İşte en çok harcayan turist Top 10'u...

‘Gelen turist’ istatistiğini çoktan rafa kaldıran profesyonel turizm destinasyonları artık ‘kelle sayma’ yerine, gelen turistin ortalama ne kadar para bıraktığına bakıyor. Buna göre Çin tartışmasız birinciliğe çıktı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İşte en çok harcayan turist Top 10'u...

İşte ülkelere göre halkın turizm harcamaları

1. Çin (102 Milyar Dolar)

Son 10 yılda bu sıralamada ciddi değişiklikler yaşandı. Daha 10 yıl önce Çin, bir kaynak Pazar olarak ciddiye alınmıyordu. Ancak gelişen sanayi ve görece daha adil gelir dağılımı sonucu oluşan orta-direk, Çin’in bu yıl birinciliği kapmasına neden oldu. Çinliler daha geçen yıl turizm için 73 milyar dolar harcarken, bu rakam bu yıl yüzde 40 (!) artarak 102 milyar dolara çıktı.

2. Almanya (83,3 Milyar Dolar)

Geçen yılın birincisi olan Almanlar, ‘Dünya seyahat şampiyonları’ unvanlarını Çinlilere kaptırdılar ancak halen tüm dünyada en çok sevilen turistler arasında gösteriliyorlar. Almanlar, Avrupa’nın ekonomik lokomotifi olduklarını kanıtlamak istercesine seyahat ediyorlar. Yurtdışında ilk hedefleri Avusturya (Yüzde 17), İspanya (Yüzde 16), İtalya (Yüzde 13) ve Türkiye (Yüzde11)

3. ABD (52,3 Milyar Dolar)

2012’de 57,7 milyon ABD vatandaşı turistik amaçlı yurtdışı seyahatine çıkmış ( 2011’e göre +%4). İnanılmaz ama gerçek; Her üç ABD’liden biri en az bir kere Meksika’ya tatile gitmiş. İkinci en popüler tatil hedefi Kanada olmuş. Ulaşım zorlukları nedeniyle Avrupa 11 milyon turistle ancak 3. sırada geliyor.

4. Büyük Britanya (52,3 Milyar Dolar)

İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler’den oluşan bu pazar, özellikle İspanya, ABD ve İtalya için büyük önem taşıyor. Avrupa’yı kavuran küresel ekonomik kriz, 2012’de bir önceki yıla göre yüzde 4 daha fazla Britanyalının yurtdışı tatiline çıkmasını engelleyememiş.

5. Rusya Federasyonu (42,8 Milyar Euro)

Çin’le birlikte en hızlı büyüyen dev ekonomilerden biri olan Rusya’da turizm hareketi de paralel olarak büyüyor. Asıl ilginç olan ise bu büyüme hızı, yani ivmesi: Rusların 2012’de turizm için harcadıkları para, 2011’e göre yüzde 32 artarak 432,8 milyar dolara çıktı.

6. Fransa (38,1 Milyar Dolar)

Fransız turistler olmasa, Kuzey Afrika turizmi olmazdı. Tunus, Fas, Cezayir ve Mısır gibi ülkelerin onlarca yıl boyunca öncelikli hedefi Fransız turistler olmuştur. Ancak ilk 5’teki ülkelerin aksine, Fransızların 2012’de turizm için harcadıkları miktar bir önceki yıla göre yüzde 6 gerilemiş.

7. Kanada (35,2 Milyar Dolar)

Nüfusuyla kıyaslandığı gizli şampiyon aslında Kanadalılar. Zira toplam nüfusa oranla yurtdışına en faza turist gönderen ülke burası. Kruvaziyer turizmine büyük ilgi gösteren Kanadalılar, 2012’de bir önceki yıla göre turizm için yüzde 20 daha fazla para harcamış.

8. Japonya (28,1 Milyar Dolar)

Kanada’ya göre tam aksi istikamette bir gelişme gösteren Japonya, dev ekonomisi, toplum refahı ve nüfus sayısına göre nispeten küçük bir turizm harcaması yapıyor. Yine de onca doğal ve suni felaketlere karşın bu harcama her yıl istikrarlı şekilde artıyor (+%3)

9. Avustralya (27,6 Milyar Dolar)

Avustralya halkının ilk hedefi Çin veya Tayland gibi Uzakdoğu ülkeleri. Bunları Yeni Zelanda ve ABD takip ediyor. Ne var ki Avrupa veya Türkiye ilk hedefleri arasında değil.

10. İtalya (26,2 Milyar Dolar)

İtalya, çektiği turist sayısının ancak 10’da birini kadar yurtdışına yolluyor. Üstelik bu ülke Fransa’yla birlikte 2012’de bir önceki yıla göre daha az turizm harcaması yapan ülkeler kategorisinde (-%3). Bu düşüş, İtalyan ekonomisinin son iki yılda yatay seyretmesini teyit ediyor.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.