İstanbul, ilk 6 ayda beklediği ilgiyi göremedi...

Avrupa Kültür Başkenti unvanıyla başlayan 2010 yılında, 10 milyon turist hedefleyen İstanbul, yılın ilk 6 ayında beklediği ilgiyi göremedi. Kente gelen yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 4,6 oranında azaldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İstanbul, ilk 6 ayda beklediği ilgiyi göremedi...

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre kente, Ocakta 294 bin 352, Şubatta 372 bin 713, Martta 489 bin 884, Nisanda da 588 bin 601, Mayısta 688 bin 821 ve Haziranda 659 bin 117 turist geldi.

 

Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları ile Haydarpaşa, Pendik ve Karaköy limanlarından alınan verilere göre; 2010 yılı Ocak-Haziran aylarında İstanbul'a gelen yabancı sayısı toplam 3 milyon 93 bin 488 oldu. Ayrıca Edirne'deki Kapıkule, İpsala, Pazarkule ve Hamzabeyli kara hudut kapıları ile Kapıkule ve Uzunköprü gar hudut kapılarından giriş yapan yabancılardan üçte birinin İstanbul'a geldiği belirlendi. Böylece İstanbul'a gelen yabancı ziyaretçi sayısı toplam 3 milyon 358 bin 243 olarak gerçekleşti.

 

Bu verilere göre, İstanbul'a gelen yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 4,6 oranında azaldı.

 

TURİSTLERİN ÇOĞU HAVAYOLUNU TERCİH ETTİ

İstanbul'a gelen turistlerin 2 milyon 448 bin 989'u Atatürk Havalimanı'nı, 481 bin 192'si Sabiha Gökçen Havalimanı'nı, 773'ü Haydarpaşa Limanı'nı, 19 bin 570'i Karaköy Limanı'nı, 1377'si ise Pendik Limanı'nı tercih etti. Yabancı ziyaretçilerin 141 bin 587'sini Karaköy Limanı'na gelen günübirlik ziyaretçiler oluşturdu.

 

Turistlerin milliyetlerine bakıldığında ilk sırayı yüzde 14 oranla Almanlar aldı. Bunu yüzde 6,3 ile Ruslar, yüzde 5,4 ile İtalyanlar, yüzde 5,2 ile İngilizler, yüzde 5,1 ile Amerikalılar, yüzde 4,7 ile Fransızlar, yüzde 3,9 ile İranlılar, yüzde 3,3 ile Hollandalılar, yüzde 2,8 ile İspanyollar, yüzde 2,7 ile Japonlar, yüzde 2,1 ile Ukraynalılar, yüzde 1,9 ile Azeriler, yüzde 1,7 ile Belçikalılar, yüzde 1,6 ile Güney Koreliler ve Türkmenler oluşturdu.

 

2010 yılında önceki yılın aynı dönemine göre Rusya, İran, Japonya ve Güney Kore'den gelen ziyaretçi sayılarında artış, Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda, İsviçre, Ukrayna, Avusturya gibi ülkelerden gelen ziyaretçi sayılarında düşüş oldu.

 

''TÜRKİYE GENELİNDE YÜZDE 10,2 ARTIŞ VAR''

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, İstanbul turizminde 2010 yılının ilk yarısının bittiğini ifade ederek, ''Sayısal göstergelere bakacak olursak yılın ilk yarısı yüzde 4,6 eksi durumda kapanmıştır. Yani altı ayda İstanbul'a 3 milyon 358 bin 243 ziyaretçi gelmiş bulunmaktadır'' dedi.

 

İlk 6 ayda Türkiye'nin turist girişlerinde yüzde 10,2 oranında artış görüldüğünü belirten Bilgili, bunun özellikle vizelerin kaldırılması ve dış politikadaki pozitif çalışmaların bir neticesi olarak sınır şehirlere yapılan ziyaretlerin artması sonucunda gerçekleştiğini kaydetti.

 

Bilgili, ''İstanbul'da, Avrupa Kültür Başkenti olmasına rağmen bir artış sağlanamaması, kente en çok ziyaretçi gönderen Avrupa ülkelerinde (Avrupa ülkelerinin İstanbul içerisindeki payı yüzde 50,2'dir) iktisadi krizin devam etmesi, bunun da seyahatin önemli oranda Avrupa içi gerçekleşerek yurt dışı çıkışları olumsuz etkilemesi olmuştur'' diye konuştu.

 

TURİST SAYISINI TRANSİT YOLCULUK DA DÜŞÜRDÜ

İstanbul'a gelen ziyaretçi sıralamasında ilk 10'da olan ülkelerin 6'sının Avrupa ülkeleri olduğunu ve bu ülkeler arasında İtalya hariç hepsinin ilk 6 ayı eksi durumda kapattığını kaydeden Bilgili, şöyle konuştu:

 

''İlk 10'da bulunan Avrupa ülkelerindeki ortalama düşüş oranı yüzde 11,66'dır. Avrupa ülkelerinden İstanbul'a gelişteki düşüşün bir diğer nedeni ise Türk kökenli Avrupalıların Türkiye'ye girişlerinde İstanbul'a değil, doğrudan Ankara ve Anadolu şehirlerine uçuş yapmalarının artış göstermesidir. THY'nin transit yolcularının artması sonucu doğrudan İstanbul'a gelen yolcuların yer bulmakta zorlanmaları da bir problem olarak görünmektedir.''

 

İran'dan gelen turist sayısında yüzde 33,5 ile ciddi bir artış olduğuna dikkati çeken Bilgili, ''Arap ülkelerinde ise bir bütün olarak değil, bazılarında bir artış söz konusudur. Bunların en önemli artış nedenleri; vizelerin kaldırılması ve uygulanan dış politika sonuçları olarak görmek gerekir'' dedi.

 

Bilgili, Rusya'dan gelen turist sayısında ise geçen yıla oranla yüzde 18,9 artış görüldüğünü belirterek, Güney Kore ve Japonya'da ciddi artış olduğunu, ABD'nin son yıllarda ciddi bir istikrar içerisinde yükselişini sürdürdüğünü anlattı.

 

''DÜŞÜŞ DEĞİL, GERÇEKÇİ BİR DURUMA GELDİ''

Kapıkule, İpsala, Pazarkule, Hamzabeyli kara hudut kapıları ve Kapıkule, Uzunköprü gar hudut kapılarından beş ayda 794 bin 265 kişinin giriş yaptığını belirten Bilgili, şu bilgileri verdi:

 

''Burada bir ay boyunca araştırma yaptırılmış ve elde edilen verilerden yola çıkılarak en az üç kişiden birinin İstanbul'a giriş yaptığı anlaşılmıştır. Bundan dolayı ilk beş ayda 264 bin 755 kişinin İstanbul'a girmiş olduğu hesaplanmıştır ve bundan sonra bu rakamlar İstanbul turist sayısına eklenecektir.

 

Tüm bu gelişmeler ve neticeler İstanbul ziyaretçi sayısının bir düşüş içerisinde olduğunu değil, gerçekçi bir duruma gelmenin ifadesi olarak görünmektedir. Kente yurt içi aktarma noktası olarak kullananların azalması, otellerimizdeki oda fiyatlarının yükselişi ve doluluk oranları, turistlerin yeme-içme ve eğlence başta olmak üzere daha fazla harcama yapmaları gibi değerlendirmeler ışığında İstanbul'a gelen turist sayısı olarak ifade ettiğimiz rakamın artık daha gerçekçi olarak İstanbul turizmini yansıttığını rahatlıkla söyleyebiliriz.'' (AA)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.