Kaş da 'Cittaslow' olma yolunda ilerliyor...

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, ilçenin küreselleşmenin getirdiği olumsuzluklara karşın korunması amacıyla uluslararası "Cittaslow" (sakin şehir) sertifikası almak istiyor. Sakin şehir sertifikasını alabilmek için 60'tan fazla kriterin en az yüzde 50'sini yerine getirmek gerekiyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kaş da 'Cittaslow' olma yolunda ilerliyor...

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Eriş gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçenin kendine yeten üretim ve tüketim ilişkisi, bozulmamış dokusuyla dünyada küreselleşmenin getirdiği olumsuzluklar karşısında kentlerin özgün kimliklerini koruyarak yaşam kalitesini artırmayı ve sürdürülebilir gelişmeyi öngören uluslararası ''sakin şehir'' kriterlerine uygun olduğunu söyledi.

 

Kaş'ın Türkiye'nin en narin ilçelerinden biri olduğunu ifade eden Eriş, bunu tarihten coğrafyaya, kültürden doğaya barındırdığı zenginliklerine borçlu olduğunu vurguladı. Kaş'ın zenginliğini oluşturan değerlerin hızla törpülendiğini savunan Eriş, sakin şehrin Kaş'a benzer özellikler taşıyan ama giderek modern yaşamın çarkları arasında erimeye başlayan kentler için oluşturulan bir model olduğunu ifade etti.

 

Eriş, Kaş'ın nüfus, çevre, organik tarım, konukseverlik, eğitim ve geleneksel değerlerin yaşatılması açısından beldeleri ve köyleriyle örnek bir sakin şehir olacağını, ilçenin marka şehir olarak dünyaya model olabileceğini kaydetti.

 

Mustafa Eriş ''Başta belediye, sivil toplum örgütleri ve mülki idarecilerin aynı hedefe kilitlenmeleri durumunda çok değil, üç dört yıl içinde salyangoz amblemli sakin şehir bayrağı Kaş'ta dalgalanabilir. Köklü geçmişini yaşatarak, gelecekteki kimliğini yeninden inşa etmek, köprüden önceki son dönemeçte olan Kaş için atılacak en önemli adımdır. Gelin bu adımı birlikte atalım ve Kaş'ın geleceğini el ele inşa edelim'' diye konuştu.

 

Kaş'ta 1960'lı yıllarda kurulan küçük pazar yerinin bir benzerini yeniden hayata geçirmeyi hedeflediklerini dile getiren Eriş, bölgede yetişen zeytin, defne ve adaçayı gibi doğal ürünlerin yanı sıra peynirden balığa kadar yerel lezzetleri de korumaya çalışacaklarını belirtti.

 

Eriş, yerel ürünlerin aracısız olarak tüketiciyle buluşabileceği pazar yeri için Emin Erdem Meydanı'nın uygun olabileceğini ifade etti.

 

Kaş'ın sakin şehir sertifikasını alan kentler arasına gireceğine inandıklarını belirten Eriş, ilgili resmi kurumların yanı sıra yerel yöneticilerden sivil toplum örgütlerine kadar gerekli yazışmaları yaptıklarını, bu konuda çalışmalara destek verecek Kaş gönüllülerinin önerilerini beklediklerini kaydetti.

 

-SAKİN ŞEHİR NEDİR?-

 

İlk kez İtalya'da 1999 yılında ortaya çıkan ''sakin şehir'' kavramı, üretimden tüketime, çevreden mimariye, kültürden eğitime birçok alanda daha yaşanılabilir kentler oluşturmayı ve bu standartları korumayı hedefleyen bir çeşit kentsel manifesto olarak tanımlanıyor.

 

İtalya Toskana'daki 'Chianti' şehri ilk sakin şehir unvanını alan kent olarak tarihe geçerken, İzmir'in Seferihisar ilçesi de bu sertifikayı alan ilk Türk kenti oldu. Bugün Avustralya, Güney Kore, Norveç, İspanya, Hollanda, Almanya, İngiltere, İskoçya, İsveç gibi ülkelerde 100'den fazla yerleşim biriminde ''sakin şehir'' bayrağı dalgalanıyor.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.