İstanbul turizmini bir portalda birleştiriyoruz

Şu bir gerçek ki; bu hayatta her insan, kendi başarı hikayesini yazar. Herkesin kahramanı, önce kendisidir. Ama bazı insanlar, genel başarı tanımının biraz dışındadır. Kişiliğine uygun olarak sevdiği işi yapan ve hayallerinin peşinden koşan insanlar, başarıyı zorlayan kişilerdir. Tıpkı Yaşar Çelen gibi. Bilenler bilir, bilmeyenlere biz tanıtalım; Çelen, turizm sektörünün en başarılı isimleri arasında yer alır.

31/12/2019 23:40
İstanbul turizmini bir portalda birleştiriyoruz

Hasan Arslan - Hakan Yılmaz / Turizm Aktüel

Satın aldığı şirketi, elinde sihirli bir değnek varmış gibi kısa zamanda büyük çaplı bir firma haline getirmeyi başaranYaşar Çelen, gelecekte de büyük yatırımlara imza atmayı planlıyor. TTG Travel’ın başarısının mimarı Yaşar Çelen, başarı hikayesinin ayrıntılarını ve gelecek planlarını Turizm Aktüel’e anlattı.

TTG Travel nasıl kuruldu?

TTG Travel, 2006 yılında Hacı Şimşek tarafından kurulmuş A Grubu seyahat acentasıydı. Biz, 2010 yılında TTG Travel’ı portföy ve bilançosu ile birlikte satın aldık. TTG Travel bugün, beş ortaklı bir şirket ve ortakların tamamı kendi alanlarında uzman kişilerden oluşuyor.

TTG Travel’ın satın alınma sürecini ve İstanbulhotels’in TTG içindeki yerini öğrenebilir miyiz?

Öncelikle şunu söyleyeyim; İstanbulhotels.com, iyi bir domain ismidir. Bizden önce de zaten küçük çaplı olarak faaliyet gösteriyordu. 10 çalışanı olan küçük bir işletmeydi. Biz şimdi İstanbulhotels.com’u, İstanbul portalı  haline getirmeye çalışıyoruz.

TTG Travel’ı 1.5 Milyon Dolar’a satın aldık. 6 araçlık filoyu, bir yıl içinde 25 araca çıkardık. Oteller ve acentalar başta olmak üzere, 250’ye yakın firmaya 24 saat kurumsal anlamda hizmet veren bir firmayız. Burada özellikle şunu vurgulamak istiyorum ki,  havaalanı transferi ciddi manada takip isteyen zor bir iş ve biz bu işi çok iyi başarıyoruz.

Bahsettiğiniz bu zorluklar nelerdir?

Bizim işimiz 24 saatlik bir zaman dilimine yayılıyor ve İstanbul’un da trafik gibi çözülmesi imkansız bir sorunu var. Bu nedenle, hem zamanlamayı, hem de  planlamayı çok iyi yapmak gerekiyor. Personelin de iyi eğitimli olması ve hangi saatte nerede trafiğin olduğunu bilmesi şart. İstanbul’da aynı güzergahta bazen çok akıcı bir trafik oluyor, sorunsuz ilerliyorsunuz. Bazen de aynı yerde bir saat, hatta daha fazla trafikte bekleyebiliyorsunuz. Operasyonun yönetimi, bu anlamda çok sıkıntılı.

Sonuçta, hizmet verdiğimiz kişileri uçağa yetiştirmek zorundayız . Bizim için 10 dakikanın bile önemi büyük. Bu süre aşıldığında tüm tur, tüm tatil programı aksayabiliyor. Eğer bu zamanlamayı yönetemezseniz, sektörde başarılı olamazsınız. İstanbul’da bu işi başarabilen firma sayısı çok az.

Ayrıca sektörde ciddi bir rekabet ortamı var. Bu nedenle, maliyetler yüksek olmasına rağmen, ücretler düşük. Yaptığımız transferlerin ücretleri, taksi ücretleri ile kıyaslanıyor. Fiyatları yılbaşında ve sezon başında yeniliyoruz.  Sezon boyunca fiyatlar sabit kalırken, maliyetleriniz artıyor. Yakıt, trafik cezaları, otopark giderleri gibi göz ardı edilen bir çok gider mevcut. Yani yılbaşında yapılan planlamalar, tüm sezon geçerli olamayabiliyor. Dolayısıyla, sektörde kurumsal olarak  gelişemeyen firmalar, gelir gider dengesini tutturamadıkları için başarılı olamıyorlar.

Yaşar Çelen, ‘Sektördeki rakiplerimizin çoğu, bu işi amatör bir tarzda yürütmeye çalışıyor.’ 

Bu zorlukları aşmak için ne gibi önlemler alıyorsunuz?

Zamanlamayı iyi ayarlayamadığı veya operasyonu iyi yönetemediği için, yolcuyu farklı havaalanına bırakanlar veya uçağı kaçıranlar çok oluyor. Bunu engellemek için, biz personelimizin çok iyi eğitim almasını sağlıyoruz. Hem trafiğin sürekli kontrol edilmesi, hem de araçların takibi noktasında teknolojiye yatırım yapıyoruz. Transfer sistemi takibi için, özel olarak yazılım hazırlattık. Bu program sayesinde transfer sorunlarının önüne geçebiliyoruz ve efektif şekilde programlamamızı yapabiliyoruz.

Transfer yapan diğer şirketlerden farkınız ve başarınızın sırrı nedir?

Başarımızın sırrı, doğru kişilerden kurulmuş bir ekibe sahip olmaktır. Sonuçta, bu iş bir ekip işi. Sektördeki rakiplerimizin çoğu, bu işi amatör bir tarzda yürütmeye çalışıyor. 3-5 arabası olan firma bu işe giriyor ve kapasitesinin üzerinde iş yapmaya çalışıyor. Kış mevsiminde ve düşük performanslı aylarda bu mümkün olabilir. Ancak bu firmalar, yüksek sezonda da aynı araç kapasitesiyle hizmet vermeye çalışıyor. Kapasitelerinin üzerinde söz verdikleri için de, altından kalkamıyorlar. Biz firma olarak tüm öngörülerimizi sezon öncesinde yapıyoruz. Sezon öncesi 30 araca ihtiyacımız olacağını öngörmüşsek, sezon girmeden bu araç sayısını temin ediyoruz. Kapasitemizin üzerinde iş talebi gelirse de, o işi kabul etmiyoruz. Kapasitemizin dolu olduğunu, önümüzdeki dönem portföyümüzde yardımcı olabileceğimizi bildirerek, bu teklifi red ediyoruz. Başarısız olmaktansa, o işi almamak daha iyi.

Transferler için özel bir program geliştirdiğinizden bahsettiniz. Bu konuyu biraz açar mısınız?

Biz, anlaştığımız tüm acenta ve otellere bu programı yüklüyoruz. Onlar da tüm verilerini buradan giriyorlar. Bu bize iki avantaj sağlıyor: Birincisi, sisteme girilen tüm bilgiler aynı anda online tüm departmanlar tarafından görülebiliyor, takip edilebiliyor. Böylece, veri girişinde hata yapılması engellenmiş oluyor.

İkincisi,  herhangi bir hata durumunda, sorumlu birim hemen ortaya çıkıyor. Ama biz yine de, hata bizden kaynaklanmasa da, acil yolları kullanarak sorunu çözmeye çalışıyoruz.

TTG Travel’in faaliyet alanı nedir?

TTG Travel, A Grubu bir seyahat acentesi ve bu gruptaki seyahat acentelerinin yaptığı faaliyetlerin hepsini gerçekleştiriyor. Tur organizasyonu, otel rezervasyonu, transfer hizmetleri, uçak bileti temini de dahil olmak üzere , seyahat alanında ihtiyaç duyulabilecek her türlü hizmeti üretiyoruz. Ya da üreten kişilerden satın alıp paket haline getirerek tüketiciye sunuyoruz.

İstanbulhotels bugün ne durumda?

İstanbulhotels.com, İstanbul’da marka olmuş otellerden reklam alarak çalışan bir siteydi. Sitenin yazılımı, bir firmadan kiralamıştı. Biz aynı firma ile çalışmayı uygun görmedik. Çünkü, geliştirmesi gereken programlar vardı ve onları geliştirmemişti. Bu bize kan kaybettiriyor, iş hacmimizin gelişmesini engelliyordu. Biz de firma olarak kendi ekibimizi kurduk ve ihtiyacımız olan yazılımı kendimiz geliştiriyoruz. Kısa bir süre sonra yeni yüzümüzle yayına geçmeyi planlıyoruz.

İstanbulhotels.com’un yeni formatı nasıl olacak?

Biz İstanbulhotels.com’u, İstanbul portalı  haline getirmeyi planlıyoruz. İstanbul’a turistik amaçla gelen misafirlere, ihtiyaç duydukları tüm bilgileri ve hizmetleri sunabilecek bir portal oluşturuyoruz. Bir turistin İstanbul’da ihtiyaç duyabileceği hastane, polis, müze, restoran, otel ve ulaşım bilgilerinin tümü bu sitede yer alacak.

Bu portal aynı zamanda turizme hizmet eden tüm firmalara satış olanağı da sağlayacak. Örneğin bir otel kendi ürün, oda ve alt hizmetlerinibu sitede satabilecek, bir restoran bu sistem üzerinden rezervasyon alabilecek ve bu sistem üzerinden rezervasyonlarını takip edebilecek. Bir rehber, bu portal sayesinde kendi kişisel bilgilerini, tecrübelerini İstanbul’a gelen turistlere sunabilecek.Turist, bu portal üzerinden satın alma işlemi yapabilecek. Resmi olarak hizmet veren tüm acentalar, rehberler, oteller  bu sisteme üye olabilecek. Bu sistem üzerinden kendilerini tanıtabilecek, satış yapabilecekler, gelir elde edebilecekler.

İstanbul.com dan farklı bir yapıda mı olacak?

Evet farklı olacak. İstanbul.com şu an ürünlerin reklamını yapıyor. Kendisi bir ürün geliştirmiyor veya satmıyor. İstanbul.com, yalnızca trafiği yönlendiren pozisyonda bulunuyor. Ama istanbulhotels.com, yöneten ve fayda sağlayan kişilere de hizmet verecek. Her acenteci kendi turlarını, hem tanıtım hem satış için www.istanbulhotels.com’a yükleyecek. Dolayısı  ile reklamı ücretsiz olacak. Sadece satış gerçekleştiğinde biz makul bir ücret talep edeceğiz. Aynı acenteci aynı platform üzerinden ihtiyaç duyduğu diğer acentelerin hizmetlerini de satın alabilecek.Otel rezervasyonlarını yapabilecek. Tur ve transferlerini takip edebilecek.

TTG grubunun ileriye dönük hedefleri neler?

Kapadokya ve farklı bölgelere açılım yapmayı düşünüyoruz. Ancak buna daha zaman var. Öncelikle, şirketimizin oturması gerekiyor. Mevcut faaliyet alanlarımızda bir numara haline geldikten sonra, yeni yatırımlarımız olacak.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.