Kiralık tatil evleri otellere rakip mi?

Tatil evlerinin kontrolsüz gelişiminden korktuklarını söyleyen ALTİD Başkanı Burhan Sili, sahil kesiminde turistlerin talep gösterdiği bölgelerde ikinci konutların hızlı şekilde geliştiğini söyledi.

24/08/2019 09:51
Kiralık tatil evleri otellere rakip mi?

Türkiye'nin önemli turizm bölgelerinden Alanya'da, yaz sezonunda otellerdeki doluluk yüzde yüze ulaştı. Otellerde yer bulamayan tatilcilerin alternatifi ise tatil evleri oldu. Konut sahibi Türk vatandaşlarının yanı sıra ilçede mülk sahibi yabancılar da tatil dönemleri dışında evlerini kiraya veriyor.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Alanya Emlakçılar Derneği (ALEMDER) Başkan Yardımcısı Ali Özsoy, günlük ve haftalık kiralanan tatil evlerinin popülerliğinin her geçen gün artış gösterdiğini kaydetti. Alanya'nın turizmde popüler olmasından dolayı bölgede tatil evlerinin önem kazandığını söyleyen Özsoy, söz konusu evlerin neredeyse oteller kadar tercih edildiğini kaydetti.

Oteller doldu, tatil evlerine ilgi arttı 

Otellerin bu yaz yüzde yüz doluluğa ulaşmasının tatil evlerine ilgiyi daha da artış gösterdiğini belirten Özsoy, uygun fiyatının yanı sıra daha mütevazı yaşam şekli ve rahatlık için evlerin kiralandığını belirtti. Tatil evlerinin otellere göre oldukça ucuz olduğunun altını çizen Özsoy, Anadolu'dan gelen kalabalık aileler için evlerin çok daha uygun ve avantajlı olduğunu ifade etti.

Tatil evlerini kiralayanların yerli ve yabancılar arasında eşit şekilde dağıldığını sözlerine ekleyen Özsoy, "İlçede yaklaşık 3-4 bin ev var. Bu evler daha çok rezidans ve apartman şeklinde havuzlu daireler. En çok da bunlar tercih ediliyor. Ayrıca günlük tatil evlerini kiralayanlar mutlaka yetkili emlakçıları tercih etsin. Dolandırılmak istemiyorlarsa bunu yapsınlar." diye konuştu.

Tatil bölgelerinde ikinci konutlar hızla gelişti

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı (ALTİD) Başkanı Burhan Sili ise en çok tatil evlerinin kontrolsüz gelişiminden korktuklarını belirtti. Hükumetin bu evleri vergilendirmesiyle rahatladıklarını ifade eden Sili, sahil kesiminde turistlerin talep gösterdiği bölgelerde ikinci konutların hızlı şekilde geliştiğini kaydetti.

Alanya gibi turizm bölgelerinde yerli ve yabancı kişilerin, bir süre sonra aldıkları evi kiralayıp değerlendirdiğini söyleyen Sili, şu ifadeleri kullandı:

Buna karşı değiliz, bu dünyanın bir gerçeği

"Buna karşı değiliz. Bu dünyanın bir gerçeği. Bizler de yurt dışı ziyaretlerinde bu tarz konutları tercih edebiliyoruz. Burada güvenlik ve maliyeyle ilgili bir sıkıntı vardı. Hükumet de önlemler aldı. Bunların vergilendirilmesi gerekiyordu. Biz her müşteri için fatura keserken devlete de bir kazanç sağlıyorduk. Ayrıca giriş yapan her kimse kimlik bilgileriyle emniyet güçlerini bilgilendiriyoruz. Bu anlamda bizler için bu evlerin de hem vergilendirilmesi hem de güvenliğin sağlanması önemliydi."

Türkiye'deki yatak kapasitesinin son 10 yılda çok fazla arttığını sözlerine ekleyen Sili, ikinci konutların devreye girmesinin otellere olan talebi belirli oranda azaltılacağını kaydetti. Ancak bir yandan da Türkiye'ye gelen toplam kişi sayısını arttığını kaydeden Sili, doğru fiyat, pazar ve ürünler sunarak karlı işletmeler üretmek gerektiğini kaydetti.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.