ITW 2011'İN SPONSORU TURİZM AKTÜEL...

Prof. Dr. Volkan Altıntaş Prof. Dr. Volkan Altıntaş 31/12/2019 23:40

Turizm Aktüel olarak Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Turizm Haftası 2011 etkinliğine basın sponsoru olduğumuzu geçtiğimiz haftalarda sizlerle paylaşmıştık. Bu önemli haftada  dünyanın önde gelen akademisyenlerinin paylaşımında ve güncel bir konu olan e-turizmin enine boyuna tartışılacağı bir platformda bizler de sürecin takipçisi olmaya karar verdik. Bu nedenle ITW 2011 süresince Turizm Aktüel ekibi olarak konferansı yakından mercek altına alıp siz değerli okuyucularımızla paylaşacağız.


 


Bunun ilk adımı olarak ITW 2011 Organizasyon Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yıldırım Yılmaz ile Uluslararası Turizm Haftası fikri, gelişimi ve programına ilişkin yapmış olduğumuz kısa söyleşiyi sizlerle paylaşmak istiyoruz



ITW 2011 Organizasyon Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yıldırım Yılmaz


Turizm Haftasını son iki yıldır uluslararası bir platforma taşıdınız. Bu fikir nasıl ortaya çıktı? Bu organizasyonun diğer turizm organizasyonlarından farkı nedir acaba?


Bildiğiniz gibi ülkemizde her yıl 15-22 Nisan tarihlerinde Turizm Haftası kutlanmaktadır. Biz de Akdeniz Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu olarak bu hafta kapsamında bazı etkinlikler yapıyorduk. Üç yıl önce okulumuzda kendi aramızda yapmış olduğumuz toplantıda bu haftayı nasıl daha etkin hale getirebileceğimizi düşündük ve o konuşmamızda Uluslararası Turizm Haftası fikri oluştu. Zaten uluslar arası bağlantıları oldukça güçlü olan bir Yüksekokul olduğumuz için özellikle Avrupa’nın hemen her ülkesinin seçkin turizm okulları ile çeşitli işbirliklerimiz mevcut idi.


Biz de bu fikrimizi öncelikle onlarla paylaştık ve çok olumlu reaksiyonlar aldık.  Organizasyona başlangıç noktamız bu hafta içinde Türkiye ve dünyadaki turizm okullarının temsilcilerini bir araya getirerek birbirimizi daha iyi tanıma fırsatı bulmak, işbirliklerimizi hem turizm eğitimi, hem de turizm araştırmaları açısından geliştirmekti.  Bu anlayışı her yıl düzenlenecek olan Uluslar arası Turizm Haftasının temel unsuru olarak belirledik. 


Diğer bir farklılığı ise her yıl belirlenen güncel bir konu hakkında konuşmalar yapmak üzere ülkemizden ve dünyadan en seçkin bilim adamlarını davetli konuşmacı olarak misafir ediyoruz. Bu konferanslar gerçekten o konunun dünyada tanınmış kişileri tarafından verilmektedir ki bu bu etkinliklerimizin değerini önemli seviyede artıran unsur olmaktadır. Bunun yanısıra turizm profesyonellerinin, araştırmacılarının, öğrencilerin  ve dileyen herkesin katılabileceği okul tanıtımları, paneller ve  seminerden  oluşan bir programla bu haftayı en verimli şekilde gerçekleştirmeye çalışıyoruz.


 


ITW'yi Dünya Turizm Örgütü'nün faaliyetleri arasında da görüyoruz.  Bu sene dünya çapında bir organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlandığınızı biliyoruz. Biraz organizasyonla ilgili detayları paylaşabilir misiniz?


Evet aslında bu çok önemli bir olay. İki senedir Uluslar arası Turizm Haftası, Dünya Turizm Örgütünün etkinlikler listesinde yer almaktadır. Bu ülkemiz, Antalya’mız ve üniversitemiz için son derece olumlu bir gelişmedir. İlerleyen yıllarda da bu organizasyon aynı tarihler içinde yapılmaya devam edecektir. Amacımız bu haftayı tüm dünyada kutlanan bir turizm haftasına dönüştürebilmek. Bunun için elbette zaman gerekecektir ancak biz bunun olması için büyük gayret gösteriyoruz.


Antalya’nın ve Yüksekokulumuzun dünyada bilinirliliği, bu ve benzeri etkinliklere her geçen gün artmaktadır ve bu da bizi her seferinde daha iyisini yapmak için motive ediyor. Rektörümüz sayın Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe’nin desteği ve yüksekokul müdürümüz sayın Prof.Dr. Akın Aksu’nun  önderliğinde bu etkinliğimizi  gerçekten de dünya çapında yapmaya çalışıyoruz.


Elbette bunu yaparken başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Kütür ve Turizm Müdürlüğü’nün ve çeşitli firmaların desteğini de aldık. Bu destekler sayesinde katılımcılardan hiçbir ücret talep etmeden etkinliklerimizi en güzel bir şekilde başarabiliyoruz. Geçtiğimiz iki yıldaki organizasyonlara katılan değerli katılımcılardan da aldığımız övgüler bizi açıkçası olumlu yönde motive ediyor.


Bu seneki organizasyonla ilgili olarak ise şunları söyleyebilirim. Öncelikle bu sene etkinliklerimize bir partner üniversiteyi dahil ettik. Rusya’dan Ufa State Aviation University. Uluslar arası hale getirme stratejimiz gereği sonraki yıllarda da benzer işbirliklerini düşünüyoruz. Bu seneki ana konumuzu ise “E-Tourism: New Roles and Future Trends” olarak belirledik.  Bu arada etkinliğimizi dilinin de İngilizce olduğunu belirtmemde fayda var. 


Bilimsel etkinliklerimiz 14 Nisan 2011’de  başlayacak ve iki gün sürecektir.  16 Nisan’da ise katılımcılarımıza Antalya’nın güzelliklerini göstereceğimiz gezimiz olacaktır.İlk gün yer alacak açılış panelimizde E-Turizm’in bugünü ve geleceği  ile ilgili yurt içinden ve yurt dışından akademisyenlerin ve sektör temsilcilerinin yapacağı sunumlar yer alacaktır. Bu panelimizde aynı zamanda çeviri hizmeti de verilecektir. Öğleden sonra ise University of South Florida’da görev yapan Doç.Dr. Cihan Çobanoğlu telekonferans sistemi ile vereceği konferans ile etkinliklerimize katılacaktır.


Kendisi konusunda dünyanın önde gelen bilim adamları arasında yer almaktadır. Program kapsamında partner üniversitemizin başkanlığını yürüteceği “Information Technologies in Transportation System and Travelling” konulu bir atölye çalışması yapılacaktır. İkinci günde ise İngiltere, Bournemouth University öğretim üyesi Prof.Dr. Dimitrios Buhalis bir konferans vereceklerdir.  Profesör Buhalis, E-Turizm alanında sayısız makale ve kitaplar yayınlamış, dünyanın pek çok yerinde konuşmalar yapmış çok değerli bir akademisyendir. Diğer bir davetli konuşmacımız University of South Carolina öğretim üyesi Dr. Rich Harril ise aynı gün öğleden sonra çok önemli bir konferans vereceklerdir.


Her iki gün içerisinde aynı zamanda yurt içi ve dışından turizm okullarının temsilcilerinin kendi okullarının tanıtımlarını yapacakları oturumlar ile E-Turizm alanında uzmanların hazırlamış oldukları bildirilerin yer aldığı oturumlar yer alacaktır. Kısaca dolu dolu bir programımız var.


Türk turizmin en önemli partner ülkelerinden Rusya ile okulunuzu yakın ilişki içinde olduğunu basından da takip ediyoruz. Gelecekte daha farklı  işbirlikleri hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyim?


Rusya özellikle Antalya için önemli bir ülke. Aslında sadece turizm değil enerji gibi başka alanlarda da çeşitli işbirlikleri içerisinde olduğumuz bir ülke. Elbetteki bizim açımızdan öncelikle turizmde önemli bir partner ülke. Turizm sayesinde iki ülke arasında önemli kültürel bağlar da kurulmaya başladı. Antalya’mızda sadece Rus turist sayısı değil aynı zamanda ilimize yerleşen Rus vatandaşların sayısının hızla artmasıyla kültürel alış veriş de artmaktadır. Biz de artan bu ilişkilerimizi de dikkate alarak bu yıl partner üniversiteyi Rusya’dan seçtik. Zaten Rusya’da başka üniversitelerle çeşitli düzeylerde işbirliklerimiz devam etmektedir. Yakın zamanda okulumuza ziyaret gelen temsilcileri ile yaptığımız görüşmelerden de ileriye yönelik çeşitli projeler konusunda görüş alış verişinde bulunduk. Yakın zamanda bunlar da somutlaştıkça kamuoyu ile de paylaşacağız. Ancak şunu söylemeliyim ki Akdeniz Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu olarak –ki inşallah yakın zamanda Turizm Fakültesi olarak daha kısa şekilde söyleyebileceğiz okulumuzun adını- uluslar arası ilişkilerimizi her sene daha da fazlalaştırıyoruz. Örneğin şu anda Avrupa’nın çeşitli turizm okulları ile Erasmus programı adı altında karşılıklı olarak imzaladığımız 27 anlaşma mevcut. Öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimiz bu anlaşmalar çerçevesinde bu okullara karşılıklı olarak gidebiliyor. Aynı şekilde yurt dışından her dönem 20 nin üstünde öğrenci okulumuza eğitim almak amacıyla gelmektedir. Bu ilişkiler, ortak yaz okulu programları ve  araştırma projeleri yürütmek gibi diğer alanlara da yansımaktadır. Bu anlamda söyleyebileceğim, okulumuz sahip olduğu lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi ile ülkemizde turizm eğitiminde en prestijli okulların başlarında yer almaktadır. Her yıl düzenlemekte olduğumuz International Tourism Week, gelecek yıl düzenleyeceğimiz Ulusal Turizm Kongresi ve daha bir çok faaliyet ile bölgemizde ve ülkemizde çok daha etkin bir okul olma yolunda ilerliyoruz.


Son olarak Turizm Aktüel okuyucuları için iletmek istediğiniz mesajlar nelerdir?

14-16 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 3rd International Tourism Week adlı organizasyonumuza tüm turizm profesyonellerini, akademisyenleri, öğrencileri ve ilgilenen halkımızı bekliyorum. Tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum. Etkinliklerimizin tamamı ücretsizdir ve kampus içerisinde bulunan Yüksekokulumuz binasında Nuri Özaltın Konferans Salonunda gerçekleştirilecektir. Bu arada Sayın Nuri Özaltın’a da okulumuza yapmış olduğu katkılardan dolayı da teşekkür etmek isterim. Organizasyon ile ilgili bilgilere internet sitemizden http://turizm.akdeniz.edu.tr/itw ulaşılabilir. Size de ayrıca Turizm Aktüel olarak bizi desteklediğiniz ve basın sponsorumuz olduğunuz için teşekkür ederim.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.