Kastamonu'da, bitmeyen bir ezgi...

İlimizde hatta bölgemizde turizmde geç kaldığımızın farkındaydık. Ama yaşam devam ediyordu ve “Bizden bir şey olmaz” sözünün arkasına saklanarak, geleceği de yitirmek istemiyorduk.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kastamonu'da, bitmeyen bir ezgi...
Mine Özgür –Kastamonu

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nn çağrısı ile Kastamonu Çankırı Sinop illerinden katılımcılarla bir araya geldik.
“Güneşi kaçırdım diye göz yaşı dökersen, yıldızları da göremezsin” demiş Tagore.
KUZKA’nın çağrısı ile toplanan 60 kişi ilk gün, göz yaşlarımızı silip, yıldızları görmeye odaklandık. Çalıştayın sonunda ise güneşin her sabah yeniden doğduğunu fark edip, bundan sonra kaçırmamak için bireysel, il bazında ve bölge olarak yapmak istediklerimizin heyecanını taşıyorduk.

Kastamonu ilinin Daday ilçesinde gerçekleşen “Kuzey Anadolu’da Turizm Geleceğini Arıyor” çalıştayında sivil toplum örgütleri, basın ve turizm işletmecilerinin yanı sıra uzmanların da katılımıyla sorunlar ortaya konup, çözüm arandı.
Sivil inisiyatifin görüşlerini rahatça ifade etmesi, paylaşması ve görüşler doğrultusunda sonuca ulaşmanın önemsendiği çalıştayda, 8 kişilik guruplar halinde yapılan çalışmaların oturumlarında gruplar değiştirilerek, tüm katılımcıların birbirleriyle çalışma imkanı da sağlanmış oldu.
“Gelecek Arama” toplantısı bölgede turizm ile ilgili tüm paydaşların katılımı ile gerçekleştirildi. Toplantıya katılan kamu, özel sektör, basın, sivil toplum, ticaret ve sanayi odalarından katılan temsilciler ile iki buçuk gün boyunca Kuzey Anadolu bölgesinde turizmin geleceği konuşuldu.

Toplantının ilk günü, katılımcılar son 30 yılda turizm alanında ve dünyada yaşanılan gelişmeleri inceledi. Daha sonra bölgedeki turizmi etkileyen genel eğilimlere bakan katılımcılar, özgürlükler ve iletişim arttıkça turizimins de geliştiğini belirttiler.  Görüşlerini belirten katılımcılar eğilimlerden çıkan öncelikli alanlar üzerine derinlemesine grup çalışmaları yaptılar. Programın son gününde ise katılımcılar seçtikleri ortak konular üzerinde eylem planları hazırladılar.
Geçmişe bakış, Şimdiki zamana bakış, Harita çalışmaları, Ana akımlara bakış, Senaryoların oluşturulması, sunulması ve Eylem planlaması oturumları yer alıyordu  Çankırı Tuz Mağarası, tuz lambaları, kaplıcaları, ortak dağımız Ilgaz, Kastamonu ve Sinop sahilleri, kültür, sağlık turizmi, din turizmi, ekoturizmi de konuştuk, basının tanıtım görevini de…

Değerlerimiz, sorunlar ve çözümler yazılı, sözlü, rapor şeklinde ve tiyatral sunumlarla paylaşıldı. Tüm iller tekrarının olanaksız olduğu özgünlükteki ve içten anlatımlarıyla sunum yaptı. Eğlenerek öğrenmek, paylaşmak güzeldi
“Kuzey Anadolu’da Turizm Geleceğini Arıyor” çalıştayında bölgenin turizmi için öne çıkan eğilimler; deniz, kıyı, kültür turizmi, odak nokta turizmden destinasyona geçiş olması, organik beslenmeye artan ilgi, sağlık ve kongre turizmi, fotoğraf sanatçılarının ilgisi ile bu organizasyonlardaki artış, doğada yapılan turizm türlerine ilgi ve ekoturizm merkezlerinin dikkat çekmesi olarak belirlendi. Kamunun ilgisinin turizm potansiyelini artırdığı da yapılan tespitler arasında.
Bölge turizminde eksikler olarak; Bölgesel değil de il bazında hareket ediliyor olması, Kamu – özel sektör bağlantısındaki eksiklik ve tanıtımın yeterli olmaması ön plana çıktı. İl dışında ve yurt dışında yaşayan hemşerilerin illerine olan ilgilerin artırılma gerekliliği ve bunun bölge için ciddi anlamda bir potansiyel olduğuna dikkat çekildi.

Sivil toplum projelerine destek veren TASCO’nun sistemi ile çalıştık. “Tüm fikirler geçerlidir.  Tüm bilgiler herkese açıktır. Ortak zemin ve eylem aranır. Farklar, sorunlar not edilir ama üzerlerinde çalışılmaz” prensibiyle hareket eden TASCO biz katılımcılardan istediğini şu tümceyle paylaşıyordu: “Toplantıya bilgi getirmek, anlamlandırmak, gelecek senaryoları, eylem adımları yaratmak”
Neslihan Özgüneş’in koordinatörlüğünde, kolaylaştırıcılar Yiğit Aksakoğlu ve Selen Yılmaz ile çalışmak çok güzeldi. Üç ilden ve çok farklı meslek guruplarından gelen, değişik yaşlardaki katılımcılarla birlikte bu denli uyumlu ve verimli bir çalışma çıkarmak kolay değil. Sözcüğün tam anlamını vererek çalıştayı gerçekten kolaylaştırırken, temponun düşmesine de hiç fırsat vermediler.

Tüm katılımcılar birbirimizle bağlantıyı sürdürerek, çalıştayda ortaya çıkan öngörüler doğrultusunda çalışma kararı aldık. Turizmin gelişmesinde, Kuzey Anadolu illerinin birbirine rakip değil paydaş olduğunu duyumsadık.
Turizm, bitmeyen bir ezgi gibi yaşanırsa güzel. Ve yaşam; hiçbir anı ihmal edilemeyecek kadar kısa. Yaşamış olmak ise geride bırakılanlarla doğrudan ilintili olunca; üretkenlik büyük önem kazanıyor. Bedeniyle, beyniyle ya da yüreğiyle üretenler, gelecek kuşaklara o denli büyük aktarımlar yapıyorlar ki…

Bölgesel kalkınma kuruluşu olan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı TR82 Düzey 2 bölgesi diye adlandırılan Çankırı, Kastamonu, Sinop illerini kapsıyor. Ajansın temel amacı, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma plânı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak olarak belirlenmiş.
Merkezi Kastamonu’da olan KUZKA’nın icra organı Genel Sekreterlik. Ajansın Genel Sekreteri Doç. Dr. Hüseyin Şen güler yüzü ve alçak gönüllü tavrıyla hem ev sahibi hem de katılımcı olarak çalıştaya büyük emek verdi. KUZKA, KATSO ve KOSGEB’den gelen katılımcılar; eğitimleri, bilgileri ve uyumları ile örnek oluştururlarken, gençlik enerjileriyle ışıldıyorlardı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.