ITB’DEN GÖRÜNEN DÜNYA

Prof. Dr. Volkan Altıntaş Prof. Dr. Volkan Altıntaş 31/12/2019 23:40

Bu sene 45.düzenlenen ITB Berlin yine birbirinden farklı organizasyonlara ev sahipliği yaparken çok farklı konularda bilgi dağarcığımızı da genişlettik. Gezerken öğrendiğimiz yeni gelişmeler nelermiş gelin birlikte bakalım:

 

-          Viyana’da 2011 yılında iki yeni müze açılıyor. Dünyaca ünlü “Madame Tussauds” 11. uluslararası şubesini Nisan’da açarken, ikinci müze 1744’ten beri porselen imal eden Augaten Porselen fabrikası olacak.

-          Avusturya’nın dünyaca ünlü tatil bölgesi Tirol Ruslar arasında oldukça popüler bir destinasyon olmaya devam ediyor. Alpler bölgesinde kayıtlı 433.000 gecelemenin % 40’ını Ruslar gerçekleştirmiş durumda.

-          Kore Havayolları 1 Haziran itibariyle Airbus A380 uçağına kavuşuyor. İlk uçuşlar Seul’dan Tokyo ve Hong Kong’a gerçekleşecek.

-          Singapur bölgeye açmış olduğu iki yeni casino ile 2,7 milyon dolar daha fazla gelir elde etti.

-          Phuket  yapımı 2014 ortasında tamamlanacak Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi ve 200 odalı lüks otel için çalışmalarına başlamış durumda.

-          2010 yılında ABD’ye girişte alınan vize ücretleri (kapıdan alınan vize ücreti) kişi başı 14 dolar olarak belirlenmişken bu tutarın ABD’ye 22,5 milyon dolar gelir getirdiği saptandı.

-          Cezayir’in “Tiemcen” şehri 2011 yılı “İslam Kültür Başkenti” olarak Arap kültürüne ilişkin tüm paylaşımları için çalışmalarını hızlandırdı.

-          2010 yılında Suriye’yi 8,5 milyon turistin ziyaret ettiği ve bu rakam için Türk turistlerin % 127 artışla önemli bir turist profilini oluşturduğu, Avrupa ülkelerinden bölgeyi ziyaret edenlerin oranının ise % 5,1’de kaldığı açıklandı.

-          Skyteam, 2012 yılı itibariyle Middle East Havayolları ve Saudi Airlines’ın katılımıyla Ortadoğu’da güçleneceğini belirtti.

-          Yunanistan’ın en büyük dördüncü adası olan Rodos’un 1,2 milyon Euro yatırımla Modern Sanat müzesine sahip olduğu açıklandı.

-          Almanya’nın başkenti Berlin’de 2010 yılında 21 milyon turistin gecelediği ve 9 milyon turistin başkenti ziyaret ettiği ve bu rakamın 2009’a göre % 9,5 üzerinde olduğunu önemli bir paylaşımdı. Berlin hali hazırda 112.000 yatak kapasitesine sahip ve 15.000 yatağın daha eklenmesi planlanmakta.

-          ITB’nin 2011 partner ülkesi olan Polonya’da ise işler geçmiş iki seneye göre daha iyi. Toplam 12,4 milyon ziyaretçi ile dünya turizm örgütü istatistiklerine göre 19.sırada yer alan Polonya 2021 yılı itibariyle turizmin toplam gayri safi milli hasıladaki yerinin % 6,3 civarında olmasını bekleniyor.

-          İspanya turizmine Orta doğu ve Afrika’daki huzursuzlukların olumlu yansımaları gözden kaçmıyor. Ocak 2011 içinde İspanya’yı ziyaret eden turist sayısı 2,7 milyon. Geçen senenin aynı ayına göre % 4,7’lik bir artışa karşılık geliyor.

-          Macaristan 6,9 milyon ile geçen senenin ilk 11 ayında bir rekora imza attı. Avrupa Kültür Başkenti olan Pecs’in etkisiyle Budapeşte de bu süreçten olumlu etkilendi.

-          Dünya genelinde 82 ülkede 600.000 yatak kapasitesi ile 3600 oteli bünyesinde barındıran Hilton Worlwide Çin’e 2011’in son çeyreğinde Garden Inn’i getirmeyi planlıyor.

-          “Yasemin devrimi” sonrası Tunus’ta Ocak ayı için turist girişlerinde %40’lık bir azalma olduğu belirtilirken, Tunus bu etkinin kısa süreli olacağını tahmin ediyor. Şubat ayında Tunus Turizm Bakanlığı Paris’te” I love Tunisia” başlığıyla uluslararası reklam kampanyasına başladı. Tunus ekonomisinde yaklaşık 350.000 kişi turizm sektöründe çalışıyor ve turizmin ekonomiye katkısı 1,8 milyar dolar .

 

Peki Türkiye dediğinizi işitir gibiyim. Türk turizmi üzerine söylenecek her zaman çok söz vardır. Ancak bu yazımda ITB’nin geneline yakışır bir bakışla sizi dünyamız turizmiyle ilgili kısa bir tura çıkarmak istedim. Türk turizmine ilişkin ITB süreciyle ilgili not isterseniz o da hazır…

 

Dünya Türkiye’yi konuşuyor, Türkiye Dünya’yı misafir etmeyi bekliyor..

 

 

Not: Yukarıdaki tüm istatitikler ITB süresince her yıl yayımlanan, güncel bilgi paylaşımlarından derlenmiştir.

 

Sevgilerle,

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.