilgiye ek olarak özellikle Avrupa'daki acentelerin İstanbul için hazırladıkları promosyonlar, 2010 yılının turizm açısından oldukça iyi geçeceğinin de bir habercisi. (İrem Köker-Hürriyet)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.