Karikatürcüler ‘Havalimanları’nı çizdiler

Anatolia Turizm Akademisi tarafından Er Yatırım’ın ana sponsorluğunda düzenlenen 11’inci Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’na 56 ülkeden 733 sanatçı 1284 karikatür gönderdi. Bu yılki teması “havalimanı” olan ve 2009 yılından bu yana her yıl geleneksel olarak düzenlenen yarışma, dünya genelinde alanındaki tek karikatür yarışması olarak biliniyor.

27/01/2020 11:57
Karikatürcüler ‘Havalimanları’nı çizdiler

Anatolia Turizm Akademisi tarafından Er Yatırım’ın ana sponsorluğunda düzenlenen 11’inci Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’na 56 ülkeden 733 sanatçı 1284 karikatür gönderdi. Bu yılki teması “Havalimanı” olan ve 2009 yılından bu yana her yıl geleneksel olarak düzenlenen yarışma, dünya genelinde alanındaki tek karikatür yarışması olarak biliniyor.

Odül Töreni İzmir’de

Nisan ayında düzenlenecek ödül töreni Four Points by Sheraton İzmir’de yapılacak.

Gençler de katılabiliyor

Yetişkinler ve gençler olmak üzere iki ayrı kategoride düzenlenen yarışmada; 17 ve üst yaşlardaki karikatürcüleri içeren yetişkinler kategorisinde 451 sanatçı 961 eser gönderirken, 16 ve daha alt yaşlardaki karikatürcüleri içeren gençler kategorisinde ise 282 sanatçı 323 eser ile yarışmaya katıldı.

En çok başvuru Türkiye, İran ve Rusya Federasyonu’dan

11’uncu Uluslararası Turizm Karikatürcüleri Yarışması’na en çok eser gönderilen ülkeler arasında, ilk üç sırayı Türkiye, İran ve Rusya Federasyonu aldı. Türkiye’den 281 sanatçı 379 eser gönderirken, İran’dan 95 sanatçı 185 eser, Rusya Federasyonu’ndan da 65 sanatçı 89 eser gönderdi. Sırasıyla en çok katılımın olduğu ülkeler ise şöyle sıralanıyor: Endonezya (59 eser), Sırbistan (52 eser), Çin (41 eser), Hindistan (35 eser), Polonya (38 eser), Romanya (31 eser) ve Belçika (23 eser) en çok eser gönderilen ilk on ülke arasında yer aldığı

Ön değerlendirme değerlendirmede 198 eser finale kaldı

Yarışmada dereceye girecek eserler iki aşamalı olarak bir değerlendirme ile belirleniyor. Birinci değerlendirmede Türk karikatürcülerden oluşan ulusal jüri gönderilen bütün eserler arasından finale kalacak eserleri belirliyor. Mehmet KAHRAMAN (Karikatürcü), Halit KURTULMUŞ (Karikatürcü), Raşit YAKALI (Karikatürcü), Musa GÜMÜŞ (Karikatürcü), Nazmi KOZAK (Anadolu Üniversitesi), Fehmi KÖFTEOĞLU (Turizm Gazetecisi), Bülent SÜZER ve Musa ALİOĞLU (TUYED) oluşan ulusal jüri 25 Ocak 2020 tarihinde İstanbul’da yaptığı toplantıda finale kalan eserleri belirledi. Seçici kurul; gençler kategorisinde 61 ve yetişkinler kategorisinde ise 137 olmak üzere toplam 198 eseri final değerlendirmesi için seçti. Yarışmada finale kalan eserler, olası kopya, önceden ödül almış olma veya intihal gibi konuların ortaya çıkarılması için 01 – 09 Şubat 2020 tarihleri arasında internet ortamında askıya çıkarılarak. Yarışmanın final değerlendirmesi dünya genelinde tanınan karikatürcülerden oluşan uluslararası seçici kurul tarafından Şubat ayı içerisinde yapılacak.

Yarışma turizmin farklı yönlerini düşündürüyor

Yarışmanın ana sponsoru Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan ÇELİKKANAT, Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın yalnızca bir iş alanı ve bir sektör olarak algılanmasının yanı sıra turizmin farklı yönlerini ortaya çıkaran bir sanat etkinliği olarak dikkate çektiğini belirterek, Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’na gönderilen eserler, karikatür sanatçılarının turizmi yalnızca ticari bir alan olarak görmediklerini, turizmin sosyal, kültürel ve çevresel etkileri ve ilişkileri bağlamında yaklaştıkları gösteriyor” dedi. Yarışmanın koordinatörü Anatolia Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi KOZAK ise Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın on bir yıldır düzenlendiğini ve dünyada karikatür camiasında Türkiye’nin sanat yönüyle tanınmasına önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. Kozak, ek olarak, yarışma sayesinde karikatürcülerin turizm alanının farklı yönlerine dikkatlerinin çektiklerini vurguladı. Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın resmi internet sayfasına şu adresten erişilebilir: http://tourismcartoon.com/index.php 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.