Kemer'de "Tehlikeli Katı Atıklar" toplantısı...

KETOB ( Kemer Otelciler ve İşletmeciler Birliği)’nın organize ettiği ''Tehlikeli atık beyan sistemi'' ve ''Tehlikeli atıkların yönetmeliği''konulu toplantı Rose Residence Beach Otel’de yapıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kemer'de "Tehlikeli Katı Atıklar" toplantısı...

Halil ÖNCÜ ( KEMER ) 

Kemer bölgesinde bulunan otel genel müdürü, teknik müdür ve kalite müdürlerinin yoğun bir katılımı ile düzenlenen toplantıya KETOB Başkanı Turan Bayar ve yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra Gatab Birlik Müdürü Mustafa Yurduseven, GATAB Arıtmalar ve Labaratuvar şefi Mehmet Kartal, Katı Atık Kompost tesisleri Şefi Bahattin Çelebi’de katılan isimler arasında yer aldı.

Çevre Mühendisi Ceyda Karakul ile birlikte toplantıya katılan Antalya Valiliği Çevre ve Orman İl Müdürlüğünden Çevre Mühendisi Sezer Kaya tarafından katılımcılara ''Tehlikeli atık beyan sistemi''ve ''Tehlikeli atıkların yönetmeliği''konusunda bilgiler verilirken, KETOB tarafından hazırlatılan “ Atık Yönetimi Bilgilendirme Kitapçığı” ise toplantı öncesi katılımcılara dağıtıldı.

KETOB Başkanı Turan Bayar, “KETOB olarak bu konuda ortak bir satın alma platformu oluşturarak maliyeti düşürmeye karar verdik.” Açılış konuşmasını yapan KETOB Başkanı Turan Bayar, “ Öncelikle hepinize bu toplantıya gösterdiğiniz ilgi için sizlere teşekkür etmek istiyorum. 14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘‘ Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ’’ ve “05.07.2008  sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ‘‘ Atık Yönetiminin Esaslarına İlişkin Yönetmelik’’ hakkında göndermiş olduğumuz yazı ve duyurular,  otelcilerimiz ve işletmelerimiz tarafından yoğun ilgi görmüştür. Bu nedenle yönetmelikle ilgili tesislerimizin alması gereken önlemler, tehlikeli atık saklama koşulları ve bu atıkların lisanslı şirketlerce toplatılması konularında ikinci defa toplanmış bulunmaktayız.

Bu konu sadece cezai uygulamalar nedeniyle değil Kemer’imizi doğasıyla birlikte korumak ve Turizmimizi sürdürülebilir kılmak için gerçekten büyük önem arz etmektedir. Bilindiği üzere, tehlikeli atıkların kaynağında özelliğine göre ayrılması, toplanması, geçici depolanması, geri kazanılması,  taşınması, bertarafı ve bertaraf işlemleri sonrası kontrolü ve benzeri işlemlerinin tümü “tehlikeli atık yönetimi” olarak adlandırılmaktadır. Ve amacı bu atıkların insan sağlığına ve çevreye zarar verecek şekilde doğaya bırakılmamasıdır.Avrupa Birliği Müktesebatına uyum çalışmaları çerçevesinde “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” revize edilerek 14 Mart 2005 tarih ve 25755 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yine burada belirtilmesi gereken bir önemli husus, yürürlükte olan yönetmeliğe uymayan gerçek kişilere 132 milyar TL., tüzel kişilere ise 396 milyar TL. dan başlayan cezalar uygulanmaktadır.”dedi.

Başkan Bayar, tehlikeli atıkların önemine değinerek, “ Otelcilerimiz, lisanslı firmaların, tehlikeli atıkların bertarafına yönelik bireysel taleplerine karşılık hizmet bedeli olarak yüksek fiyatlar istediklerini bizlere bildirdiler. Biz de KETOB olarak bu konuda ortak  bir satın alma platformu oluşturarak maliyeti düşürmeye karar verdik. Daha evvel sizlerin bizlere verdiği  tahmini değerler üzerinden tüm lisanslı firmalarla görüşerek fiyat tekliflerini istedik ve görüşmeler neticesinde Taşıma şirketi olarak Remondis Burcu ve Bertaraf şirketi olarak Ekolojik Enerji şirketlerinin en uygun teklifi verdiğini saptadık. Otellerimize ve işletmelerimize, bu firmalarla sözleşme yapabilmeleri için tek tek gerekli tüm bilgi ve duyuruları gönderdik.

Otellerin kullanıcı adı ve şifre almaları ve böylelikle tehlikeli atık beyanında bulunabilmelerini sağladık. Yine bu konuda daha ayrıntılı bilgi alabilmeleri için Ekolojik Enerji ile birlikte tehlikeli atık yönetmeliği kitapçığını bastırdık. Ayrıca Biz de KETOB olarak, bu firmalarla Koordinasyon anlaşması yaparak otelcilerimiz üzerinden büyük bir yükü daha kaldırmış olduk. 2010 ve gelecek yıllardaki tüm operasyonu takip ederek tehlikeli atıkların organize bir şekilde taşınmasını ve bertaraf edilmesini sağlayacağız. Bu konuda içiniz rahat olsun. “diye konuştu.

Çevre Mühendisi Sezer Kaya, “KETOB’a bu konuda öncülük yaptıkları için teşekkür etmek istiyorum.”...

Antalya Valiliği Çevre ve Orman İl Müdürlüğünden Çevre Yüksek  Mühendisi Sezer Kaya yaptığı sunumda, tehlikeli atıkların oluşturduğu çevre kirliliğine dikkat çekerken, “ Buna benzer bir toplantıyı geçtiğimiz temmuz ayında bir kez daha düzenlemiştik. Yoğun istek üzerine bugün tekrarını gerçekleştiriyoruz. KETOB’a bu konuda öncülük yaptıkları için teşekkür etmek istiyorum. Açıkçası Kemer bölgesinin bu konuya bakışını kutlamak gerek. Hepimizin bildiği gibi tehlikeli atıkların kaynağında özelliğine göre ayrılması, toplanması, geçici depolanması, geri kazanılması,  taşınması, bertarafı ve bertaraf işlemleri sonrası kontrolü ve benzeri işlemlerinin tümü "tehlikeli atık yönetimi" olarak isimlendiriliyor.

Tehlikeli atıkların yönetiminin amacı, bu atıkların insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde alıcı ortama verilmesini, depolanmasını, taşınmasını, uzaklaştırılmasını ve benzeri faaliyetlerde bulunulmasını engellemek, çevreyle uyumlu bir şekilde bertarafını sağlamak ve tehlikeli atık üretimini kaynağında en aza indirmektir. “dedi.

Çevre Yüksek  Mühendisi Sezer Kaya ayrıca, tehlikeli atık üreticilerinin her yılın Ocak, Şubat ve Mart ayları içerisinde geçen yıla ait tehlikeli atıklarına ait bilgilerinin Çevre ve Orman Bakanlığının web tabanı üzerinden giriş yapmaları ve bunların çıktılarını 5 yıl saklamakla yükümlü olduklarını da katılımcılara bilgi olarak verdi.

GATAB Birlik Müdürü Yurduseven, “Maalesef hala kendi çöp konteynırlarında tehlikeli atık çıkan otellerimiz var.”...

GATAB Birlik Müdürü Mustafa Yurduseven, toplantıda yaptığı açıklamasında, bu konuda GATAB ve otelciler olarak ortak hareket etmek zorunda olduklarını belirtirken, “ Çok önemli bir konu. Biz GATAB olarak bu konuda üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Arıtmalarımızda yağ tutucular kurduk. Ama maalesef hala kendi çöp konteynırlarında tehlikeli atık çıkan otellerimiz var. Bu konuda daha dikkatli olmalarını bekliyoruz. Arıtmalarımızı daha temiz tutup denize çok daha temiz bir su vermek istiyoruz. Daha temiz bir çevre için daha düzenli bir çevre için hep birlikte çalışmamız gerekiyor. “diye konuştu.

 Ekolojik Enerji Firması adına Arman Kazancıoğlu, Remondis Burcu Şirket adına Ceren Köker “ Tehlikeli atıkların taşınması ve ber tarafı çok önemli..”...

Ekolojik Enerji Firması adına Arman Kazancıoğlu, Remondis Burcu Şirket adına Ceren Köker de katılımcılara tehlikeli atıkların taşınması ve bertarafı konusunda bilgiler verdi. Atıkların toplanması ve taşınması konusunda tüm tedbirlerin alınması gerektiğini kaydeden Köker, konuyla ilgili yönetmeliklere uyulmaması durumunda işletmelerin büyük cezai sorumluluk altına gireceğini söyledi. Toplama ve taşımanın yönetmelikler esasına uygun olması gerektiğine dikkat çeken ceren Köker, atıkların dikkat edilmemesi durumunda çevreye büyük zararlar vereceğini söyledi. Köker, her maddenin ayrı alanlarda toplanması ve taşınması gerektiğini ifade ederek, çevre için önemli olan bu toplantı için KETOB ve yönetimine teşekkür etti.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.