Karadeniz’e kıyısı olan kentler, turizm için toplanıyor...

Karadenize kıyısı olan kentler, Yüz turizm noktası Karadeniz çalıştayı için Rize de toplanıyor. Çalıştay, Dr.Süleyman Basa (Rize Dernekler Federasyonu Genel Başkanı) ve Prof.Dr.Ali Alp (TOBB Üniversitesi), Çalıştay Koordinatörü önderliğinde Çayeli Kültür Merkezinde 16-17 Aralık tarihlerinde Rize de yapılacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Karadeniz’e kıyısı olan kentler, turizm için toplanıyor...

Toplantı uluslararası boyutta gerçekleşecek olması sebebiyle, uluslararası çapta bir çok akademisyen ve turizm dünyasının önemli isimleri çalıştaya katılıyor.

 

Çalıştaya Türkiye den  katılan bazı isimler ise şöyle;

 

Rıza Çakır (Çayeli Belediye Başkanı), Metin Kalkavan (Deniz Ticaret Odası Başkanı),  Halim Mete (TOBB Başkan Yardımcısı), Başaran Ulusoy (TURSAB  Başkanı), Fikri Kolenoğlu (Kültür ve Turizm Bakanlığı Kontrolörler Kurulu Başkanı), Nusret Bayraktar (Milletvekili, Bayındırlık, Ulaştırma, İmar ve Turizm Komisyonu Başkanı), Seyfullah Hacımüftuoğlu (Rize Valisi); Savaş Çolakoğlu (SKAL Ankara Başkanı), Seçim Aydın (TUROFED 2.Başkanı).

 

Çalıştaya Yurtdışından katılan isimler;

 

Sava Chapanov ve Sonia Koltuklieva (Bulgaristan Seyahat yazarları ve Gazetecileri Derneği), George Varshalomidze (Adjara Turizm Bölümü, Gürcistan), Dragoş Florin David (Brasov Metropolitan Ajansı Genel Müdürü, Romanya), Doç.Ivan Poshokov ve Doç.Olena Shapovalova (Krazin Kharkiv Ulusal Üniversitesi, Ukrayna), Vijtauts Bruvelis (Turist Rehberleri Derneği Başkanı, Romanya, Letonya), Doç.Oksana Krayevska (Lviv ,İvan Franko Ulusal Üniversitesi, Ukrayna), Dr.Liudmila Fedotova (Comrat Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Moldova)

 

Çalıştay ile ilgili açıklama yapan Dr.Süleyman Basa (Rize Dernekler Federasyonu Genel Başkanı): "Kurultaya Karadeniz’de kıyısı olan ülkeler Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya, Gürcistan, Türkiye’den  turizmle ilgili sivil toplum katılıyor. Moldova, Letonya, Almanya, Filipinler’den ise gözlemci sıfatı ile katılım sağlanmaktadır.

 

Uluslararası Kurultayda, Karadeniz’de görülmesi gereken 100 nokta “100 SPOTS” teması işlenerek Karadeniz bölgesinde turizm potansiyeli olan 100 noktanın belirlenerek ve dünya ülkelerinin beğenisine sunulacaktır. Kurultay’la Karadeniz’in geleceğinin önemli ekonomik ve sosyal sektörü olan turizmde ortak kararların alınması ve uygulanması açısından güçlü yerel sivil kuruluşlarının aktif olarak yer aldığı bir planlama sürecinin sektöre öncülük etmesinin yolu açılmış olacaktır.

 

*Karadeniz ülkelerinin turizm sektöründeki eylemlerinde eşgüdüm ve işbirliğinin sağlanmasına zemin hazırlayacak. www.100spotsblacksea.org web sitesi oluşturulmuştur. Bu site aracılığı ile; bölgenin turizm değerlerinin ortak tanıtımı, turizm rotalarının belirlenmesi ve tüm dünya kamuoyunun beğenisine sunulması amaçlanmaktadır..

 

Kurultayla birlikte Karadeniz kıyısal alan turizmi için ortak projeler üretilerek operasyonel ve verimli hale getirilerek turizmin bölgesel imajı güçlendirilecek ve ekonomik varlık haline dönüştürülmesinin yolu açılmış olacaktır.  Ayrıca Karadeniz ve turizm değerlerinin markalaşması için alt yapı oluşturma noktasındaki çalışmalar da kurultay gündemi arasında yer almaktadır.

 

Yine Karadeniz’in kirlenmesinde önemli rolü olan Tuna nehrinden kaynaklanan kirliliğe karşı ortak tavır alınması noktasında da önemli  mesajlar verileceği düşünülmektedir" dedi. Kurultay İngilizce ve Türkçe olarak simultane olarak düzenlenecek olup ; Karadeniz de sivil toplum kuruluşları önderliğinde ilk kez düzenlenen uluslararası turizm çalıştayı olması açısından büyük önem taşıyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.