İstanbul’da 700 Milyon TL’lik karne turizmi

Yarıyıl tatili geldi. Türkiye’de öğrenim gören 18 milyon öğrenci karne heyecanı yaşarken, İstanbul da yarıyıl tatili nedeniyle ağırlayacağı ziyaretçilere hazırlanıyor. Kentin 15 günlük turizm gelirinin 700 Milyon TL olacağı öngörülüyor.

23/01/2019 08:35
İstanbul’da 700 Milyon TL’lik karne turizmi

Türkiye’de öğrenim gören 18 milyon öğrenci karne heyecanı yaşadı. Aileler ise, 15 günlük yarıyıl tatilini vesile kılarak tatil rotalarını İstanbul’a kırdı. Sümeyra Yarış Topal imzalı habere göre, tarih, kültür ve eğlence turizminin gözbebeği olan İstanbul’da yarıyıl tatilinin, kentin turist nüfusunda yüzde 10’luk bir artış sağlaması bekleniyor. Turizmcilere göre tarihi kentte en çok müze ziyaretlerinin artması öngörülürken, 15 günlük tatilin geliri ise, 700 milyon TL olacak.

GEÇEN YIL 1.6 MİLYONDU

Yarıyıl tatili geçtiğimiz yıl Arap dünyası ile aynı döneme denk geldi. Bu sayede 2018’de 12 milyon yabancı turist ağırlayan İstanbul, yarıyıl tatiline denk gelen ocak-şubat dönemlerinde de 1.6 milyon yabancı turiste ev sahipliği yaptı.

Ayrıca 800 bin kişi de yurtiçinden İstanbul ziyaretine geldi. İstanbul’a gelen turistlerin yüzde 30’unu Arap dünyasından ziyaretçiler oluşturduğu için bu sene, yarıyıl tatilinde geçtiğimiz yıl kadar yabancı turist beklenmiyor.

91 MÜZE AĞIRLAYACAK

Sömestr tatilinde en çok ziyaret edilen yerlerden biri de müzeler. İstanbul’da toplam 91 müze bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müze ve Örenyeri 2017 yılı ziyaretçi istatistiklerine göre, 2017’de İstanbul, bu alanda 4 milyon 884 bin 790 ziyaretçi ağırladı.

Bu yıl da ortalama bu sayıda ziyaretçinin olacağı öngörülüyor. Tarihi şehirde en çok ziyaret edilecek müzenin ise geçtiğimiz yıl 1 milyon 900 bin ziyaretçiye ulaşan Topkapı Sarayı olacağı bekleniyor.

DOLULUK ORANI YÜZDE 70

Yarıyıl tatilinin hareketlendireceği bir başka sektör ise, oteller olacak. İstanbul’da toplam 141 bin yatak kapasitesi bulunuyor. Yarıyıl tatilinde bu yatakların 98 bin 700’ünün dolması bekleniyor. Bu da otellerde yüzde 70 doluluk oranına denk geliyor. 

EĞLENCE MERKEZLERİ

İstanbul sadece tarihi mekanlarıyla değil, aynı zamanda eğlence merkezleriyle de çekim merkezi konumunda. Kentte faaliyet gösteren onlarca eğlence merkezi de yarıyılda karnelerini alarak keyifli vakit geçirmek isteyen öğrencileri ve ailelerini ağırlayacak. İstanbul’da bulunan 117 alışveriş merkezi de tatilde alışveriş yapmak isteyenlere kapılarını açacak.

İBB’DEN YARIYILA ÖZEL TİYATRO DOPİNGİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı da yarıyıl tatili için ‘Yarıyıl Tatilinde Tiyatro Neşesi’ adlı bir proje geliştirdi. Proje kapsamında müzikal, komedi ve kukla gösterisi türlerinde 129 farklı çocuk oyunu, 300 seansta minik seyircilerin beğenisine sunulacak.

EN ÇOK İÇ ANADOLU’DAN

Turizmde faaliyet gösteren temsilcilerden alınan bilgilere göre İstanbul yarıyıl tatilinde yurtiçi turistleri tarafından başka illere geçmek için ziyaret ediliyor. Örneğin Bursa, Sakarya, Bolu gibi kış turizminin yoğun olduğu yerlere gitmek isteyen yerli turistler öncelikle uçakla İstanbul’a geliyor. Şehre en çok İç Anadolu bölgesinden ziyaretçi akın ediyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.