İzmir 100 basamak yükseldi
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (İzmir CVB) AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Uluslararası Kongreler ve toplantılar Birliği’nin (ICCA) 2013 yılı raporuna göre bir önceki yıla göre düzenlediği uluslararası kongre sayısını 11’den 22’ye çıkartan İzmir’in, dünya sıralamasında da 207’incilikten 106’ıncılığa geldiğini söyledi.

Demirtaş, “Sadece kongre sayımızı 11 arttırmak bile bu kadar sıçrama yaratıyor. İzmir’in büyük potansiyeli değerlendirilse, kongre turizmi desteklense, İzmir daha yükseklerde olur” dedi. Demirtaş, bu dönemde Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuya daha fazla sahip çıkmasını beklediklerini söyledi. İTO ve İZMİR CVB Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir CVB’nin de üyesi olduğu Uluslararası Kongreler ve Toplantılar Birliği’nin (ICCA)’nın açıkladığı “Uluslararası Dernek Toplantıları İstatistik Raporu”’na göre Türkiye’nin 2013 yılında 221 uluslararası kongre ve toplantı ile dünyada 18’inci, Avrupa’da ise 10’uncu olduğunu söyledi. Türkiye’de düzenlenen uluslararası kongrelerin en 146’sının İstanbul’da düzenlendiğini belirten Demirtaş, “Türkiye’de kongre turizminde aslan payını İstanbul alıyor. İstanbul dünyada 8’inci, Avrupa’da 7’inci sırada yer alıyor” dedi.
Demirtaş, dünyada en fazla kongre düzenlenen ilk 5 kentin ise sırasıyla Paris, Madrid, Viyana, Barselona ve Berlin olduğunu söyledi. ICCA verilerine göre 2012 yılında 11 uluslararası kongre ve toplantıya evahipliği yapan İzmir’in 2013 yılında bu sayıyı ikiye katlayarak 22’ye çıkardığını ifade eden Demirtaş, “Sadece bu artış bile dünya sıralamasında bizi 101 basamak sıçrattı. 2012 yılında ICCA sıralamasında dünyada 207’inci sırada yer alırken, 2013’de 106’ıncı sıraya yükseldi. Avrupa’daki yerimizde 107’incilikten 59’unculuğa yükselmek oldu” diye konuştu.
GÜNLÜK 996 DOLAR
ICCA verilerine göre yapılan hesaplama sonucunda kayıt, konaklama gibi harcamalar da dahil olmak üzere İzmir’de düzenlenen bir uluslararası dernek kongresine katılan yabancı bir delegenin günde ortalama 996 dolar harcadığını ifade eden Demirtaş, “Bu rakamlar İzmir için daha butik ve daha zengin turist getirmeyi hedefleyen turizm anlayışımız ile kongre turizminin ne kadar uyumlu olduğunu gösteriyor” dedi. İzmir CVB olarak çeşitli engeller ile karşılaşmalarına rağmen İzmir’de kongre turizmini geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Demirtaş, “Tanıtım için, uluslararası kongreleri İzmir’e getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.
Yeni fuar alanımızın tamamlanmasıyla birlikte Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu Kültürpark’taki eski fuar alanının da kongre merkezi olacağını belirtmişti. İzmir’in bu kongre merkezine kavuşması bize büyük sıçrama yaratacaktır. Diğer yandan son yıllarda kent merkezinde yapılan otel sayısında da ciddi artış var. Yani altyapımız oluşuyor. Bunların değerlendirilmesiyle birlikte İzmir’in kongre turizminde çok büyük potansiyeli var. Kısa süre içinde sıralamada çok daha yüksek yere gelebiliriz” diye konuştu.
BELEDİYEMİZİN SAHİP ÇIKMASINI BEKLİYORUZ
Demirtaş, İzmir’de kongre turizminin geliştirilmesi için Büyükşehir Belediyesi ve iş dünyasının Avrupa’daki gibi örnek işbirlikleri kurulması gerektini söyledi. Avrupa’dan bunun çok örnekleri olduğunu kaydeden Demirtaş, şöyle konuştu: “Örneğin Amsterdam Kongre Turizmi Ofisi. Bu ofisin başkanı Belediye Başkanı. Yönetim Kurulu’nda sektörden 9 kişi var.Yönetim Kurulu çatısı altında, kamu kurumları, araştırma enstitüleri, iş dünyası var. Bütçesi: 5.3 milyon euro, 110 çalışanı var. Verdiği Hizmetler: Tanıtım yapıyor, otel ve etkinlik rezervasyonu, şehir turu, toplu taşıma kartı, müze kartını online satıyor, call center hizmeti veriyor.
Kongre turizminde dünya 4. Olan Barselona’nın Kongre Bürosu Barselona Belediyesi ile Ticaret Odası tarafından kurulan Tanıtma Vakfı’nın bir alt kuruluşudur. Başkanı Belediye Başkanı. Genel Kurul: 26 üye den oluşuyor. Belediye meclisinden 11 üye, Ticaret Odası’ndan 12 üye, Tanıtım Vakfı’ndan 3 üye var. Yönetim de 3 belediye, 3 ticaret odası ve 1 tanıtım vakfı temsilcisi var. Bütçesi tam 40 milyon euro. Gelirin büyük kısmı şehir içi tur otobüslerinden elde edilen gelir ile kişi başı konaklamalarda 1 euro olan şehir vergisinden oluşuyor. 125 kişi çalışıyor ve call center, şehir kartı satışı, bilgi merkezi kurulması, BCNShop, tur satışı, taşıma Kartı satışı, online otel – uçak ve yeme – içme rezervasyonu gibi hizmetler veriyor.
Şehir turizm ofisleri, Kongre Büroları ve Turizm ofisleri özel kamu işbirliği ile kar amacı gütmeyen kurumlardır. Bu tip kurumların yüzde 16’sının bütçesi 20 milyon euronun üzerinde. Prag, Lubliya’nın bile 5 milyon euro bütçesi var. Bizim İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun ise 500 bin lira bile değil. Bir de İzmir Tanıtma Vakfımız (İZTAV) var onun hiç parası, hiçbir şeyi yok. Bu şartlar altında şehir turizmini geliştirmek, kongre turizmini desteklemek çok zor. İZMİR CVB olarak Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan randevu alıp anlatmalıyız. Bu dönemde bu konuda Büyükşehir Belediyemizin etkin çalışma yapmasını ve İzmir turizmine sahip çıkmasını bekliyoruz.”
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: