Bağlıkaya: Kanun gereği Booking'in TÜRSAB'a üye olması şart

Booking.com'un vergi mükellefi olarak yeniden faaliyete başlamasını değerlendiren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, "Vergiyle ilgili sorunlarını hallettilerse TÜRSAB’a üye olarak faaliyetlerini sürdürebilirler. Seyahat acentaları birliğine üye olma şartını yerine getirirken de bazı şartlar var bu şartlara uyum sağlamaları gerekiyor" dedi.

16/10/2020 11:33
Bağlıkaya: Kanun gereği Booking'in TÜRSAB'a üye olması şart

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Booking.com konusundaki güncel gelişmeleri değerlendirdi.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya Bloomberg HT'nin konuğu oldu. Bağlıkaya, dijital kanallar üzerinden turizm ürünlerinin satışını yapan yabancı firmaların Türkiye'de ofis açıp vergi ödeyerek sisteme giriş yapıp yapmayacakları ve sürecin işleyişi hakkında açıklamalarda bulundu. Booking.com'un vergi mükellefi olarak yeniden faaliyetlerine başlıyor olmasını da değerlendiren Firuz Bağlıkaya şunları söyledi:

Sadece vergi mükellefi olmak seyahat acentacılığı yapmak için yeterli değil 

“Boogking.com veya diğer elektronik ticaret sitelerinin Türkiye’de yüzde 7.5 gibi vergi veriyorlar; vergi mükellefi oldukları zaman bu ticaretlerini yapabiliyorlar. Yalnız seyahat acentacılığıyla ilgili özel bir kanun var. Sadece vergi mükellefi olmak seyahat acentacılığı yapmak için yeterli değil. Kanun gereği aynı zamanda Türkiye Seyahat Acentaları Birliği üyesi olması gerekiyor.

O yükümlülüğü yerine getirmeleri gerekiyor ki acentacılık faaliyeti yapabilsinler. Vergiyle ilgili sorunlarını hallettilerse TÜRSAB’a üye olarak faaliyetlerini sürdürebilirler. Seyahat acentaları Birliğine üye olma şartını yerine getirirken de bazı şartlar var bu şartlara uyum sağlamaları gerekiyor.”

“Haksız rekabet teşkil etmeyecekse sorun yok!”

Uluslararası anlamda bu tip portalların yasaklanıyor olmasının hoş olmadığını belirten Bağlıkaya, “Türkiye’de ticari faaliyet gösteren kişi ve kurumların Türkiye’nin mevcut yasalarına uyum sağlamaları da ayrı bir gerçeklik. Biz sektör olarak haksız rekabete yol açabilecek, vergiden muaf, herhangi bir kurallardan muaf adresi belli olmayan ve sorumlu kişisi belli olmayan bir şekilde faaliyet göstermesine karşıydık ve bununla ilgili de dava tarafıydık ve davayı da kazandık.

Şimdi bundan sonraki süreçte haksız rekabete yol açmayacak şekilde faaliyetlerini sürdürdüğü müddetçe bizim için de bir sorun teşkile etmeyecek ama dediğim gibi TÜRSAB’ın ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yasaları çerçevesinde izinlerini almış olması gerekiyor. Bununla ilgili süreç başladığında biz de yeniden değerlendiririz” dedi.

“Türkiye'de bu tip portallar kullanımda"

Booking.com’un büyük bir network ve alt yapıya sahip olduğunu vurgulayan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Booking.com üzerinden yurt dışından Türkiye’ye gelişlerde zaten bir sorun yoktu. Sadece buradan rezervasyon yapmayla ilgili bir sorun vardı. Yani Türkiye’de ikamet edenlerin Türkiye’den siteye girişiyle ilgili bir karar çıktı.

Eğer bu yasal yükümlülüklerini yerlerine getirirlerse vatandaşlarımızın booking.com’u kullanmaları yönünde açılım sağlanacak. Yabancılar zaten yurt dışından rezervasyon yaparak gelebiliyorlar. Türkiye’de zaten bu tip portallar kullanımda ve Booking.com da bu portallara dahil olacak” açıklamasında bulundu.

“Rekabet ettiğimiz ülkelere göre en çok turisti Türkiye aldı”

İç turizm bayramdan sonraki dönemde zayıf devam ettiğini, vatandaşlarımızın turistik seyahatten daha çok memleket ve akraba ziyareti yaptıklarını ifade eden Bağlıkaya şunları kaydetti: Yurt dışından gelen turistler açısından İngiltere’nin son kararına kadar Rusya ve Ukrayna açısından bakıldığında sezon birkaç ay gerçekten yüksek devam etti.

Şu anda da Rusya ve Ukrayna devam ediyor. Karantina kararından sonra İngiltere’de düşüş yaşandı. Avrupa’dan beklediğimiz turist alamadık. Onların kendi kısıtlamalardan dolayı seyahat etme imkanları olmadı. Burada Türkiye’ye özel bir durum yok. Akdeniz çanağında bu şartlara rağmen yine turizmin en çok yapıldığı ülke Türkiye.

Çok büyük bir turizm kapasitesine sahibiz

En çok yolcu alan ülke Türkiye. Yeterli mi? Tabii ki değil. Biz çok büyük bir turizm kapasitesine sahibiz. Otellerimizin tamamı açılamadı. Turistik tesislerimizin, bölgelerimizin tamamı açılamadı. İnsanların seyahat korkuları devam etti. Buna rağmen yine kendi bulunduğumuz bölgede rekabet ettiğimiz ülkelere baktığımızda yine en çok turisti Türkiye’nin aldığını görüyoruz.

Yaşanan sorunun çözümünde aşı veya etkin tedavinin önemine işaret eden Bağlıkaya, “Önümüzdeki dönemde aşı veya ilaçla ilgili gelişme olursa 2021 yılının ilk yarısından itibaren yavaş yavaş toparlanma olacağını düşünüyoruz” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.