Otellerde belediye-devlet çekişmesi

Habertürk yazarı Nagehan Alçı bugünkü köşesinde, İstanbul'da sağlık çalışanları için otel, yurt ve misafirhanelerle teminiyle ilgili olarak belediye ve devlet arasında yaşanan çekişmeyi ilgili bir yazı kaleme aldı.

07/04/2020 12:19
Otellerde belediye-devlet çekişmesi

Nagehan Alçı'nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Sağlık çalışanları için temin edilen otel, yurt ve misafirhanelerle ilgili İstanbul’da son durumun ne olduğunu merak ettim.

Birkaç gün önce Anadolu Ajansı 3151 kişilik yatak ayarlandığı haberini geçmişti.

Ben de bu haberin detaylarını ve yatakların nerelerde olduğunu, hangi otel ve misafirhanelerin kapılarını bu zor dönemde açtıklarını ve son günlerde bana sağlık çalışanlarından çok sık ulaşan “Nasıl müracaat edeceğiz? Yer sıkıntısı var mı?” gibi soruların cevaplarını öğrenmek için önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yönetimini aradım. Ekrem İmamoğlu’nun Başdanışmanı Murat Ongun ile konuştum.

BELEDİYENİN ORGANİZE ETTİĞİ 2800 YATAK

Belediye olarak 2800 yatağın hazır olduğunu söyledi Ongun. 660 kişi geçen haftasonu yerleşmiş, dün yani pazartesi 300 kişi daha gelmiş.

Şimdilik talep 1400 civarındaymış, yani yatak kapasitesi rahat yeter görünüyor.

Müracaat etmek için belediyenin sitesinde bilgi mevcut. Kısa süre içinde sizi yönlendiriyorlarmış.

Buraya kadar her şey güzel.

Ancak aklıma AA’daki haberde verilen rakam takıldı. 3151 yatak diyordu haberde, halbuki belediyeden bana söylenen yatak sayısı 2800. Aradaki farkı sorunca Murat Ongun’dan “Bizdeki sayı şimdilik bu, o valiliğin rakamı olabilir” yanıtını aldım.

Kafam karıştı. İstanbul’da korona salgını krizinde sağlık çalışanlarına yatak temini organizasyonu kaç koldan yürüyor? Ayrı yataklardan mı bahsediyoruz?

İSTANBUL VALİSİ 3462 KAPASİTELİ LİSTE GÖNDERDİ

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’yı aradım. Vali Bey’e “Sağlık çalışanlarının kullanımına sunulan kaç yatak var?” diye sordum.

Bana çok detaylı bir liste gönderdi Yerlikaya. Bu listeye göre özel ve kamu olarak ikiye ayrılıyor konaklama yerleri.

Tahsis edilen 3462 yatak var. Bunların 1738’i özel otel ve özel yurtlarda. Otellerde 1456 kişilik kapasite bulunuyor ve bunun 1098’i dolmuş.

İçlerinde The Marmara’nın yanı sıra Grand Hyatt, Soho House, Şişli Hilton Bomonti gibi 5 yıldızlı oteller de var.

Misafirhane, kamu oteli ve yurtların kapasitesi ise 1724. Bunun 891’i misafirhaneler, 709’u yurtlarda.

İstanbul’daki kamu misafirhanelerinin birçoğu sağlık çalışanlarına tahsis edilmiş. Çok güzel bir dayanışma bu.

Şimdilik 3462 kişilik kapasitenin 2620’si dolu. Çalışmaları Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan Konaklama Koordinasyon Merkezi yürütüyor.

AYRIŞMANIN SONUCU

Vali Bey’e İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği rakamı da sordum. “Onlar ayrı bir çalışma yapıyorlar Nagehan Hanım. Dolayısıyla o detayları bilmiyorum. Bu işi maalesef birlikte yürütmüyoruz. O yataklar başka” dedi.

Bunun üzerine detay öğrenmek için yeniden Murat Ongun’u aradım ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ayarladığı otel ve yurtların listesini istedim.

Ongun’dan da bana 2800 yatak kapasitelik bambaşka otel ve yurt listesi geldi. Diğer liste ile ilgili bilgi sahibi değildi. Onun apayrı bir çalışma olabileceğini söyledi.

İstanbul’da salgın ile ilgili belediye ve devlet tamamen ayrı kollardan ilerliyor.

Devlet ve belediye arasındaki bu rekabet sağlık çalışanları için çok sayıda yatak açılması ile sonuçlanmış…

Yazının devamı: https://www.haberturk.com/yazarlar/nagehan-alci/2637890-istanbulda-otellerde-dahi-belediye-devlet-cekismesi


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.