Kaan Kavaloğlu: İspanya ve Fransa’da turizm şımarıklığı yaşanıyor

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kavaloğlu, turizmde rakiplerimiz olan İspanya ve Fransa’da turizm şımarıklığı yaşandığını söyledi.

21/03/2024 13:31
Kaan Kavaloğlu: İspanya ve Fransa’da turizm şımarıklığı yaşanıyor

Turizmdays.com’dan Emin Demir'e konuşanKaan Kavaloğlu, bizim turisti çekmek için yaptıklarımızın yanında yapamadıklarımızı da yapmamız, rakiplerimizden önde olmamız gerektiğini vurgulayarak, "Bizim hizmet kalitesi fayda maliyet analizine bakıldığında tüketici lehinedir. İspanya turizmde kısıtlamalara giriyor. Güney Fransa’da da öyle. Yunanistan maliyetli turizm şekli olan ada turizmi yapıyor. Yunanistan’ın rekabet anlamında bizimle başa çıkmaları mümkün değil. Kuzey Afrika ülkelerinin normal şartlarda bize rakip olabilme şansları yok’’ dedi.

Ana rakiplerimiz olan İspanya, Fransa, Yunanistan ve İtalya’ya baktığımızda bizim onlardan hizmet kalitesi açısından çok önde olduğumuza dikkat çeken Kaan Kavaloğlu, şunları söyledi:

"Turizmden uzun bir süredir büyük kazançlar elde eden İspanya ve Fransa’da turizm şımarıklığı yaşanıyor. Uzun süre büyük gelir elde edebilmenin bir ferahlığı var. Avrupa Birliği’nin de kendi içinde turizm hareketini yaratmada bu ülkelere çok büyük desteği var. Biz doğru işler, akıllı stratejiler yaparak bu rakamlara ulaşıyoruz. Fakat işin siyasi algı metodolojisinde insanlara ulaşmada pazarlama çok etkin bir rol oynamalıyız. Belçika ve Hollanda pazarları iyi değil. İskandinav pazarın da geçen yıl ilk defa siyasi algı geriye bastı. İskandinav pazarı, Antalya ve Türkiye için çok önemli bir pazardır. Danimarka, Norveç, İsveç ve Finlandiya’da ciddi bir potansiyel var. Bizim buna ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Biz pax getirdiğimiz ülkelerin dışında getiremediğimiz ülkelerden de turist getirdiğimizde başarılı oluruz.’’

Rüzgar bizim yönümüzde esiyor

Kitlesel turizm hareketinin en önemli fuarlardan bir tanesi ITB Berlin olduğuna işaret eden Kavaloğlu, ‘’World Trawel market, Utrech Turizm Fuarı, Emitt gibi fuarlara baktığımızda 2024 yılı ile ilgili verilerin olumlu olduğunu görüyoruz. Geçen sene 6 şubat ile 15 mart arasında turizmden bahsetmek söz konusu olmadı. Vahim deprem felaketi yaşadık. Elbirliği ile bunu atlatmaya çalıştık. Antalya’nın algısı çiyi ok değildi. O dönemde deprem ile anılır hal gelmişti. Ama şimdi rüzgâr bizim yönümüze esiyor. Özellikle geçen sene eksik turist getiren Balkan ve İskandinav pazarlarında artıya dönülüyor’’ şeklinde konuştu.

Almanya, Antalya’da bir numara olacak

Alman pazarında yıllardır pax artışının yaşanmadığını dile getiren Kaan Kavaloğlu, şöyle konuştu:

‘’Erken rezervasyonlarda ve paketli turlarda Almanya bir numara. İspanya’nın da önünde. Ama yılı Antalya’nın İspanya’nın önünde kapatması mümkün değil. Ancak bu yıl Antalya 4 milyon Alman turist rakamını görebilir. Ruslar Antalya’nın bir numaralı partneridir. Bu yıl Almanya bir numaraya yükselir. Fakat Ukrayna, Rusya savaşı sona ererse 6’ncı aydan sonra Rusya, Antalya ve Türkiye’nin bir numaralı partneri olmaya devam edecektir ama uzun süre 2019 yılı rakamlarına ulaşamayız.

Antalya’ya gelecek Alman turist sayısı 4 milyonu geçer. Rusya’da 4 milyonu geçerse Antalya 2024 yılında rekor bir yıl yaşar. Eğer savaş durmazsa Ruslar Almanların gerisine düşecek gibi görünüyor. İngiltere pazarı bu yıl Antalya’da 1.5 milyon rakamını geçer. Polonya 1 milyon rakamını geçti. Polonya hiç azalmadan artırmaya devam edecek. Ukrayna pazarının uzun süre geri gelme şansı yok. Ancak gelen Ukraynalı sayısı artacaktır. Savaşın başladığında gelen Ukraynalı turist sayısı yüzde 90 azalmıştı. Sonra yüzde 75’lere düştü. Bu rakam artarak devam edecek. Ukrayna uzun süre bizim ana pazarlarımızdan biri olmayacak gibi gözüküyor.

Sezon erken açılacak

İç pazarda bir canlanma bekliyorum. Mahalli seçimler var. Maalesef seçim dönemi Türkiye’de stresli geçiyor. Seçimlerde sonra Ramazan Bayramı var. Bayram tatili 9 gün oldu. İnsanlar bayram tatilini ikiye hatta üçe bölerek gelebilecekler. Yurt içi pazarı için önemli bir periyot. Nevruz, ardından Paskalya ve uzun bir Ramazan Bayramı sezonu erken açmamıza neden olacak. Nisan ayı sonunda Hollanda tatili, mayıs ayı başında Rusların ve ardından Almanların tatil periyodları devam edecek. Bu yıl Antalya’ya gelecek turist rakamının 17 milyonu aşacaktır. Antalya’nın Türkiye’nin 60 milyon turist 60 Milyar Dolar döviz geliri hedefinde üzerine düşen görevi yerine getireceğine inanıyorum.

Alman pazarında durağanlık bitecek

Alman pazarında 2015 yılı rakamlarını 2023 yılında geçebildik. Alman pazarı homojen bir büyüme ile gelmedi. Antalya’ya 7.5 milyon turist gelirken 2.5 milyon Alman turist gelmişti. Antalya’ya gelen turist sayısı 16 milyona çıktı. Gelen turistin 6-7 milyonu Alman turist olması gerekiyordu ama olmadı. Antalya, aslında Alman pazarında büyümedi. Bu büyümeyi elde edemedi. Bunun sadece turizmle ilgisi yok. Bunun siyasetle de ilgisi var. Bize gelen Almanların yüzde 90’ı daha önce Antalya’yı en az bir kez deneyimlemiş turist geldi. Sonuçta Almanya’dan 57 milyon turist çıkışı oluyor. Bu nedenle bu rakamdan daha fazla pay almak istiyorsak Almanya’daki sistemimizi güçlendirmemiz lazım.

Burada Turizm Geliştirme Ajansı’na (TGA) çok iş düşüyor. TGA burada çok iş yapıyor. Almanya yükselen bir grafik ile gelmeye devam edecektir. Durağanlık bitecektir.’’


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.