İstanbul'da turizmi, Araplar sırtladı...
Avrupalı turistin ekonomik krizle boğuştuğu, Rus turistlerin ise güney sahillerine akın ettiği bu günlerde İstanbul turizmini Arap misafirler sırtlamış durumda. AVM'ler, restoranlar Arap turistlerle dolu.
.gif)
İstanbul, Arap dünyasının 'Paris'i oldu, AVM'ler beyaz çarşaf doldu. Turizm ve perakendeciler Avrupalıların yerini Arapların almasından şikayetçi değil. Çünkü en fazla parayı onlar harcıyor
İstanbul'un hangi köşesine giderseniz gidin, kendinizi bir Arap ülkesinde hissetmeniz işten bile değil. Alışveriş merkezleri, restoranlar, kafeler, sahil yolları, yeşil alanlar çeşitli Arap ülkelerinden gelen kalabalık turist kafileleri ile dolu. Avrupalı turistin ekonomik krizle boğuştuğu, Rus turistin ise Güney sahillerine akın ettiği bu günlerde, İstanbul turizmini adeta Araplar sırtlamış durumda. 4-5 yıldızlı otellerde boş oda bulmak neredeyse imkansız. Turizmciler ise durumdan hiç şikayetçi değil. Avrupalı turiste oranla kat kat fazla para harcayan Araplar turizmcinin de perakendecinin de küçük esnafın da gözdesi.
1 HAFTADA 20 BİN $ HARCIYORLAR...
Huzurlu Travel'dan Abdulbaki Demir, Avrupalı turistlerin Türkiye seyahatlerinde kişi başına 1000-1500 dolar bırakırken, Arapların ise 1 haftada 20 bin doların üzerinde döviz bıraktığını ifade ediyor. Ayrıca Avrupalı turistlerin, Türkiye ziyaretlerini genel olarak 1 haftada noktalarken, Arap turistlerin kalabalık ailaleri halinde gelip, 3-4 hafta konakladığını belirtiyor. Arap turistlerin yoğun olarak konakladığı Talimhane bölgesi esnafından Belleza hediyelik eşya mağazasından Serdar Mirkan ise yüksek sezon diye tanımladıkları temmuz ağustos aylarında satışlarının yüzde 90'dan fazlasını Arap turistlere yaptıklarını anlatıyor.
'Ramazan'ı Türkiye'de geçirin'...
TUROB Başkanı Timur Bayındır, Arap ülkeleri ile Türkiye arasındaki trafiğin vizelerin kalkmasıyla hızlandığını belirterek, 'Suriye, Ürdün, Libya, gibi ülkelerle vize kalkınca geliş gidişler de kolaylaştı. Bu sene Ortadoğu'daki karışıklıklar nedeniyle turist sayısında azalma yaşadığımız ülkeler var. Ama artış kaydettiğimiz ülkeler de var. İranlı turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 arttı' dedi. Arapların Ramazanı ülkelerinde geçirmekten hoşlanmadıklarını vurgulayan Bayındır, 'TURSAB, THY ve Turizm Bakanlığı ile Arap ülkelerinde 'Ramazan'ı Türkiye'de geçirin' kampanyası başlattıklarını sözlerine ekledi.
Falafelli humuslu menü...
Küçük esnaf işyerini hedef kitleye göre uyarlamış durumda. Pek çok mağazanın tabelası Arapça yazılarla süslü. Menülerine Arap yemekleri ekleyen restoranlar da var. Talimhane'deki bir lokantanın menüsünde falafel ve humus görmek bizi şaşırtmıyor.
PARİS'E GİDECEKTİK VAZGEÇTİK...
Bahreyn'den ülkemize gelen bir kadın Arap turiste'Neden Türkiye'yi seçtiniz diye sorduğumuzda, 'Aslında Paris'e gidecektik. Sonra televizyonda gördüğümüz İstanbul'dan etkilenip, kararımızı değiştirdik. İstanbul harika görüyordu, kadınların kıyafetleri çok güzeldi' yanıtını aldık. 'İstanbul çok güzel. Denizi, gemi ile gezmeyi çok seviyoruz. İstanbul bu açıdan çok cazip' diyen kadın turist, 1 haftalık tatillerinde 3 kez Büyükada'ya gittiklerini, alışverişe de zaman ayırdıklarını anlattı.
Favorileri İstinye, Cevahir, Adalar...
İstanbul'a turist getiren tur şirketlerinden aldığımız bilgilere göre Araplar İstanbul'da en çok sahil kenarlarına, ormanlık alanlara ve Adalar'a gitmek istiyor. Belgrad Ormanları, Çamlıca Tepesi, Şile, Ağva, Büyük Ada mutlaka gitmek istedikleri güzergahlar arasında yer alıyor. Alışveriş merkezi olarak da İstinye Park, Cevahir ve Forum İstanbul'u tercih ediyorlar. 15 günden fazla kalan Arap turistler ise birkaç günlerini de Bursa, Çınarcık gibi İstanbul dışı seyahatlere ayırıyor.
1.000-2.000 TL harcıyorlar...
Arap turistlerin alışveriş için tercih ettiği alışveriş merkezlerinden Capacity'nin genel müdürü Özcan Ekşib, bu yıl Capacity'ye gelen Arap, İranlı ve yabancı turist sayısında geçen yıla oranla ciddi bir artış gözlemlediklerini belirtiyor. Ekşib, günde ortalama 2.000 turistin Capacity'yi ziyaret ettiğini belirterek, 'Yabancıların ortalama kişi başı 1000-2000TL arasında harcama yaptıklarını tespit ettik. Arap turistlerin alışverişlerinde özellikle tekstil ürünleri ön plana çıkıyor. Tekstili, kuyum ve kozmetik izliyor' diye ekledi.
Pazarlık 'sünnet'...
Serdar Mirkan, Arap turistlerin özellikle takı ve tekstil ürünlerine meraklı olduklarını belirtiyor. Mirkan, ''Arapların para harcama konusunda diğer turistlere göre çok daha rahat olduğu doğru ancak onlar da asla pazarlıksız alışveriş yapmıyor. İslam dininde pazarlık 'sünnet' olduğu için pazarlığa çok önem veriyorlar. Fiyatı 20 lira olan bir ürüne 5 lira öneriyorlar. Bir mağazada 'fix price' yazıyorsa oradan içeri girmiyorlar'' diye devam ediyor.
Çocuklarına Erdoğan adını veriyorlar...
FarklI tur şirketlerinin yetkilileri Arap ülkelerinin bu İstanbul sevgisinin Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Davos çıkışından sonra artış gösterdiğini, bunun tur trafiğine de yansıdığını belirtiyorlar. Tur şirketi yetkilileri, son 2 yıldır Arap ülkelerinde yeni doğan bebeklere Erdoğan ismi koyanların sayısının artığını belirtirken, konuştuğumuz Arap turistler de ülkelerindeki Tayip Erdoğan sevgisine değinmeden geçemiyor.
Perakendeci Arapça bilen eleman arıyor...
AMPD Başkanı Mehmet T. Nane de Ortadoğu'da sıkıntılı olan Mısır, Fas, Suriye Tunus gibi ülkeler yerine rotanın Türkiye'ye kırıldığını belirterek, 'Türkiye bu dönemde bir sığınma limanı oldu. Araplar hem alışveriş hem eğlencenin olduğu ülkelere seyahat etmek istiyorlar. Bir zamanlar Türkiye'ye yoğun olarak gelen ancak sonra çeşitli sebeplerden dolayı kaçan bu kitleyi geri almaya başladık. Bunu artırarak devam ettirmemiz gerekiyor. Bunun için Shopping Fest'in tarihini de kaydırdık' dedi.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: